De Hema-vitrine

7 Fans

Meestal als ik naar Plein 40-45 loop passeer ik voor de schuifdeuren naar het winkelcentrum het grote raam van de Hema koffieruimte aan de Burgemeester De Vlugtlaan. En elke keer denk ik dan aan mijn moeder. Ook vandaag.

De Hema, Burgemeester de Vlugtlaan Bron: foto Ruud van Koert, 2014

De bedoelde koffieshop wordt frequent bevolkt door vrouwelijke bezoekers van ruime leeftijd die vergenoegd kleine nipjes van hun koffie nemen, tegelijk om zich heen spiedend welke buren hen daar mogelijk kunnen zien zitten. Soms, als het uitje met een cappuccino extra wordt genoten, blijft een dun wit schuimsnorretje achter op de doorleefde bovenlip. Zorgvuldig wordt het streepje schuim afgeveegd met een servetje en het gezicht neemt een verwachtingsvolle uitdrukking aan voor het volgende gelukzalige moment: het saucijzenbroodje (of appelcarré; afhankelijk van het aanbod in de Hema-vitrine).

Koffie en saucijzenbroodje Bron: foto Ruud van Koert, 2014

Voorzichtig wordt een eerste hapje genomen en de gemorste kruimeltjes met een natgemaakte wijsvinger opgedept. Nee, er mag niets verloren gaan van deze kostelijkheden. Tenslotte hebben ze lang genoeg voor de uitstalling likkebaardend staan dubben welke heerlijkheid vandaag aan de beurt is om hapje voor hapje secuur verorberd te worden.

Mijn moeder is er niet meer, maar in elke grijsharige oude dame achter het glas zie ik haar als ze vervolgens opstaat om, voor de wandeling terug naar haar huisje in de Antony Moddermanstraat, voor de zekerheid het (gratis!) toilet te bezoeken. ‘Die meisjes houden het goed schoon hoor’, heeft ze mij dikwijls ongevraagd laten weten.

Ik knik een glimlachende vrouw aan de andere kant van het glas vriendelijk toe.
‘Dag mam'.

theo

Re de hema vitrine

Nahhh ik haal ze wel bij de bakker om de hoek,ik heb ook niet zo veel met nieuw west dus neeeee.

Channah van Straaten

Re: re:de hema vitrine.

theo van genne:
Ruud hartstikke bedankt,elke keer als ik naar je fotos kijk krijg ik trek in saucijzenbroodjes,en de dichtbijzijnde Hema is 10 km weg,dus wil je dit niet meer doen?lol,Groeten Theo

Nou Theo, misschien een goede training voor de verhalenwandeling (zie http://www.geheugenvanwest.nl/26106/nl/verhalenwandeling-geheugen-van-west?forum_start=n26153#comment-26153). 10 km is echt een eitje, en dan mag je als beloning ook nog zo'n lekker saucijzenbroodje nuttigen. En dan met openbaar vervoer terug. :-) ;-)

theo van genne

re:de hema vitrine.

Mooi stukje, Ruud. En ook ik denk nu aan mijn moeder, die alweer 15 jaar geleden overleden is. Mijn moeder ging na het boodschappen doen trouwens niet naar de HEMA om koffie te drinken, maar naar Pauwe, schuin tegenover de HEMA. Als ze mijn vader tenminste meekreeg, want die koesterde het principe: We hebben thuis ook koffie. :-)