Fijne buren, mooie plannen

Een film over het Hof van Osdorp

Auteur: Jan Hart
1 Fan

Irene Stenvers is filmmaker én bewoner van het Hof van Osdorp in Amsterdam. Ze is blij met haar buurt, maar als ze vertelt waar ze woont worden er nog wel eens wenkbrauwen opgetrokken. Om te laten zien dat het Hof van Osdorp veel moois te bieden heeft, maakte ze een film met haar buren: stuk voor stuk ondernemende bewoners, met hart voor hun buurt.

Bewoners van het Hof van Osdorp, rechts Avalon Bron: copyright Irene Stenvers

Het resultaat is de film: Fijne buren, mooie plannen. Een positieve feelgoodfilm, gemaakt voor en door bewoners met een klein beetje hulp van Eigen Haard. Eind oktober beleefde de film een heuse première met als speciale gasten de hoofdrolspelers. Buurtbewoners konden de film bekijken en meteen hun eigen ideeën indienen voor een (nog) betere buurt.

Ruimte voor nieuwe ideeën
Hoofdrolspeler Avalon (12 jaar, rechts op de foto) voelde zich een echte ster. Met de film kon zij haar plan om de wijk te verbeteren goed onder de aandacht brengen. Inmiddels zijn er concrete plannen om haar idee door te zetten. En de film slaat aan. Buurtbewoners werden zo enthousiast dat ze direct met elkaar om tafel zijn gegaan om te bespreken welke projecten zij met elkaar van de grond kunnen krijgen. Mensen waren verrast hoeveel mogelijkheden er zijn voor ondersteuning en hoe snel het kan gaan van idee voor de buurt tot uitvoering. ‘Ik kan wel blijven klagen, maar ik kan er ook wat aan doen’, aldus een buurtbewoner.

Buurt om trots op te zijn
Ook filmmaker Irene is tevreden: ‘Door het maken van deze film werd me steeds meer duidelijk hoe belangrijk het is om je buren goed te kennen. Om de leefbaarheid en gezelligheid te verhogen, maar ook om ondernemerschap te stimuleren.'

Klik hier om de film te bekijken.