Tien jaar (en verder)

Amsterdam

Tien jaar geleden begon ik te schrijven voor het Geheugen van West. Mijn reactie op een advertentie in de Westerpost werd gevolgd door een bezoek van Jurriaan Otto, projectleider vanuit het toenmalige stadsdeel Geuzenveld Slotermeer.

Ik vroeg wat voor soort onderwerpen de bedoeling was. ‘Ach, dat maakt niet uit’, zei Jurriaan, ‘alles wat je schrijft over wat jij en je buurtgenoten beleven en beleefd hebben wordt onderdeel van het Geheugen.’ Hij kijkt naar buiten. ‘Neem bijvoorbeeld die prachtige vijgenboom in jullie tuin. Dat is toch bijzonder dat die zo mooi groeit hier. Daar zou je iets over kunnen schrijven. Maar ook kun je buurtgenoten die hier al lang wonen interviewen over hoe ze hier kwamen wonen en wat het leven hen hier gebracht heeft’. En zo geschiedde.

Vijgenboom in de tuin van Ruud Bron: foto Ruud van Koert, 2014

Tien jaar geleden werd ook Theo van Gogh gruwelijk vermoord. Door Mohammed B., bewoner van Nieuw West. Opschudding, verbijstering, ongeloof.
Als bewoner van een multiculturele wijk vreesde ook ik destijds dat er een harde wij - autochtone Nederlanders - en zij – Nederlanders van Marokkaanse afkomst - zou ontstaan. Letterlijk tegenover elkaar. Er smeulde het nodige vuur, maar gelukkig bleken er aan beide kanten voldoende verstandige mensen die hebben voorkomen dat het vuur ontvlamde tot een oncontroleerbare situatie.
Ik schreef al over allerlei mensen, hun afkomst en gezindten, maar deze gebeurtenis heeft me er nog bewuster van gemaakt dat het belangrijk is meer over elkaar te weten, achtergronden te leren en daarná oordelen boven vooroordelen te laten gaan. Ook het geheugen van ‘die ander’ vormt hem of haar.

Tien jaar later is er IS. Geografisch ver weg, maar door nieuwe media toch zo dichtbij. Woont er heimelijk een strijder om de hoek? Kan ik nog wel veilig over straat?
Velen zullen het zich afvragen. Velen zullen argwanend rondlopen. Velen zullen ‘die ander’ niet meer aan durven kijken, niet meer aan durven spreken. Maar dat moet juist wel! Niet wegkruipen voor elkaar. Praat. Vraag wat de ander bezighoudt. Zoek contact!
En laten er voldoende verstandige mensen zijn. Dan kunnen we verder werken aan ons Geheugen van West.

theo

re:10 jaar

Beste Ruud ik was nog vergeten dat ik wel geniet van jouw stukjes,ik denk dat we dit allemaal wel een beetje kennen.....Bedankt

theo

re:10 jaar

Beste Roet van Kuurt als u kan sien kunnen wij met onze vrienden(ik noem bewust geen nationaliteiten)nog steeds grappen en grollen uithalen zonder erbij na te denken,Waarom moet toch altijd alles in hokjes in vakjes worden geplaatst?Ik zie al 70 jaar sint en piet en heb dit nog nooit als slavernij uitgedacht,tot dit gezeur begon.En nu moet alles in hokjes. Als ze wat te zeuren hebben ga dan nar de grootgraaiers dit dit over onze ruggen hebben uitgevreten.Al die zeevaarders die dit allemaal in opdracht hebben gedaan zijn allemaal in armoede overleden.LEVE DE VOC MENTALITEIT.(om van te kotsen)Heb zelf jaren gewerkt met zg gastarbeiders van over de hele wereld en daar geen problemen mee gehad.Maar er is weinig veranderd, haal maar goedkope krachten binnen en trap de zgn dure vakmensen er maar weer uit.Ik denk ook even aan die kotsprogrammaas van meneer de Mol die in onze snuffert worden geduwd,over verslaafden en mensen de in schuld leven etc.,ja wrijf het er maar in, als meneer wordt bedreigd staan de media bol.Hoeveel van ons worden niet bedreigd door deurwaarders??Maar wij zijn geen grootgraaiers.Wordt je zo geboren?Of doet iedereen dit als je de kans krijgt?Er zullen wel weer mensen zijn die dit een hoop onzin zullen vinden,ik hoef geen reacties van deze hier,schriftelijk alleen naar Sinterklaas Spanje.

Yannick

Jij zegt hardop wat menigen denken, ik volg je helemaal!