KUNST OM OP TE ZITTEN

Tasmanstraat opgefleurd met mozaïekbank

Auteur: José Stolp
6 Fans

Donna Tjin Kam Jet woont al 15 jaar in de Tasmanstraat. Zij heeft veel gereisd en veel gezien en door haar creatieve en op de toekomst gerichte brein, heeft ze al veel buurtinitiatieven opgezet.Het begon met kleine buurtactiviteiten, die allemaal gelukt zijn. Omdat zij de Tasmanstraat de lelijkste straat van de buurt vond, moest en zou ze zich ook inzetten om de straat mooier te maken.

Mozaïekbank in de Tasmanstraat Bron: foto José Stolp, 2014

Mozaïekbanken en meer initiatieven
Donna: ‘Het eerste initiatief voor de buurt is een serie mozaïekbanken. Het tweede initiatief de hangingbaskets met bloemen. Momenteel zijn we bezig met de Tasmantunnel en voor de inrichting boven op de dijk van deze tunnel heb ik het initiatief gelanceerd om betonnen bloembakken te vullen met rode geraniums. Hiermee wil ik een rode loper creëren. Ook wil ik een wandelboulevard maken. Het laatste wat ik wil doen, is het aanleggen van gesloten personenkabelbanen vanaf de Cruiseterminal Amsterdam naar het Sloterdijk Station, daar waar dat mogelijk is.

De eerste mozaïekbank is nu een feit. Aan de bank hebben meegewerkt: Mieke Blits, zij heeft het hele project ondersteund en begeleid samen met Carmen Vossen, ook een kunstenaar. Mireille Buldeo Rai heeft het ontwerp voor deze bank gemaakt. Samen met deze drie dames hebben Diane Kuipers en ik het project uitgevoerd.’

Hoe is Donna te werk gegaan om dit tot stand te brengen? ‘Ik heb het op de buurtagenda ingebracht. Ik ben tijdens een buurtschouw met de buurtcoördinator en iemand van Groenvoorzieningen door de Tasmanstraat gelopen om te kijken wat er verbeterd kon worden. Tijdens deze buurtschouw kwamen we Mieke Blits tegen en zij was meteen enthousiast over de mozaïekbank en ze wilde er graag aan meewerken. Mieke heeft flyers verspreid met de oproep aan buurtbewoners mee te helpen. Drie dames hebben zich aangemeld. Samen met twee kunstenaars kwamen we op vijf vrouwen die dit project tot stand hebben gebracht. Alle dames moesten eerst een eigen ontwerp maken voor een mozaïekbank. Die van Mireille Buldeo Rai werd uitgekozen.

Bron: foto José Stolp, 2014

Deze bank is leuk om te bewonderen of om op uit te rusten en verder is het een mooi voorbeeld voor toekomstige kunstontwikkelingen in de buurt. Ten slotte kan het een begin zijn van een mozaïek toeristische route. Alle initiatieven die ik aandraag zijn goed voor de economie, werkgelegenheid, toerisme, kunst en cultuur. Op 21 juni was de onthulling van de bank en hadden we een klein feestje’.

Donna Tjin Kam Jet

Vrouw op de mozaïek

Ik wil even vermelden dat ik het niet ben die op de bank zit. Het is een andere dame. Ik moet wel zeggen dat ze mooi op de bank zit.

Donna Tjin Kam Jet

Initiatiefnemer

Lieve mensen,  ik weet van mezelf dat ik vecht voor een mooiere en betere leefomgeving. Ik hou er ook van om de buurtbewoners te betrekken en dit heb ik gedaan met de mozaïek bank en verder heb ik een sport boulevard willen realiseren in de Openbare ruimte voor een ieder alsook een hekwerk vol Slingerplanten. Ik heb in de werkgroep gezeten van het groene hoekje in de Tasmanstraat en ik heb gezorgd dat er kunstgrasmatten met kunstbloemen om de ondergrondse containers kwamen. Helaas schaam ik mij nog ontzettend over het asociaal gedrag van bepaalde bewoners die ipv hun buurt netjes proberen te houden  er een openbare vuilnisbelt van maken. Verder heb ik geïnitieerd om samen met de werkloze vrouwen in de buurt een kleine onderneming op te zetten dmv het ontwerpen en het naaien van keukenschorten.  Tweemaal heb ik kookboeken voor en door buurtbewoners gerealiseerd . Voor 100 personen heb ik de HACCP training verzorgd ism de GGD. Het zijn vaak jammergenoeg mensen die niet weten hoeveel initiatieven van mij zijn afgewezen en hoeveel tijd en energie ik in aanvragen en besprekingen en afwijzigingen heb gestopt. De Gemeente heeft elk jaar een vast potje voor buurt initiatieven en beginnen jullie maar mijn goedgekeurde initiatieven te vergelijken in 8 jaar of 10 jaar tijd met andere goedgekeurde initiatieven dan zullen jullie merken dat mijn goedgekeurde maar een heel klein druppeltje van de totale uitgaven waren.

Donna Tjin Kam Jet

Klaagzang of Loflied?

Wij als buurtbewoners zijn heel erg trots op de positieve reacties van de winkeliers en buurtbewoners. Nu de ambtenaren nog. Velen weten niet dat allerlei buurtinitiatieven vanuit het buurtbudget beschikbaar worden gesteld. Je moet met een initiatief komen en een aanvraag indienen en dan passeert het via de inspiratieteam of de regiegroep. Je moet je inzetten dus. Vooruitlopend op de aansluiting van de Houthavens heb ik het idee voor mozaïekbanken in de Spaarndammerstraat ingebracht. Wij hebben een plan en het moet en het kan!

Mohamed

kunst en cultuur

Wanstaltig amateurisme! Moet dit "kunst" voorstellen? Leer eerst eens een bankt te ontwerpen waarop je kunt zitten inplaats van je kleding open te haken! Ongewenste met subsidie betaalde troep!

Gerard

prestatie eerste klas

Na veel gedoe staat er nu een plaquette onder de bank voor dit initiatief. Nog een tweede er bij aan de andere zijde en ook deze zitelementen in de Spaarndammerstraat zullen de buurt een kwaliteitsboost gaan geven ????

Channah van Straaten

Re: re:kunst om op te zitten

theo:
Dit bedoel ik dus:Makkelijk.!

Nou, dat lijkt me juist niet gemakkelijk. Degenen die over de uitvoering van dit soort initiatieven moeten beslissen zijn gebonden aan een budget, en zoals u ongetwijfeld zult weten zijn dat soort budgetten niet bepaald riant te noemen.
Maar wat is er mis met het aandragen van ideeën om een wijk leuker en bewoonbaarder te maken? Dat is toch alleen maar te prijzen?

theo

re:kunst om op te zitten

Re: re:Kunst om op te zitten

t van genne:
En gaat Donna dit allemaal zelf betalen?Ik vindt dit allemaal een beetje makkelijk,zo weet ik ook nog wel het een en ander.

Ik citeer Donna: "Ten slotte kan het een begin zijn van een mozaïek toeristische route. Alle initiatieven die ik aandraag zijn goed voor de economie, werkgelegenheid, toerisme, kunst en cultuur." Zij zegt dus dat zij ideeën aandraagt. Dat wil nog niet zeggen dat ze doorgang vinden. Dar zal zij echt niet in haar eentje over (kunnen) beslissen.

t van genne

re:Kunst om op te zitten