Aula Vredenhof te koop

Onrust onder betrokkenen

Verteller: Rietje de Jong
Auteur: José Stolp
6 Fans

Het oogt zo rustig en verstild op begraafplaats Vredenhof, maar schijn bedriegt want er is heel wat gaande. Vanaf 1 juli 2014 worden er geen aula plechtigheden meer gefaciliteerd door PC Hooft, de belanghebbende van begraafplaats Vredenhof.

Rietje de Jong voor de ingang van de aula van Vredenhof aan de Haarlemmerweg Bron: foto José Stolp, 2014

Veel familieleden van Jordanezen liggen begraven op Vredenhof en zij zijn daar boos om. Men moet uitwijken naar andere locaties in Amsterdam, maar die liggen allemaal ver uit de buurt.

Rietje de Jong is een van de belanghebbenden, want haar ouders, grootouders en haar echtgenoot liggen begraven op Vredenhof.

Rietje: ‘Ik ging naar Vredenhof en werd geattendeerd door wat mensen, dat er een briefje op het pand hing. De bezoekers waren nogal overstuur want op het briefje stond in korte bewoordingen dat de aula verkocht werd. De bezoekers zeiden dat er zelfs al een potentiële koper gevonden was. Als je iemand gaat begraven moet je naar een andere locatie, maar die hebben een totaal andere sfeer dan de aula van Vredenhof, die klein en intiem is. En ze liggen veel verder weg.

Ik heb inmiddels een brief gehad van PC Hooft waarin de veranderingen op de begraafplaats uiteengezet worden. Ik heb PC Hooft gebeld en daar werd gezegd dat ze niet meer wisten dan wat in de brief staat. Volgens een andere medewerker, die ik gesproken heb, blijven de graven allemaal in elk geval 100 jaar bestaan. Maar er zal wel een limiet zijn. Op sommige plekken is de begraafplaats al aan het verpauperen, maar dat ontkent de tuinman, die ook de begrafenissen begeleidt.

Rietje de Jong op de begraafplaats Vredenhof Bron: foto José Stolp, 2014

Om het begraven op Begraafplaats Vredenhof betaalbaar te houden en de continuïteit te waarborgen is besloten de aula op de begraafplaats te sluiten, aldus PC Hooft. Het historische pand is aan groot onderhoud toe, wat een grote investering met zich meebrengt. Door het sterk dalend aantal begrafenissen is de begraafplaats niet kostendekkend, werd mij meegedeeld.

Dat is de reden waarom de aula gesloten is. Het pand en de omliggende grond worden verkocht. Er zijn al graven geruimd om de herinrichting van de entree te wijzigen. Wij vinden het geen stijl dat wij allen niet tijdig zijn geïnformeerd, maar met briefjes op de graven en op het aula gebouw aan onze informatie moesten komen.
De aula krijgt een andere bestemming die volgens PC Hooft past bij de begraafplaats.

Inmiddels is AT5 ook langs geweest en heeft aandacht aan deze kwestie besteed. Ook hebben diverse mensen geprotesteerd op de begraafplaats tegen deze gang van zaken.

Er liggen op Vredenhof ook een aantal bekende Nederlanders, zoals de familie Perlee van de draaiorgels. Het is een mooie rustige plek, maar ik ben bang dat deze op den duur verdwijnen zal.’

Inmiddels hebben tegenstanders van de verkoop van de aula op begraafplaats Vredenhof in de Stopera zo'n 1400 handtekeningen aangeboden aan burgemeester Eberhard van der Laan. En bij Vredenhof protesteerden onlangs ongeveer 250 mensen tegen de verkoop van de aula door PC Hooft.

Zie ook Een stukje Jordaan aan de Haarlemmerweg en De organist van Vredenhof op deze site.

Dit stukje is ook in de Staatskrant/buurtkrant verschenen van juni 2014. Deze krant verschijnt gratis in het verspreidingsgebied van voormalig Stadsdeel Westerpark.

theo van genne

Re:Aula Vredenhof

Misschien is het een optie om er een klein crematorium achter te bouwen zodat de capaciteit van het geheel wat beter benut kan worden.Alleen zouden er wat plekken gemaakt moeten worden waar urnen geplaatst kunnen worden,de begraafplaats op zich kan ook wel een opknapbeurt gebruiken.Dan sla je een aantal vliegen in een klap!

Willy

Mooi en goed geschreven stuk zeg! Maar ik heb 't met verbazing gelezen want daar sta je niet bij stil dat 'n begraafplaats zo ontmanteld wordt want daar hoort 'n aula ook juist bij, mooi in style ook. Eigenlijk hoop ik ook dat dit te stoppen is en wie weet welke constructie dit kan krijgen. De handtekeningen zijn al aangeboden zie ik maar nu dit weer in de buurtkrant staat, komen er nog wel meer reacties, denk ik. De manier waar op zo'n aankondiging plaatsvindt is zeer merkwaardig te noemen ook.