Posteljon

“Hoe zat dat vroeger met de post?”

7 Fans

Het is lang geleden dat de post op deze manier werd verzonden, ik heb dat niet meegemaakt, dat is ver voor mijn tijd. Vorige week las ik in de krant dat de posterijen het plan hebben om weer een stel postagentschappen te schrappen en ook wat postbussen te willen opheffen. De reden is namelijk, zoals we allemaal weten, internet. We sturen haast geen brieven of leuke kaartjes meer, alles gaat digitaal.

Spaarndammerplantsoen met Postkantoor, een PTT brievenbus, een openbare telefooncel. Gezien vanaf de Zaanstraat. Links de ingang van de Oostzaanstraat. Bron: beeldbank Stadsarchief Amsterdam

Zo zat ik te mijmeren en dacht aan de toekomst, eens wordt de hele post misschien opgeheven en jaren later vragen mijn achter-, achterkleinkinderen aan hun oma: "Hoe zat dat vroeger met de post? Wat waren postbodes en postbussen?"

Nu kan ik mijn kleinkinderen al vertellen hoe het in de jaren is veranderd, de postbussen waren rood en manshoog met een gleuf boven voor brieven en daar onder voor drukwerk. De postbodes liepen in uniform met PTT op hun pet en als ik mij goed herinner werd de post twee maal per dag bezorgd.

Het legen van een brievenbus aan een tram Bron: beeldbank Stadsarchief Amsterdam

Achter aan de trams hingen ook postbussen waar je de brieven in kon posten. Die werden dan op het Centraal Station geleegd en meteen naar het hoofdpostkantoor gebracht. Dit pand is nu al vele jaren een winkelgalerij.

Zo gaan we in rap tempo naar de digitale wereld wat ook veel goede dingen met zich meebrengt, maar waardoor ook veel menselijk contact verloren gaat.