Nieuw-West: onwaarschijnlijke toeristische trekpleister

Het Street Art Museum Amsterdam

Auteur: Jan Hart
7 Fans

Toeristen met fototoestellen, een gids die luidsprekend boven het geklets probeert uit te komen en verbaasde buurtbewoners. Sinds een aantal weken kom je ze met grote regelmaat tegen in de woonwijken van Nieuw-West. Met name hippe jongeren, kunststudenten en Russische toeristen. Waar ze voor komen? Het Street Art Museum Amsterdam.

Rondleiding in Nieuw-West Copyright: @streetartmuseumamsterdam, 2014

Het Street Art Museum Amsterdam is een project van Anna Stolyarova, waarbij kunstenaars worden uitgenodigd de buurt op te vrolijken met muurschilderingen, uiteraard met toestemming van alle betrokkenen (deelraad, woningcorporaties en particulieren).

In december vorig jaar zijn 5 nieuwe muren opgeleverd van fameuze internationale kunstenaars (o.a. Skount, Btoy, Uriginal en Kenor). Sindsdien lopen de rondleidingen boven verwachting goed. En niet alleen de kunst is een succes. Veel toeristen zijn helemaal weg van de schattige jaren 50-huisjes, de molen aan de Haarlemmerweg en de ruime parken waar de toeristische toer langskomt. “Ik wist niet dat het hier zo mooi was,” roept Lena uit Denemarken. “ Eerlijk gezegd is dit het leukste uitstapje dat ik heb gemaakt tijdens mijn tripje naar Amsterdam. Hier zie je echte mensen en het echte leven.”

Rondleiding in Nieuw-West Copyright: @streetartmuseumamsterdam

Museumdirecteur Anna Stolyarova: “ In het begin had ik soms moeite om toeristen de tram in te krijgen. Ik haal ze altijd op in het centrum en sommigen waren echt bang om naar ‘het getto’ te gaan. Eenmaal hier waren ze vaak stomverbaasd: noemen jullie dit een slechte wijk? Bij ons heb je geluk als je zo mooi kunt wonen. Zeker in een grote stad.”

Stolyarova’s Oekraiense achtergrond zorgt voor een onverwachte bijkomstigheid: vooral veel Russen weten het Street Art Museum te vinden. “ Doordat Russisch mijn moedertaal is, zijn veel Russische media geïnteresseerd in een interview. Ik ben daar al op de radio geweest, we staan in het Russische KLM magazine en op de Russische tripster.”

Buurtbewoners vinden al die toeristen tot nu toe vooral nogal grappig. “Dan staan ze ineens je huiskamer in te kijken of een foto te maken van de tuinkabouter van de buren.” Veel mensen zijn ook trots dat ze speciaal naar hun wijk komen. En bijkomend voordeel “ De straten worden nu volgens mij wel beter schoongehouden bij de kunstwerken. Dat moet ook wel anders is het natuurlijk een vlag op een modderschip.”

Voor boekingen: Anna Stolyarova: 06- 39482822

Perscontacten: Tamara Seur: 06-30 85 0630 of tseur@chello.nl