1955-1966, DE RIJKE TIJD VAN GEUZENVELD, DEEL 1

HERINNERINGEN VAN JAN DE WIT

Auteur: wind water en zeil Jan de Wit
Geuzenveld

Jan de Wit, geboren in 1950 in de Sloterpolder, haalt herinneringen op aan zijn fantastische jeugd in Geuzenveld van 1955 tot 1966. Het katholieke tuindersgezin met zes kinderen (Paul, Tanja, Jaap, Tineke, Jos en Jan) betrok op 1 juli 1955, op Jan’s vijfde verjaardag, als eerste bewoners een woning in de Cornelis Vriendtstraat 35. Daar zijn later de broers Peter, Thijs en Jeroen geboren. Het gezin heeft er gewoond tot 1966. In drie delen vertelt hij zijn verhaal. In deel 1: herkomst, pionierstijd en schooltijd.

Geuzenveld in aanbouw, midden jaren '50 Bron: beeldbank Stadsarchief Amsterdam

Herkomst
Wij kwamen van een tuinderij uit de Sloterpolder, die tot verdriet, onmacht en woede van mijn vader was onteigend, omdat de gemeente Amsterdam de grond nodig had voor de stadsuitbreiding. Mijn geboortehuis en tuinderij zijn verdwenen onder het zand uit de Sloterplas en liggen begraven in wat nu Slotervaart is. Een hele cultuur van Tuinders (Warmoezeniers) die hun groenten dagelijks in bootjes naar de veiling op de Jan van Galenstraat brachten is met het tot stand brengen van de tuinsteden verdwenen in de geschiedenis. Er woonden verschillende oud-tuinders in Geuzenveld; Holla, Harte, Brockhof, Warmerdam ... Af en toe zochten de ex-Warmoezeniers elkaar op.

Pionierstijd
De eerste tijd was Geuzenveld een groot bouwterrein. Grote delen moesten nog bestraat worden. Het was er kaal en winderig. Bus 21 had zijn eindpunt aan de Ruys de Beerenbrouckstraat. Overal werd gebouwd en geheid. Ik geloof dat onze buurt van de Cornelis Vriendt - Pieter Postsingel, de eerste huizenblokken waren die bewoonbaar was. Buiten die buurt heb Ik heb alle huizen en gebouwen zien afbouwen. De hoogbouw van Ruys de Beerenbrouck, het rode dorp, alles! Ik ben nog met mijn ouders naar de huizen in het rode dorp gaan kijken die leeg stonden. Voor de katholieke bevolking was nog geen kerk en geen school. Er kwam snel een noodkerk. Ik ging naar de openbare kleuterschool Goeman Borgesius en mijn oudere zus en broer gingen zolang naar Slotermeer op school. De Haarlemmertram reed nog en had er een halte!

Pieter Postsingel 20-31, hoek Cornelis Vriendtstraat, rechts de Cornelis Vriendtstraat Bron: beeldbank Stadsarchief Amsterdam

Schooltijd
Na een jaar kleuterschool ben ik naar de Alphons Ariens school gegaan, van de eerste tot de zesde klas. Ik heb mijn lagereschooltijd doorgebracht in houten barakken op allerlei wisselende locaties. Het was een heuse broederschool met hier en daar een leek als onderwijzer. Er was een jongens- en een meisjesschool. Strikt van elkaar gescheiden. Het rijke roomse leven bloeide er nog volop. School en kerk gingen hand in hand; Catechismus lessen, schoolmissen, koorzang, bidden bij de start van de dag. Ik herinner mij joel- en scheldpartijen tussen de katholieke, christelijke en openbare kinderen, als een soort stammenstrijd. De driedaagse-schoolreisjes naar het klooster in Oudenbosch, voor de hoogste twee klassen waren legendarisch. Na de basisschool ben ik naar de LTS Dominicus Savio in Slotermeer gegaan.

Wordt vervolgd.

Reg Zadelberg

Re: Vraag

hans:
Dan heeft U een goed geheugen van een jongen van 6?
het U genoemde (rooie dorp) niet mijn keuze die naam waren namelijk al een hoop al bewoond
in 1956. En buslijn 21 was volgens mijn de eindhalte einde Aalbersestraat

De eindhalte van bus-21 is later verhuisd naar de Savornin Lohmanstraat.

hans

Vraag

Anton van Kaam

Film in de noodkerk, later de katholieke kerk Heilige Maria van 7 smarten

In die noodkerk werden ook filmmiddagen voor de jeugd georganiseerd. Ik zag er destijds de Rin Tin Tin en de vuurtorenwachter in zwart wit en nog zonder gesproken geluid.

Voor degenen die Rin Tin Tin niet kennen; dat was een mooie en slimme Duitse herdershond.