Vaders van Osdorp

Feestelijke boekpresentatie op vrijdag 25 oktober 2013

Osdorp, Halfweg

Op 28 en 29 oktober 1963 hielden ongeveer 60 ouders van de Osdorperweg hun kinderen thuis van school uit protest tegen de slechte onderhoudstoestand van de weg.

De voorkant van het boek

Ze wilden met deze schoolstaking bereiken dat er maatregelen zouden worden genomen om de weg te verbeteren en dat de veiligheid voor hun kinderen groter werd. Het verhaal volgt niet alleen de actie, maar geeft ook een beeld van het leven aan de Osdorperweg aan het begin van de woelige jaren zestig.

Veel kinderen van de Osdorperweg bezochten in die tijd scholen in Halfweg. Het toenmalige hoofd van de Sint Jozefschool, de heer van Bruggen, levert in het boek mooi commentaar op de actie. En de laatste 100 meter van de Osdorperweg hoort bij de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude, dus werd ook van deze gemeente geëist om een aantal maatregelen te treffen om de weg te verbeteren.

Het boek - geschreven door Kees Schelling - is ook een klein eerbetoon aan al die ouders van de Osdorperweg die zich niets meer gelegen lieten liggen aan de autoriteiten, maar vanwege de zorg voor hun kinderen hun gevoel lieten spreken en voor een paar dagen de wetten en regels aan hun laars lapten.

Boekpresentatie
Vrijdag 25 oktober 2013 om 20 uur