Weer rust in de tent!

Circus Elleboog

Laan van Spartaan, Bos en Lommer

Het zijn spannende tijden geweest voor Circus Elleboog, het Amsterdamse jeugdcircus dat na jarenlange aanwezigheid in hartje Amsterdam eind 2012 verhuisde Elleboog naar een gloednieuw en speciaal voor Elleboog ontworpen circuscentrum. In één klap onderging het jeugdcircus hiermee een uiterlijke metamorfose. Het ‘lelijke eendje’ werd een zwaan, maar het sprookje dreigde bijna niet goed af te lopen…

De Grote zaal van circus Elleboog voor 150 toeschouwers Foto: Annick van Ommeren-Marquer, 2012

De stad moest wennen aan het hernieuwde Elleboog. Veel ouders vonden de nieuwe locatie aan de Laan van Spartaan (pal achter de A10 tegenover het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis) wel erg ver liggen. "We zijn door onze overstap zeker kinderen kwijtgeraakt", zegt een medewerker. "Ouders gaven met pijn in het hart aan niet ‘mee te kunnen verhuizen’ vanwege de grotere afstand. Heel spijtig."
Hoewel Elleboog door de verhuizing veel deelnemers verloor, bereikte het in zijn eerste jaar op de Laan van Spartaan toch meer kinderen dan ooit. Vooral uit de stadsdelen West en Nieuw-West kwamen er veel nieuwe deelnemers bij en het grote aanbod van vakantie-activiteiten zorgde voor extra veel toeloop. Alleen bleven de inkomsten beneden verwachting, vooral doordat het overgrote deel van de nieuwe deelnemers in aanmerking kwam voor flinke reductie op het lesgeld. (Elleboogs missie is onder andere om er te zijn voor álle kinderen in de stad, ongeacht cultuur- of inkomensverschillen. Voor gezinnen met een laag inkomen biedt het daarom circusactiviteiten voor de helft van het normale lesgeld aan.)
Door de te dure verhuizing en de minder hoge inkomsten zag de toekomst van Elleboog er opeens niet meer zo rooskleurig uit. Gelukkig kwam er, na veel morele support, afgelopen maand extra financiële steun waardoor het jeugdcircus zich weer verzekerd ziet van een toekomst. Al is Elleboog nu wel genoodzaakt een flinke afslanking in te zetten waardoor een deel van het personeel zijn baan verliest. Toch is iedereen het erover eens; Amsterdam behoudt zijn jeugdcircus en dat is heel fijn nieuws voor alle kinderen en jongeren die graag zelf circus willen beoefenen.
Het nieuwe circusseizoen is ondertussen door de hele stad van start gegaan en het aanbod is leuker dan ooit! Hier en daar is nog plek en zijn er proeflessen aan te vragen. En voor wie nog naar leuke activiteiten voor de herfstvakantie op zoek is: op de locaties in West en in Zuidoost zijn volgende week allerlei vakantieworkshops te volgen voor kinderen vanaf 6 jaar. Niet alleen kunnen ze heerlijk circus komen spelen, ze kunnen ook echt optreden voor publiek, compleet met kostuums en schmink! Licht uit, spot aan, want Circus Elleboog blijft bestaan!

Gepubliceerd: 18 oktober 2013