Zocherstraat-boekje

Geschiedenis en herinneringen uit de periode 1946-1963

Auteur: Jan Boterman
Oud-West

Jan Boterman, grafisch ontwerper, woonde in de periode 1946-1963 met zijn vader, moeder en twee broers in de Zocherstraat op nummer 27 driehoog en maakte daar een boekje over.

Zocherstraat (v.l.n.r. 21, 23-25 (HBS) en 27 Foto: Beeldbank van het Stadsarchief, ongedateerd

Het eerste pleintje in de Zocherstraat. In de hoek bevond zich de vijfde hogereburgerschool met driejarige cursus. De linkerdeur van het portiek op nummer 27 (achter de fiets) gaf toegang tot de woning van de Botermans op de derde verdieping. De zolderkamer van Jan Boterman is nog net zichtbaar.

Foto Dienst der Publieke Werken, afdeling gebouwen, Beeldbank, Stadsarchief Amsterdam, omstreeks 1920

Boekje met herinneringen
Over de Zocherstraat, die langs het Vondelpark loopt vanaf de Overtoom naar de Amstelveenseweg, het huis en het gezin heeft Jan Boterman een boekje gemaakt dat hij in eigen beheer heeft uitgegeven.

Hij beschrijf beknopt de geschiedenis van de Zocherstraat, in 1915 genoemd naar tuinarchitect Louis Paul Zocher, ontwerper en aanlegger van het Vondelpark. Hij vertelt wanneer zijn ouderlijk huis gebouwd is en hoe de indeling was. Ook geeft hij informatie over de smeedijzeren belettering van de HBS en de beelden aan de gevel van de school die zijn gemaakt door de stadsbeeldhouwer Hildo Krop.
Alle oude buurtwinkels (meer dan dertig) in en nabij de Zocherstraat staan in een overzicht genoemd in het boekje en aan de hand van de huisnummers is terug te vinden waar de winkels gevestigd waren.

Daarnaast haalt Jan Boterman herinneringen op aan het gezinsleven waarin de invloed van de oorlog op het leven van zijn vader en moeder soms voelbaar was. Ook doet hij verslag van de spelletjes die hij met zijn vriendjes op straat en in het Vondelpark speelde en vertelt hij wie er in de jaren vijftig, met een handkar, bakfiets of paard-en-wagen, door de straat kwamen om handel te drijven of een dienst te verlenen. Tot slot gaat hij in gedachten terug naar zijn zolderkamer waar hij via zijn kristalontvanger hoorde over de Hongaarse opstand in 1956.

Oplage nog niet bekend
Het boekje is ruim geïllustreerd met foto’s van vroeger (uit onder meer het Stadsarchief) en plattegronden van de woning en de straat en omgeving. Het zal via de auteur en ook bij verschillende boekhandels te koop zijn. De uitgave zal in een beperkte oplage verschijnen. Deze moet de auteur nog nader bepalen. U kunt hem hierbij helpen door hem vrijblijvend te mailen dat u geïnteresseerd bent in de publicatie. Hierna wordt u op de hoogte gehouden van de verschijningsdatum en de verkoopadressen.
Formaat 24,5 x 21 cm, omvang 52 pagina’s. gedeeltelijk full colour; prijs €14,50 (vermoedelijk), eventuele verzendkosten €4,75. E-mail j.p.boterman@gmail.com

Lex Boterman in de Zocherstraat Foto: collectie J.P. Boterman, november 1950

Lex, vijf jaar oud, werd gefotografeerd door een straatfotograaf ter hoogte van nummer 19 in de Zocherstraat, vlakbij het portiek van zijn huis. In de verte staat Jan, gekleed in plusfour, bij een vuilnisbak te wachten op zijn jongere broer. De foto geeft een beeld van de wijze waarop jongens in die tijd geknipt werden.

Foto straatfotograaf, collectie J.P. Boterman: Lex Boterman, november 1950

Gepubliceerd: 14 oktober 2013

Ivanos

Heb op nr 19 gewoond

Leuk om te zien hoe het voor mij  tijd was

Cees Kossen

Zocherstraat

Wat leuk dit boekje. Mijn vrouw en ik hebben in de Zocherstraat van 1952 tot 1968 gewoond op nummer 25 en 67. Ik zou graag dit boek willen  kopen.

Johan

Zocherstraat-boekje Geschiedenis en herinneringen uit de periode 1946-1963

Graag zou ik willen weten waar dit boekje te koop is.

Zou het graag mee willen nemen voor mijn broer in Amerika. Hij is Nederlander maar woont zijn hele leven al in de USA.

Gr, Johan

Lucia

amsterdam zocherstraat

wat enig om dit te lezen....ik ben Lucia.j.Eerligh ik woonde op nr 41 op 1 hoog...mijn vader gaf avondlessen in steno en typen...alles wat je beschrijft herken ik allemaal...heerlijk was het om daar te wonen...ik woonde van 1941 tot 1959 in de zocherstraat....ik weet nog zoveel families...westerbos....ineke Stuvel...fam Beemsterboer...fam sneep en schouten ga zo maar door....en dan de garage ...daar ik ging ik altijd heel hard rondjes rijden met de autopet... de kruidenier de VANA...enfin ik vond dit heel leuk om te lezen...wens je met alles nog heel veel succes toe..vr.groeten Lucia.

Theo Bakker

Tweede Drie?

Ik ging van 1955 tot 1958 school op die HBS. Toen heette die 2e 3-jarige. Ik weet dat scholen regelmatig wisselden van naam maar na mijn tijd werd 't een lyceum. Over welke tijd heeft Jan Boterman het?