Een lintje voor Boup

Het zou een dagje op stap met ‘zoon’ Francois worden

Verteller: Boup Meijer
Slotervaart

Het werd een lintje, in de Beurs van Berlage, uit handen van de burgemeester. Boup Meijer (87) was behoorlijk verrast en beduusd. “Ik droom toch niet?”

Boup Meijer, stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud en lintje-aanvraagster Ria Stricker Foto: Jaap Wals, 26 april 2013

Je bent om de tuin geleid
“Ontzettend. Francois, mijn toegevoegde zoon zoals ik hem liefkozend noem, vroeg me mee met een uitje van zijn werk. Ik ging me er steeds meer op verheugen. Nou, veel mensen dat er vrijdag bij het opstappunt stonden!”

“Ik had niks door. Toen ik Wim van de Ouderenadviesraad zag, riep ik nog: Wim, wat doe jij hier?”

En, wat deed Wim daar?
“Toen heeft Francois het me verteld. Ik was helemaal beduusd.”

Je had echt niks door, hè
“Niks. Ik had altijd een onvoorwaardelijk vertrouwen in Francois. Nou, dat is voorgoed stuk, ha ha!

Begrijp je waarom je een lintje hebt gekregen?
“Ik vind niet dat ik dit verdien. Ja, als ik zo erover nadenk, heb ik me met veel dingen bemoeid. Maar om daar nou een lintje voor te krijgen. Ik vind het zelf allemaal helemaal niet belangrijk.”

En wat is dat allemaal?
“Het begon rond 1960, toen ik vanwege mijn huwelijk naar Amsterdam verhuisde. Ik was wijkverpleegkundige, maar als getrouwde vrouw mocht je niet werken. Thuis zitten, dat was niks voor mij. Gelukkig werd ik gevraagd om de ouderensociëteit te gaan leiden. En er kwamen meer verzoeken. Vanuit het Wijkopbouworgaan heb ik een hulpdienst voor bejaarden opgezet, in het Rembrandtpark kinderboerderij De Uylenburg, ik zat in de begeleidingsgroep voor het ouderenvervoer, in de cliëntenraad van Thuiszorg Amsterdam, bij de start van de stadsdelen ben ik in de werkgroep die de Ouderenadviesraad op ging zetten actief geworden en – dat is echt m’n kindje – samen met Tineke heb ik vanuit de Wijkpost voor ouderen de huisbezoeken voor 75-plussers opgezet. Een vangnet voor ouderen. Allemaal naast mijn werk, dat ik gelukkig toch weer kon oppakken.”

Dat is een boel
“Ja, maar alles wel altijd samen met anderen, hè.”

Maar het lintje is voor jou
“Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Mooi hoor.” En toen werd je ook nog door stadsdeelvoorzitter toegesproken tijdens een feestje bij Eigenwijks.
“Als ik dit allemaal geweten had, had ik de nacht ervoor niet geslapen. Ik droom toch niet?”

Terugkijkend, leuke dag gehad vrijdag?
“Ja, het was een leuke dag. Maar raar. Toen ik wist waarvoor ik kwam, geloofde ik het nog steeds niet. Eenmaal naast de burgemeester liet ik het maar over me heen komen. Ik vond het geweldig. Ik dacht altijd dat ik dit allemaal niet wilde. Maar ik ben er heel erg blij mee.”

Gepubliceerd: 7 mei 2013

Hans Heemsbergen