De Bananenbrug

Bruggen en viaducten in Slotermeer

Slotermeer

De Westelijke Tuinsteden bestaan in 2012 zestig jaar. Een goed moment om stil te staan bij de interessante locaties en architectuur die het gebied rijk is.

Brug - nummer 604 - in de Burgemeester Röellstraat over de Burgemeester Cramergracht met de kenmerkende banaanvormige versieringen op de pergola's Foto: Erik Swierstra, 20 december 2007

Bij de bouw van de Westelijke Tuinsteden zijn er naast de bebouwing van huizen, winkels, bedrijven, kerken, scholen ook veel bouwwerken voor de infrastructuur gerealiseerd. Het meest in het oog springend zijn de bruggen en viaducten.

Piet Kramerbruggen
In de jaren twintig en dertig zijn er in Amsterdam vele bruggen in de stijl van de Amsterdamse School gebouwd. Hiervan is een groot aantal ontworpen door de bekende architect Piet Kramer (1881-1961). De laatste zes bruggen die hij voor zijn pensioen ontwierp werden gebouwd in de Tuinstad Slotermeer en waren tevens de eerste bruggen die aldaar werden gerealiseerd. Dit betreft de bruggen met de nummers 600, 601, 602, 604, 605 en 609. Deze bruggen worden veelal gekenmerkt door rijk metselwerk, zorgvuldig smeedwerk, en zijn soms ook voorzien van kunsttoepassingen.

De eerste twee bruggen in de reeks zijn niet zo groot, maar brug nummer 601 heeft wel een symbolische waarde. Dit is de plaats waar op 7 oktober 1952 de officiële opening van de Tuinstad Slotermeer plaatsvond door Koningin Juliana en burgemeester Arnold d'Ailly. Een plaquette naast de schoolwerktuinen herinnert hier nog aan. Ook de bruggen in de Burgemeester Fockstraat bij het Gerbrandypark (nummers 602 en 609) zijn de moeite waard.

De grootste en mooiste is brug nummer 604 in de Burgemeester Röellstraat over de Burgemeester Cramergracht. Deze brug is geheel in de stijl van Kramer voorzien pergola's en rijke decoraties en staat sinds 2011 op de gemeentelijke monumentenlijst. Deze brug wordt ook wel 'Bananenbrug' genoemd en dankt haar naam aan de banaanachtige versieringen, die er zijn aangebracht. Zeker zo interessant is het naastliggende viaduct over de Burgemeester Van de Pollstraat (brug nummer 605), compleet met de toeritten en trappen.

Bruggen van Dic. Slebos
Een eindje verderop in de Burgemeester Röellstraat is nog een interessante brug te vinden, namelijk die over de Frans Bastiaansestraat (en -gracht). Deze brug nummer 612 uit 1954 is net zo oud als de hiervoor genoemde bruggen, doch van een veel modernere vormgeving. Opvallend zijn hier de zeer ranke brugpijlers, zo ontworpen om zo weinig mogelijk een obstakel te zijn in de zichtlijn van de Sloterplas naar de Burgemeester Van Tienhovengracht. Vroeger kende de Burgemeester Röellstraat nog een fraai ontworpen viaduct, namelijk over de Dr. H. Colijnstraat in Geuzenveld, doch dit is in 2001 gesloopt en door een gelijkvloerse kruising vervangen. Deze beide genoemde bruggen zijn een ontwerp van de afdeling bruggen van Publieke Werken, waar na het vertrek van Piet Kramer vooral Dic. Slebos (1923-2001) veel ontwerpen voor heeft gemaakt in de moderne stijl van de jaren vijftig en zestig. Ook elders in de Tuinsteden zijn hiervan vele voorbeelden van kleinere objecten te vinden, vooral ook in de parken.