Henk Elsink trouwt

Auteur: Fred Fontijn
Oud-West

In 1960 moet het ongeveer geweest zijn dat de in Enschede geboren Henk Elsink trouwde met een meisje uit de Bestevaerstraat. Hoe zij heette* weet ik niet meer, mijn vader had het vast wel geweten.

Het bruidspaar Elsink in de Oude Schicht van Dorus //Foto: Nationaal Archief, 1959

Want haar vader, die loodgieter was, daarna fotomodel en nog later iets had met een bar op het Thorbeckeplein, was vaste klant bij IJzerwarenhandel van der Berg in de Jan Evertsenstraat. Van de vaste klanten die daar kwamen wist mijn vader de naam.

Op die trouwdag, was ik ’s ochtends al vroeg thuis van school en zat voor het raam, er parkeerde een auto aan de overkant en daar stapte Tom Manders uit, ook bekend als Dorus. Dat was niet zo vreemd dat gebeurde wel eens vaker, zijn schoonouders woonden pal tegenover ons op de Rijpstraat. Alleen was het nu op een doordeweekse dag, terwijl hij anders meestal in het weekend kwam met vrouw en kinderen. Nu was hij, in tegenstelling tot normaal, nogal gehaast. Nog geen half uur later ging de deur weer open en kwam Dorus naar buiten, in vol ornaat. Brilletje op en de grote snor onder zijn neus, bolhoed en opgelapte regenjas. Snel stapte hij weer in de auto en reed weg. Verhaal over, dacht ik bij mezelf. Maar nee, weer een halfuur later werd het op de hoek van De Rijpstraat opeens heel druk in de Bestevaerstraat, mensen liepen gehaast richting Jan van Galenstraat of bleven op de hoek staan kijken naar iets wat daar gebeurde.

Pas de volgende dag las ik in de krant dat Henk Elsink was getrouwd en naar het stadhuis was gereden door Dorus in zijn oude schicht. Een mooie foto van het jonge gelukkige stel sierde het bericht op. Tegenwoordig horen we niet zo veel meer van Henk Elsink, hij woont volgens mij op Mallorca en verzorgde daar rondleidingen. Tussendoor schreef hij ook nog boeken, ik las er twee. Ze waren niet om te lachen, maar er werden misdaden in opgelost. Met weemoed denk ik terug aan de radio optredens van Elsink, twee keer bracht ik een bezoek aan de ‘Koopermolen’, zijn theaterrestaurant in de Warmoesstraat, daar werd wel gelachen, om Johanna, Harm met zijn harpje, de supporter, de lift en Bakema met zijn bom. Hilarisch.

Dit kwam weer bij me boven naar aanleiding van het al dan niet wonen in de Bestevaerstraat van Andre Hazes. Een echte artiesten straat dus, met Frits Lambrechts en meneer Soester er ook nog bij.

*de bruid van Henk Elsink was mejuffrouw Schumacher - bron: Nationaal Archief

leo