Oorlog in Nieuw-West

Deel 18: Honger, kou en Amerikaanse droppings

Gedropt voedsel BBWO2_NIOD_Holtzapffel_187407

Herinneringen van Jo Overwater †, Jan Holla, Wout Dreschler, Jaap van den Boogaard, Cor Bongers, Niek Dekker, Herman Kreike

Aan het eind van de oorlog gaan hongerige stedelingen groenten, kippen, en zelfs vee stelen. Bij Dreschler, Sloterweg 919, werd een konijn meegenomen. De kinderen Holla moesten ’s nachts met z’n tweeën de tuin bewaken. Bij Overwater, dichter aan de Sloterweg, lieten ze het maar gebeuren. Jaap van den Boogaard had eens per week de beurt om met een jongen van Van der Hulst (nummer 111) het vee langs de Uitweg te bewaken. ‘Twee jongens, zonder stokken of wapens: gekkenwerk!’ Ook brandhout raakte op. De bruggetjes naar de Sloterpolder werden gesloopt. Ronald Raadsheer (1935) hielp mee de steiger aan de Warmondstraat* weg te zagen Op een nacht in november-december 1944 haalde Bertus Vermey (E354) met zijn zwager Henk Meekel de planken uit de brug van boer de Jong over de Slotervaart. Over die brug kon de Jong met zijn koeien de rest van zijn kilometers doorlopende land bereiken. Onder politiebegeleiding moesten de twee de brug herstellen.

Slotervaart, de verste brug is van De Jong - Foto: Jan Harte, tuinder in de Sloterpolder, begin jaren vijftig - Bron: Marja van der Veldt, Ruim Zicht pagina 70 Slotervaart, de verste brug is van de Jong - Bron: Marja van der Veldt, Ruim Zicht pagina 70

Toen kwam er Zweeds wittebrood. Niet uit de hemel, maar per boot, (vracht)wagen en de voedseldistributie. Drie Zweedse schepen met bloem kwamen eind januari 1945 in Delfzijl aan. Vervoer naar het westen van het land duurde lang. Het brood dat bakker Dekker er ergens in februari van bakte was spierwit en smaakte zoetig. Niek vond het niet lekker. Maar stadsjongen Cor Bongers smulde. Hij kan de lichte vanillegeur nog ruiken.

Pas vanaf 2 mei 1945 waren er in de regio Amsterdam voedseldroppings. Jo Overwater zag Amerikaanse Vliegende Forten (B-17’s) van de operatie ‘Chowhound’ (‘snoeper’) overkomen. Ze waren op zoek naar de droppingplek van Schiphol. Blikken trommels kwamen in sloten terecht. Bij het Luchtvaart Laboratorium vielen pakketten, die de distributie ophaalde. Kees Holla haalde een zak meel van het land die de BB (Bescherming Bevolking) meenam. Maar later kregen ze corned beef, chocola, crackers en een blikje met Chief Whip sigaretten. Vader Gijs Kreike van ‘Kamplust’ ging op de fiets achter een zak aan die hij uit een vliegtuig zag vallen. Hij vond hem in de Eendrachtpolder en hield hem. Maar hij ging ook helpen op Schiphol voor de distributie.

Sloterweg (nu Stadsdeelwerf) met zwaaiende mensen. Mensen en loopgraven (pijltjes) - Bron: H. Onderwater, Operatie Manna, pagina 69 Sloterweg (nu Stadsdeelwerf) met loopgraven (pijltjes) en zwaaiende mensen - Foto vanuit een Amerikaanse B-17 - Bron: H. Onderwater, Operatie Manna, pagina 69 <p>Bron:  <a href="http://www.amstelveenweb.com">www.amstelveenweb.com</a> en <a href="http://www.aanefrank.org">www.aanefrank.org</a></p>

Kijken naar de voedseldroppings bij Schiphol in mei 1945.  <p>Bron:<a href="bron :http://www.annefrank.org">http://www.annefrank.org</a></p>

Kijken naar de voedseldroppings bij Schiphol in mei 1945.

Vliegtuig dropt voedsel boven Schiphol.  <p>Bron: <a href="http://www. annefrank.org">http://www. annefrank.org</a></p>

Vliegtuig dropt voedsel boven Schiphol.

Niek Dekker, op school in Sloten, zag dat er blikjes naar beneden kwamen in de Riekerpolder. Op het land van boer Koningsman, weet Rie van der Puij. Vierkante witte blikjes met ronde deksels. Er stond ‘Welfare’ op en er zat 450 gram biscuit in (32 stuks).

Gedropt blik biscuits.  <p>bron:<a href="http://www.amstelveenweb.com">http://www.amstelveenweb.com</a></p>

Gedropt blik biscuits.

Cor Bongers ging met de kleuterklas van de nonnetjesschool naar het Aalsmeerplein om de vliegtuigen te zien. ‘In de dagen erna kregen we van de voedseldistributie grote blikken. De biscuit was hard, droog en graanachtig van smaak. Als kinderen haalden we de lege blikken op, legden er hout op en voeren er de Westlandgracht mee op als vlot.’ Zie foto van het vlot bij 'Kolen jatten, suikerbieten en slagcrème'

Dit is deel 18 van een reeks verhalen over de 2e Wereldoorlog. De verhalen zijn tot stand gekomen vanuit interviews die Pim Ligtvoet - van het Comité 4-5 mei Slotervaart - heeft gehouden met (oud)bewoners van de polders die nu tezamen Nieuw-West vormen.
Link naar rubriek waar alle verhalen 'Oorlog in West' bij elkaar komen te staan.

Bekijk meer afbeeldingen

Voedseldropping Schiphol 1945  <p>Bron: <a href="http://www.geheugenvanplanzuid.nl">http://www.geheugenvanplanzuid.nl</a></p>

Voedseldropping Schiphol 1945

Annelies Aiking

droppings bij Westlandgracht?

Hi! Leuke site! Ik ben al lang benieuwd geweest naar hoe Sloten en omgeving vroeger was, voordat het opgeslokt werd door Amsterdam. Mijn moeder is 90 en herinnert zich een voedseldropping bij de Westlandgracht, of daar in de buurt, ook mogelijk aan de Postjeskade, aan het einde van de oorlog - is daar iets van bekend? Ze herinnert zich goed witte pakken in het groene gras en de geweldige emotie, over de warmte van de mensen die dat brachten, maar niet meer goed waar of wanneer. Mocht iemand iets weten, dan zou dat heel leuk zijn! Bedankt!

Wout Dreschler

“Hoeja” voor het vliegtuig

Plotseling is de lucht vol van oorverdovend lawaai. Laag over ons huis davert en dendert de kolossale geallieerde bommenwerper en vliegt richting Schiphol om daar zijn nu vreedzame last te droppen. Mijn broer Wim en ik zitten op onze knietjes op het granieten aanrecht, achter de geopende keukenramen. We kijken uit over de tuin achter ons huis en de weilanden van de Riekerpolder. Aan de horizon staan de huizen langs de ringvaart van de Haarlemmermeer. Het vliegveld zelf kunnen we niet zien, dat ligt verborgen in de diepte van de polder.
Onze ouders staan, met nog een paar bekenden, in de tuin. We zien ze zwaaien en horen ze roepen dwars door het nu afnemende lawaai: "Hoera, Hoera, Hoeraa"!
Diezelfde avond wordt bij ons thuis het eerste blik gebracht. Ik zie het nog op tafel staan, wat er inzat dat ben merkwaardig genoeg vergeten. Maar het was wel feest; Hoera!
Vrij kort na de oorlog wordt mijn vader opnieuw in militaire dienst opgeroepen, nu bij de Luchtmacht. Hij is geplaatst op Valkenburg en rijdt regelmatig, ook door de week, op zijn motor van daar naar huis. Als je mijn broer vraagt waar zijn vader is, krijg je steevast als antwoord:
"Hij is op de trrrrt naar de hoeja’s".

Wout Dreschler