Pennenliefhebbers verzamelen!

7 Fans

Gamma, Unicef, Van der Spek Vianenstraat, Leidsch Dagblad, Den Uijl Meet- en Regeltechniek. Deze opdrukken zijn gewild in pennenruilland. Tijdens de twaalfde Amsterdamse Pennenruilbeurs, die op 14 april wordt gehouden in de kantine van Atletiekvereniging AAC aan de Willinklaan 7 in Geuzenveld, kan men pennen ruilen en collecties bewonderen.

Het is smullen voor pennenverzamelaars tijdens de Pennenruilbeurs Foto: Shirley Brandeis, 2011

Want de beurs is niet alleen voor de leden van de Pennenverzamelaars Vereniging Nederland, maar ook voor wie interesse heeft in deze aparte hobby, die ook als je niet van plan bent te gaan verzamelen het bekijken waard is. Sommige pennenverzamelaars hebben thuis een collectie van meer dan 50.000 exemplaren en laten deze dag ook trots hun foto’s daarvan zien. Onder hen Hans Teernstra, die in bijna twintig verzameljaren een collectie van 96.000 (!) pennen en ook nog eens 3500 keycords heeft opgebouwd. Teernstra: “Het begon tijdens mijn werk als vrachtwagenchauffeur, begin jaren negentig. Dan tekende je een vrachtbrief af en stak je vaak automatisch per ongeluk de pen van de klant in je jaszak. En dan opeens ga je gericht verzamelen.” Voor wat hoort wat, dus wie een pen voor Teernstra heeft, krijgt een pen terug. Met opdruk: ‘Hans Teernstra pennenverzamelaar’.

Vijfhonderd meter
“Het geeft een extra dimensie aan je leven, zo’n verzameling,” legt collegaverzamelaar Johan Booij uit. Ooit scoorde hij er een met een laserlichtje. Enthousiast: “Die schijnt tot wel vijfhonderd meter ver!” En zo heeft iedere verzamelaar zijn eigen favorieten – pennen met biermerk-opdrukken bijvoorbeeld of hele jaargangen van de PTT, die indertijd ieder jaar een pen met jaartal uitgaf – en zijn eigen manier van opbergen. Uitgestald door het hele huis of opgeborgen in laden en bakken in een aparte pennenkamer.

Welkom
De pennenliefhebbers zullen tijdens de pennenbeurs flink snuffelen bij elkaars pennenbakken. Bezoekers zijn welkom om te kijken en hun pennen – enkele of hele collecties – te ruilen. De deuren van AAC gaan open om 10 uur en de beurs duurt tot 15 uur. U bent welkom. Uw pennen ook.

Voor meer informatie over pennen verzamelen en ruilbeurzen: http://www.pennenverzamelaar.nl.
Voor informatie/opgave en voor pennen ruilen kunt u contact opnemen met Hans Teernstra via 06-10485695.