Transport over water

Auteur: Jan Wiebenga
Amsterdam-West, Centrum

Mijn vader was niet zo’n klusjesmens. Maar soms had hij een klus waarbij wij, zijn twee zoons, bij moesten springen.

Rechts steiger 15 aan de De Ruyterkade met het houten kantoortje zoals het er toen bijlag. Nu zijn al deze oude steigers verdwenen Foto:  Jan Wiebenga, circa 1970 vanuit het Havengebouw

Rechts steiger 15 aan de De Ruyterkade met het houten kantoortje zoals het er toen bijlag. Nu zijn al deze oude steigers verdwenen Foto: Jan Wiebenga, circa 1970 vanuit het Havengebouw

Kort relaas van een transport over de Kostverlorenvaart

Zo stond er een houten huisje (keet) op de sloterkade, ergens ter hoogte van waar nu de fietsbrug ligt over de Kostverlorenvaart. Dat huisje moest worden afgebroken en per dekschuit naar steiger 15 achter het Centraal station gevaren worden en aldaar weer worden opgebouwd. Daar zou het op de kop van de steiger dienen als kantoortje van het daar gevestigde transportbedrijf.

De dekschuit, met kapitein, was geregeld door het transportbedrijf. Mijn vader had het allemaal zaterdags geregeld, want dan waren we vrij en hij ook. Die schuit moest ook nog volgens de regels geladen worden, en wel zo dat de boot niet kon kapzeisen. Toen alles geladen was namen we plaats in de open stuurhut bij de kapitein en staken van wal. We hebben er denk ik toch ruim een uur over gedaan om aan de De Ruyterkade te komen. Het was een klus met een spannend begin.

Het opbouwen ging niet in één dag, we zijn er verschillende zaterdagen mee bezig geweest. Het moest daar ook nog eens helemaal ingericht worden. Er moest een balie, een koffieruimte en kantoortje gerealiseerd worden. Deze klus was een van de weinige die ook nog eens goed werd betaald.