Oorlog in Nieuw-West

Deel 5 - Afweergeschut en zoeklichten

Auteur: Pim Ligtvoet
De polders van Nieuw West, De Aker

Vliegtuigen kwamen naar beneden door treffers van jachtvliegtuigen. Of ook door Duits luchtafweergeschut op de grond. ’s Nachts speurden zoeklichten de hemel af. Op het Aalsmeerplein aan de rand van stedelijk Amsterdam stond geschut, herinnert Freek Raat zich. Verderop aan de Sloterweg, op nr. 675, was de boerderij van Herman van Bladeren (1923), nu Manege de Ruif *1. Zijn land liep tot aan het jaagpad langs de Nieuwe Meer, richting Schiphol. Tussen de koeien stonden drie kanonnen en een zoeklicht. De soldaten juichten als ze een Engels vliegtuig te pakken hadden. Tot er een terugschoot en de drie Duitsers liquideerde.

//Bron:// http://www.agv.nl De Akermolen - schilderij van W. Luimee 1947-1949- Bron http://www.agv.nl

De Akermolen op de grens van de bedijkte polders en de Haarlemmermeer lag ook strategisch. Kroaten die in 1944 geschutstellingen rond de molen bedienden woonden op de boerderij van Van Schagen/Salentijn aan de Noorderakerweg. Wim Luimee (1933) herinnert zich dat het om zeventien Kroaten en drie Duitse officieren ging. Ze sliepen een tijd op de molenzolder *2. De Duitse Dijk aan de Osdorperweg had afweergeschut met zoeklicht. Ook in het land langs de Lutkemeerweg stond het opgesteld, weet Herman Kreike. En Jaap van den Boogaard (1927) wilde in februari 1941 over de Groeneweg naar huis fietsen, de Nieuwemeerdijk, maar het stond er vol met luchtafweergeschut. Het was dus overal. En het verhuisde regelmatig. Want het was ook doelwit.

Jan Holla vertelt erover. In 1943 kwam op het land van boer Jan de Jong, beschut door bomen, een grote ‘schijnwerper’.

Nu is dat de Koningin Wilhelminalaan, hoek Fregelaan. Ernaast was de tuin van oom Henk Bakker (E 325H), waar de manschappen zich ook wasten. Een van de dochters kreeg zelfs verkering. Het zoeklicht kwam ’s avonds omhoog uit ruststand en draaide alle kanten op. De militairen bedienden het licht en beschermden het met mitrailleurs. Ze bouwden een slaapschuur, een werkplaats en een gecamoufleerd gebouw. De tuin van Jans vader, Luc Holla, lag een perceel hoger, langs de Slotervaart. Een keer kwamen de Duitsers zich ook bij hem wassen. Luc vulde de waterput toen met bagger en de militairen bleven voortaan weg.

Maar de jagers die de bommenwerpers begeleidden namen foto’s. In duikvlucht konden ze geschut en zoeklicht uitschakelen. Dat bracht Vader Holla ertoe om zijn gezin met twaalf kinderen naar tante Knelia te evacueren, dichter bij de stad (E 318). Annie Harte (1932), wonend op de landstrook naast die van Holla en boer de Jong (E 325 O), werd ook geëvacueerd, naar familie bij de Postjeswetering. Toen het zoeklicht verdwenen was gingen ze weer terug. Kort daarop kwam er luchtafweergeschut op de verlaten Ringspoordijk. Dat is nu metrostation Heemstedestraat.

*1 Marja van der Veldt. Ruim Zicht. Boerderijen onder het zand van Amsterdam Nieuw-West. Wormer, 2003, p. 128 en 94
*2 Zie Website van de Akermolen.

Dit is deel 5 van een reeks verhalen over de 2e Wereldoorlog. De verhalen zijn tot stand gekomen vanuit interviews die Pim Ligtvoet - van het Comité 4-5 mei Slotervaart - heeft gehouden met (oud)bewoners van de polders die nu tezamen Nieuw-West vormen.
Link naar rubriek waar alle verhalen 'Oorlog in West' bij elkaar komen te staan.