Oorlog in Nieuw-West

Deel 3 - De oorlog krijgt een gezicht

Dienstplichtig korporaal Piet Bierman (1912) woont met zijn ouders en de andere kinderen aan de Osdorperweg 565. Hij krijgt op 9 mei 1940 plotseling de oproep zich bij zijn regiment in Lisse te voegen. In de nacht begint de Duitse overval. Regiment 1 RI moet oprukken naar de Wassenaarse Slag. De colonne wordt in Oegstgeest aangevallen door een Duits vliegtuig en Piet overleeft het niet*. Na de oorlog richt men aan de Osdorperweg, hoek Lutkermeerweg een monument op met zijn naam.

Het Oorlogsmonument aan de Osdorperweg - Foto: Pim Ligtvoet

In de polder zijn vorderingen en inkwartieringen. Op de tuinderij van Jan Holla’s opa (E320) bij het Aalsmeerplein staat een Chrevolet. Die wordt door de Duitsers gevorderd. Maar dat mislukt want opa Kees begraaft de banden. Verderop aan de Sloterweg is het hondenkerkhof van Hensel. Ook diens auto wordt opgeëist en dat lukt. Zijn buurman, mesthandelaar Ko Ruhe, krijgt Duitse paarden in de stal. Niet als enige. Rie Holla-Kessen (1929) vertelt dat ze Pools-Duitse soldaten met paarden zag in het land van Jan van den Broek, bij de Postjeskade, nu Rembrandtpark. Daar was hun tuinderij vlakbij (E362). Jan is de vader van Dirk, die dan nog met melk rondgaat en schillen ophaalt. Hij zal groot worden met een supermarkt.

Ongeveer waar nu café Oostoever is, ver onder het water van de Sloterplas, stond de kapitale boerderij Meerzorg. Wim van den Broek (1943) – neef van Dirk - weet van zijn vader Sam dat de ‘benedenstal’ werd opgeëist door een eenheid met Oostenrijkse soldaten. De officier is goed en waarschuwt bij controles op illegale slacht. Jo Overwater (1934), van tuin E 324b, vertelt over de Duitse soldaten die buurman de Vries op zolder had. Dat was op Sloterweg 170, tegenover het Luchtvaartlaboratorium.

Bus G in 1949 - Foto: Heymeyer, van de website www.amsterdamsetram.nl

Bewapende NSB-ers, ‘Jan Hagel’, laten Bus G stoppen die van Sloten naar de stad rijdt. Het is al verder in de oorlog en het eten wordt krap. De pro-Duitse hulp-politie pikt het voedsel in dat de passagiers bij de boeren hebben gekocht. Dan komen de Duitse soldaten in actie; ze dwingen de NSB-ers om alles aan de stedelingen terug te geven.

De polder staat intussen wel onder Duits gezag. In het land achter het dierenasiel aan de Ookmeerweg kan je nog steeds de ‘Duitse Dijk’ zien, zegt Niek Dekker (1938). Er stonden barakken, een zoeklicht en luchtafweergeschut.

Niek Dekker - Foto: Pim Ligtvoet, oktober 2011

Ter bescherming wordt een tankval gegraven en het land van Breure onder water gezet. Anna’s Hoeve, Osdorperweg 522 - nu afgebroken - wordt hoofdkwartier van officier Heinrich. Die slaapt op het onderlaagje van de Osdorperweg (nr. 515), bij Nieks opoe Trijn Boon-Kramer. De Duitse soldaten zijn aardig voor kinderen. Maar ze controleren op verdachte spullen en schieten op geallieerden die aan parachutes boven de polders hangen.

Dit is deel 3 van een reeks verhalen over de 2e Wereldoorlog. De verhalen zijn tot stand gekomen vanuit interviews die Pim Ligtvoet - van het Comité 4-5 mei Slotervaart - heeft gehouden met (oud)bewoners van de polders die nu tezamen Nieuw-West vormen.
Link naar rubriek waar alle verhalen 'Oorlog in West' bij elkaar komen te staan.

Pim Ligtvoet

Re: Chapeau Pim!

Hilbert Steensma:
Met grote interesse heb ik de 3 artikelen gelezen over de oorlog in Amsterdam nieuw-West. Komen er nog meer?

Bedankt Hilbert. Zeker. Nog een stuk of vijftien als het allemaal lukt.

Hilbert Steensma