Oorlog in Nieuw-West

Deel 1 - De oorlog begint

Auteur: Pim Ligtvoet
7 Fans
De Sloterpolder vanaf de Warmondstraat, 1950 Bron: Amsterdam Nieuw-West - Jacob Zwaan - Buijten&Schipperheijn, 1979//

Er was nog geen Nieuw-West. Er waren geen flats, geen hoge bedrijfsgebouwen en geen A10. De stad hield op bij de Westlandgracht, de Orteliuskade en het lege Bos en Lommerplein. Vanaf die lijn had je één groot platteland. Het liep richting Sloten, Osdorp, Halfweg en Sloterdijk. Hier kwam de groente, het vlees en de melk voor de stad vandaan. In boten en bootjes over de Slotervaart, de Postjeswetering en de vele watertjes. Of met paard en wagen, soms auto’s, over de paar wegen die er waren. De Sloterweg, de Osdorperweg en de Haarlemmerweg bestaan nog. De Uitweg, de Groeneweg en de Sloterdijkermeerweg liggen onder Nieuw-West, of op de bodem van de Sloterplas.

In het tuindersgebied onder de Westlandgracht en de Orteliuskade kon je alleen met bootjes komen. Op 10 mei 1940 vaart Luc Holla met zijn 14-jarige zoon Jan (1926) van perceel E325k in een volle groenteschuit naar de Centrale Markt aan de Jan van Galenstraat. Het is 4 of 5 uur in de ochtend. Ze zijn waar nu het World Fashion Center is. Plotseling horen ze boven zich een enorm kabaal. Het zal wel een oefening van de Nederlandse luchtmacht zijn, zegt vader Luc. Maar als ze bij de Markthallen komen horen ze dat het oorlog is. Duitse vliegtuigen hebben Schiphol gebombardeerd. Luc en zijn vader hadden Nederlandse Fokker-jagers tegen Duitse Messerschmitts horen vechten. Kogelhulzen en granaatscherven die in weiland, akker en sloten vallen zullen door kinderen heel de oorlog door worden verzameld en geruild.

Nederland capituleert op 14 mei. Veel is er in de polders niet van te merken. Maar de 8-jarige Leo Barlag, van de Osdorperweg 858, ziet op die dag onder de bomen van het boerderijtje ‘Kom en ga in Vrede’ - de hoeve is in 2000 afgebroken - legerauto’s staan. Leo woont er vlak bij en hij ziet Nederlandse soldaten hun geweren weggooien. In een vaart achter de boerderij. De jongen begrijpt er weinig van. Het is overgave aan de vijand. Later hoort hij dat oud-militairen ze diezelfde nacht weer uit het water hebben gevist. Want om verzet te plegen heb je wapens nodig. Maar zover is het nog niet.

Dit is deel 1 van een reeks verhalen over de 2e Wereldoorlog. De verhalen zijn tot stand gekomen vanuit interviews die Pim Ligtvoet - van het Comité 4-5 mei Slotervaart - heeft gehouden met (oud)bewoners van de polders die nu tezamen Nieuw-West vormen.
Link naar rubriek waar alle verhalen 'Oorlog in West' bij elkaar komen te staan.