Kom eens bij mij koffie drinken

Verteller: Lientje
7 Fans

Ik woonde in Geuzenveld. Ons huis werd gerenoveerd en daarom kreeg ik in Meer en Vaart een andere woning.

Lientje (r) vroeger Foto: collectie lientje

Maar dat bevalt me niet zo want ik ben één van de drie Nederlanders in het hele gebouw. De rest is Turks en van alles en nog wat. We zeggen elkaar allemaal gedag. Ze vragen vaak of ik binnenkom om bij hen te eten. Als ik vraag of ze een keer bij mij komen koffiedrinken zeggen ze dat ze komen, maar komen ze toch niet langs. Laatst zei een van de dochters tegen mij : ‘Wat bedoel je nou? Mijn moeder begrijpt je niet.’ Ik zei : ’Ik zou het leuk vinden als ze eens bij mij komt koffie drinken.’

Er wordt in deze flat vaak ingebroken. Bij mij is nog nooit ingebroken, maar ik ben toch angstig. Ik doe de deur altijd meteen op slot want ik ben bang dat ze je afloeren; die is niet thuis, daar kunnen we binnenkomen. Ze zijn namelijk bij vier andere bewoners binnengekomen. Ze hebben geld, goud, van alles weggehaald. Maar ze hebben geen deuren, niks stukgemaakt. Dus ik denk dat ze een sleutel hebben om binnen te komen.

Ik ben in de Jordaan geboren. Daar heb ik tot mijn 12e jaar gewoond, toen zijn we naar Slotermeer verhuisd. Ik was een jaar of 18 toen ik mijn man leerde kennen. We zijn bij mijn moeder ingetrokken want ik was meteen zwanger. We hebben 2 jaar bij mijn moeder gewoond. Daarna ben ik een huis gaan kraken. Ik kreeg geen woning van de woningbouwvereniging omdat ik mijn kinderen niet had laten dopen. Dus heb ik een woning opengebroken en daar heb ik een paar jaar gewoond. Toen moesten die woningen ook weer weg en kreeg ik een van het CBH een andere woning, ook in Geuzenveld.

Het maakt mij helemaal niks uit dat de mensen Turks, Marokkaans of Chinees zijn. In Geuzenveld heb ik veel van die mensen jarenlang geholpen. Ik kan heel goed met ze opschieten. Maar ze zeggen vaak zo weinig.

Kijk hier naar het fotoverhaal van Lientje op YouTube.

Dit verhaal is één van de fotoverhalen (zogenaamde digi-tales) die onder leiding de fotografen Dominique Panhuysen en Bernice Siewe door vrouwen uit Nieuw-West tijdens een aantal workshops in Vrouw en Vaart gemaakt zijn.