Villa Betty

Ruud's Rondje en ‘Brandende Liefde’

Villa Betty aan de Vondelstraat Foto: 1989

Het is zaterdag en we rijden stapvoets over de Overtoom. Eigenlijk rijden we altijd stapvoets over de Overtoom. Harder kan niet op deze drukke toegangsweg naar het centrum van Amsterdam.
Enfin, het geeft me wel de mogelijkheid om bij de vele antiekwinkels naar binnen te gluren en te kijken of het café waar ik mijn lief ooit heb toegezongen nog bestaat (de naam wil me even niet te binnen schieten).

We sukkelen langs ‘de Manege’ en ik denk aan een van de eerste jaren van mijn NMBbank-leven, toen ik in 1980 door mijn baas werd meegenomen naar een huizenveiling in de Koepelkerk aan het Singel. Mijn kennismaking met de snelle en patserige wereld van het vastgoed.

Het ging om ‘villa Betty’ en een aantal ‘arbeidershuisjes’ in de Vondelstraat. Villa Betty was het enige huis in Amsterdam met eigen grond (dus geen erfpacht) en lang het eigendom van Betty von Hunteln, de ‘koningin van de Overtoom’. Een herenhuis met een grote H uit 1877 tussen de toenmalige Overtoomse Vaart en het Vondelpark. 100 jaar later (1983) dé locatie voor de film ‘Brandende Liefde’, met een hartveroverende (ook het mijne) Monique van der Ven en een waanzinnige creatie van Huub van der Lubbe als kunst- en motorvriend van Peter Jan Rens.

Het pakketje panden veranderde voor 1,2 miljoen gulden van eigenaar. Bedragen waar een paar jaar geleden om werd gelachen. Destijds een kapitaal; nu een minibonus voor een ‘pied à terre’ van een middelmatige manager.

Lees hier meer verhalen van Ruud's Rondje.

Toegangspoort Villa Betty Foto: 2008