Ons Huis-herinneringen?

Auteur: Fred Martin
6 Fans
Ons Huis, Karnebeekstraat 34 1957-58 Foto: collectie SLOTERVAART50.NL Foto: collectie Slotervaart50.NL

Op Slotervaart50.nl zijn heel veel - vooral oude - foto's te vinden. Ook van andere wijken in Nieuw-West.
Slotervaart50.nl en het Geheugen van West gaan samen proberen verhalen bij die foto's te vinden. Vandaag de eerste foto.

Dit is een foto uit het archief van de Vereniging Ons Huis, voorloper van Impuls. Het toont het eerste verenigingsgebouw in de nieuwe tuinsteden in Geuzenveld in de Van Karnebeekstraat, de vroegste voorloper van Pluspunt aan het Lambertus Zijplein. Massa’s tuinstedelingen moeten hier in de daaropvolgende jaren sociaal-culturele activiteiten hebben gevolgd. Het zou leuk zijn om wat van die oude Ons Huis-herinneringen op te halen.
Uit de jaarbrochure 1958 van Ons Huis Slotermeer:

ons huis wil zijn de contactplaats voor jong en oud
ongeacht levens of wereldbeschouwing.
op dit doel is ook het programma van het komend seizoen gericht.
het lezen van dit programma geeft u nog slechts
een vluchtige indruk van de mogelijkheden, die
ons huis u biedt; willen wij volledig zijn,
het zou een dik boek worden en het ligt niet
in onze bedoeling het ontstellend grote aantal
uitgaven met één te vermeerderen.

Weet u meer over deze foto of over Ons Huis? Laat dat weten door hieronder in een reactie uw verhaal te zetten.

Uit datzelfde archief komen nog meer foto’s van de Dudokbuurt. Bij sommige foto's mist Fred Martin de exacte straatnaam of namen. Er zijn zeker bezoekers die deze straten herkennen en dat aan Fred kunnen doorgeven.
Als u zo'n foto op de website Slotervaart50.nl geopend hebt, klik dan op het envelopje rechtsboven; u mailt dan de foto. Vul als e-mailadres in webmaster@slotervaart50.nl en zet in de e-mail waar u denkt dat de foto genomen is.

Ronald Heersping

Ons huis

ik kan mij niet veel meer herinneren van Ons huis, maar wel weet ik dat ik met een buurtvriendje daar op Zaterdagochtend judo les had...volgens mij heb ik er best wel een tijdje opgezeten maar ben later naar judoclub Shin Shin gegaan in de Lodewijk van Deijselstraat.

Olga ten Have

ons huis..... zwanenburgerhof

heeft iemand daar nog herinneringen over. Er werd ook dansles gegeven en er was teenercafe in ong.1966!

Aad de Booij

Mijn eerste "baan" in het welzijnswerk

In 1973 was ik student aan de Sociale Akademie en liep stage in Ons Huis Geuzenveld. De activiteiten van het buurthuis vonden plaats in diverse "garageboxen" in de buurt. Tijdens mijn stage verhuisden we naar het Lambertus Zijlplein. Een nieuw en fris buurthuis. Vele goede herinneringen. Niet in de laatste plaats aan mijn eerste "leermeester" Frido de Man. Maar ook goede herinneringen aan Ger Neervoort, die in die tijd directeur van Ons Huis werd. Zijn echtgenote gaf in Ons Huis Geuzenveld naailes aan vrouwen uit de buurt. Mijn stageopdracht was o.a. een schoolproject waarbij ouders op vrijdag (clubmiddag) samen creatieve activiteiten voor alle kinderen organiseerden. Samen met kunstenaars. Ging goed totdat de ouders een mening kregen over de gang van zaken op school. Einde schoolproject, einde ouderparticipatie.

Martin van Dorst

Re: "Ons Huis" van Karnebeekstraat

Martin van Dorst, 25 juni 2012:
Ook ik heb goede herrineringen aan Ons Huis in de van Karnebeekstraat. Als jochie van 10 jaar ging ik daar heen om deel te nemen aan de activiteiten die daar voor de jeugd plaatsvonden. Ik kan mij herinneren dat ik daar op woensdag- of zaterdag-middag heen ging, om met ijzerdraad te solderen. Volgens een patroon op papier, maakte je dan het getekende patroon van dat ijzerdraad. In mijn herinnering was het gezellig en kreatief bezig zijn met een groepje kinderen.

Martin van Dorst, 25 juni 2012

"Ons Huis" van Karnebeekstraat

Hans Staphorsius

Ons Huis

Het pand van Ons Huis in de van Karnebeekstraat is mij welbekend.
Mijn moeder deed hier haar eerste buitenhuise activiteiten in haar nieuwe buurt. Zij ging hier 's avonds met andere buurvrouwen bloemschikken. Ik weet nog goed dat ik als oudste zoon daar, vanaf de Dolhaantjestraat, helemaal heen gelopen ben, omdat een van mijn (kleinere) broertjes ziek was geworden en onze moeder nodig had. Mijn vader had ongeregelde diensten op de tram en was nog niet thuis. Mogelijk was het wel wat later dan 1958 want toen was ik pas 8, maar het was zeker voor 1963 want toen gingen mijn ouders uit elkaar. Hans Staphorsius