Fietsend door de Staatsliedenbuurt (5)

Auteur: Jan Wiebenga
Staatsliedenbuurt

Herinneringen uit de WO-II met recente foto’s.

Van Bossestraat 38-32, bij nummer 34 is de blauwe plaquette Foto: Jan Wiebenga, juni 2010

Van Bossestraat ter hoogte van de Rochussenstraat. De plek waar op 3 mei 1943 een Engelse bommenwerper is neergestort. Van de vierkoppige Nieuw Zeelandse bemanning overleefde maar één man. Hij moest het vliegtuig met een parachute verlaten. De Duitsers maakten hem krijgsgevangen, maar hij overleefde de oorlog.

Uit Het Parool van 4 mei 2006
Mevrouw Willemsen heeft het meegemaakt. Ze schepte net bij haar moeder het eten op. ‘Mijn man zat bij de brandweer. Als hij dienst had, was ik meestal bij mijn moeder, een paar straten verderop.’ Na een enorme klap waardoor andijvie op het hoofd van haar tweejarig zoontje belandde, rende Willemsen vanuit de Van Hogendorpstraat naar haar huis in de Van Bossestraat. ‘Ons huis stond er nog, maar de nummers 32 en 34 niet meer.’ Behalve de drie vliegeniers kwamen zeven burgers om het leven.
Vooral het gezin Stein, dat op nummer 34 huis woonde, werd zwaar getroffen. Vader en moeder Stein en hun zoon vonden de dood. Alleen de zes jaar oude Maria Gesina overleefde het ongeluk.

Lees ook de andere verhalen van Jan Wiebenga.

Van Bossestraat 34, de op 3 mei 2006 onthulde plaquette Foto: Jan Wiebenga, juni 2010

Hans kleton

Zoon van

Ik ben de zoon van Riet Kleton, beter bekend als Maria Gesina Stein.

ik weet als geen ander wat dit drama heeft gebracht in mijn moeders leven. Het verliezen van vader, moeder en broertje heeft mijn moeder voor het leven getekend.

Haar hele jeugd was een drama, van kindertehuis naar kindertehuis. Naar stiefouders en naar familie. Alles wat een kind moet krijgen in haar jeugd heeft zij nooit gehad en gekregen. Dit heeft weerslag gehad op onze opvoeding als kind als je een moeder hebt die geen liefde heeft gehad, hoe kan je dan als moeder liefde geven?

Mijn moeder is nu 87 jaar oud en ik zie in haar ogen nogsteeds het leed. Laten we hopen dat onze kinderen dit leed wordt bespaard.

Hans

Zwarenkant

Even dingen recht zetten

Wij woonde in het beneden huis op 38 Ik was 7 jaar oud en was uitgenodigt pannekoeken te eten bij mijn vriendje Willie Albreghts die woonde op nummer46 huis we hoorden het schieten en toen opeens een verschrikkelijk harde klap en wij vielen van onze stoelen af met de pannekoeken over de grond ,Willie zijn vader rende naar buiten en wij volgeden hem meteen toen we buiten kwamen was het een chaos er waren zoveel mensen bij van Baar de bakkerij die op de hoek van de Rochusen en van Bossenstraat was het boven huis en het dak van de huis nummer 34 stond in de brand en ik zag dat twee mensen uit het raam sprongen en die dat niet overleefde vonden we uit later in de dag ,de brandweer was redelijk gauw ter plaatse en waren gelukkig op tijd voor dat allen verdiepingen in de brand zouden gaan .het kappeletje op het dak lag er zielig bij op zijn kant maar als die mevrouw Willemsen zij dat er geen 32 and 34 meer waren is een verzinsel want op 32 in het beneden huis woonde Jan Schoen de Boxer en Gerrie was ook een vriend van mij op 34 woonde de Familie Otter en Bartje Otter was ook een vriend van mij en op een hoog woonde ook een familie Schoen dat was de broer van Jan Schoen en hun doghter heten Rietje heel knap meisje .
Ik was in Holland een paar jaar geleden en mijn vrienden hebben mijn vrouw en ik naar een soort museum genomn waar het vliegtuig of gedeelte daar van te zien was .toen ik terug kwam in Christchurch New Zealand heb ik contact met die familie opgenomen waar van de man die in dat vliegtuig was een broer was .en zij kunnen vertelden mij precies wat ik hier heb geschreven waar hi was op gepakt en dat was niet in Slotermeer .In de van Hogendorpstraat in die tijd waren voor de oorlog twee voetball clubs namelijk SDZ en SDW en hun kleed kamers waren in de oorlog in bezet genomen en de weer macht konden toen makkelijk de piloot of gunner op pakken .
Als er meer nodig is omtrent die tijd mijn geheugen ondanks dat ik nu bijna 77 ben heel erg goed en heb zelfs een boek geschreven voor mijn vrienden en familie
Bedankt voor U aandacht tot de volgende keer Peter Zwarenkant Christchurch 4/1/2014 New Zealand