Kwak

Osdorp

Begin jaren zeventig was de jongerenrevolutie ook in Osdorp doorgedrongen

Buurthuis Kwakin 2011. Op de achtergrond (het groene gebouw) het nieuwe dierenasiel aan de Ookmeerweg Foto: Google maps, streetview

Amsterdam was toen het magisch centrum van de wereld met z’n hippies en provo’s.
Sommige jongerencentra (zoals Fantasio en Paradiso) werden centra van deze ontwikkelingen. Niet alleen jongeren probeerden oude vormen te doorbreken, ook een aantal beroepskrachten werd daarmee ‘besmet’. Geen bureaucratische structuren meer, gewoon een nieuwe wereld beginnen, hier-en-nu; samen in het park of in eigen buurtcentrum. Ook in Osdorp sloeg de vonk over en wel in Kwak. Daar vergaderde bij voorbeeld regelmatig een groepje ‘kritische jeugdwerkers’. Actieplannen werden gesmeed en soms strijdbare artikelen geschreven voor het vakblad Jeugdwerk NU.

Kwak was een houten keet aan de Osdorperban; een jongerencentrum van de stedelijke vereniging Ons Huis. Ons Huis runde onder andere ook waar buurthuizen Osdorp, Slotermeer, Geuzenveld en Molenkwartier). Voor de Osdorpse tieners was Kwak een van de weinige plekken om heen te gaan; een soort oase in de vlakte aan de voet van immens hoge flats. Hoewel ik me nu afvraag hoeveel ‘gewone’ Osdorpse jongeren eigenlijk bereikt werden. Die jongeren kwamen vooral naar de instuiven in het weekend. Osdorp was in die tijd zeker geen achtergebleven gebied. Beroemd waren de lichtshows die zeker niet onder deden voor centra in de binnenstad. In de periferie bestond juist een unieke mogelijkheid allerlei nieuwe zaken uit te proberen. Soms officieel als activiteit van cultureel werk, soms bij mensen thuis als vriendenclub samen. Die werelden liepen nogal eens in elkaar over. Kwak was wat we nu een creatieve broedplaats zouden noemen.
Juist aan de rand van de samenleving ontstaan immers soms mooie dingen. In Osdorp bijvoorbeeld …

Martin Bobbe

Kommunikatie Werkgroepen Akties Kreativiteit

Kommunikatie Werkgroepen Akties Kreativiteit, afgekort: KWAK.

Het was mijn home away from home, zeker na de sluiting van Fantasio waar ik de garderobe beheerde op vrijdag. Daar kwam ook ( een ? ) Jan Swagerman waar ik regelmatig een praatje mee maakte. Kan me niet herinneren dezelfde persoon ooit in KWAK gezien te hebben tussen 1969 en 1972.

Ik zat op de OSG en op weg naar huis kwam ik er langs, dus ik bleef er vaak hangen. Op school, destijds een uitgebreide verzameling nood-barakken, was niks te beleven. Er was niet eens een kantine..........

Ik kwam er in eerste instantie voornamelijk omdat Garden, de band van bevriende muzikanten, er veel speelde eind jaren 60. Van mijn eerste optreden met een eigen band, Yucatan Post Office ( die vervolgens spontaan uit elkaar viel ), als voorprogramma van ( The 2nd Phase of ) Morannon in KWAK heb ik het gestencilde maandprogramma nog :)

KWAK

KWAK

Us

Kwak jaren 70

Leuk die reactie van Marion. Ik zat ook op het Lucas van strenge directeur Bookelman.

In Kwak deed "Ketama Paultje" die lichtshows.  Zo had je ook Bertus, Marjan Chilum, Stef met zijn hond etcetera

Groetjes

Marion Frieser

"Kwak"

In mijn herinnering ging ik naar "Kwak" en we gingen er "in". waarschijnlijk heb ik de betekenis van Kwakin toen niet begrepen. Ik kwam daar al toen ik 14 was. Het eerste centrum voor jongeren waar ik al wel naar toe mocht omdat er geen alcohol geschonken werd. Maar dat kan ik ook verzonnen hebben, ik dronk immers nog niet op die leeftijd.

Het waren de "donkere" jongens die daar ook wel kwamen, waar ik gek op was. De eerste donkere jongens zo'n beetje in de jaren 70. Een zekere David heeft mijn vader nog wel eens de deur gewezen. De jongeman voelden zich niet lekker en wij waren op weg naar de Wildeman (waar ik toen woonden) om een aspirientje te halen. Onderweg werden wij overvallen door een regenbui. Pa en moe waren een brief posten en bij terugkomst Pa de doorgelopen oogjes van zijn dochter aanschouwden .....was er maar een conclusie: Dit was geen jongen voor zijn dochter, die haar zo aan het huilen had gebracht. "ERUIT"

David heeft nog een half uur beneden bij een lantaarnpaal gezeten, toch moest ik weg bij het raam.

Marion Vermeulen geboren 1953.