Gaatjes branden

Amsterdam-West

Het vergrootglas of brandglas heb ik ontdekt bij mijn oma.

Schildpadpop

Schildpadpop

Zij tekende een poppetje op papier en ik mocht - als de zon in de kamer scheen - het popje uitbranden. Dat stonk wel een beetje maar bij oma mocht heel veel, jammer genoeg is zij veel te jong overleden!

Dan nog iets anders wat wij later met het vergrootglas deden en dat was niet zo netjes.
In die tijd waren de sturen van de fietsen bekleed met celluloid, zwart van kleur. We pulkten er stukjes van af, dan onder het vergrootglas en dat was voor ons zeer fascinerend. Het was zeer brandbaar en fikte dus in een mum van tijd. Ik denk dat de eigenaren van de fietsen dat niet leuk hebben gevonden.
Ook kalkten we vaak met krijt op de muren van huizen dat vonden de buren ook niet leuk! Waren we voor die tijd ook kleine crimineeltjes?

Nog even iets over celluloid, op de markt gebracht in 1872, door John Wesley Hyatt, om
biljartballen te bekleden ter vervanging van het daar voor veel gebruikte ivoor. In de jaren 50 veel gebruikt voor de bekende schildpadpoppen, maar door zijn brandbaarheid nu nog weinig gebruikt; uitzonderingen zijn tafeltennisballen en gitaarplectrums.

Loes Kuijkens

Geheugen van west.

Hi Alex.
Bedankt voor de uitleg en al de sites die je opnoemd!
Ik ga er zeker naar kijken vooral op die van sloterdijk, naar jou pennenvruchten.
Ben jij opgegroeid in de kinkerbuurt? Daar heb ik nl. ook mijn jeugd versleten.
gtj.Loes

Alex Krull

Geheugenvanwest.nl

Hi Loes,
hoe ik deze Website stootte?
Ik was aan het zoeken naar de geschiedenis over Sloterdijk, en van daar naar het beroemde Krentenbrood.

Vandaar vond ik:
Op deze Weblog schreef ik vele herinneringen, en mijn naam verchijnt zelfs op de "Main Page" banner.

Vandaar vond ik "Geheugen van West", en hier ben ik, met een klein gedeelte van mijn memoirs.

Niet alle stukjes die ik geschreven heb zijn gepubliceerd. En vele andere schrijfsels, die nog op mijn NoteBook staan maar nooit gevoltooid zijn.

Een gedeelte van mijn "Dagenlijkse Lees Routine" betaat uit:
MSN.nl, Msn.be, OnzeTaal.nl, HetParool, Wikipedia.nl, GeheugenVanWest.nl, Schoolbank.nl, www.78toeren.nl
Verdere lezen OudWest, BosEnLommer, genforum.com, en vele, vele andere Websites over Vlaanderen, en Literatuurgeschiedenis.
Al dat lezen doe ik met "BlindRadio" (een actual Website) op de achtergrond.

Dus vanuit Canada houd ik de "dagenlijkse" Nederlandse/Belgiesche zaken in de gaten.

Groeten
Lex Krull

Joop

Krul

Dit hoorde je vroeger ook vaak, zal vast een banketbakkerij geweest zijn in Amsterdam......of het Gooi??

GEEN GELUL GEBAK VAN KRUL!!!!

Loes kuijkens

naam Krull.

Hi Alex.
Ook leuk om te horen over je naam Krull, dat was wel naar toen je jong was om er zo mee te worden geplaagd. Leuk is ook om te horen dat je zelfs in Canada deze site volgd. Hoe ben je daar ooit op gekomen via.via?
Grtj. Loes.

Loes Kuijkens

Schildpad poppen

Hi Joop.
Leuk dat je de herkomst van schildpad poppen heb opgezocht zo leer je weer wat via deze site!! Ze zijn geloof ik nu heel wat geld waard,ik heb er nooit een gehad jammer genoeg. grtj. Loes.

Joop Komen

Schildpad poppen

Celluloid is in Amerika uitgevonden ± 1865. Het was de eerste kunststof en er was een nieuwe methode om deze kunststof te verwerken (Blaastechniek) In 1873 is de voorloper van de Schildpad fabriek "Gummi- und Celluloidfabrik" opgericht. In 1896 heeft Robert Zeller de eerste poppen gemaakt in Mannheim-Neckarau. Schildpad werd als naam gekozen omdat celluloid veel sterker was dan porselein. Na 1945 werd celluloid verboden maar het zou nog jaren duren eer de laatste pop in celluloid verkocht was.

In 1948 kwam Schildpad met de nieuwe kunststof Tortulon. (polystyrol) Tot op de dag van vandaag worden nog steeds de klassieke poppen van Tortulon gemaakt.

(Bron: "Antieke poppen en beren")

miep

schildpad

waarom heet die pop een schildpadpop ??

Alex Krull

Gaatjes Branden

Hallo Loes,

(niets te maken met het subject: "Gaatjes Branden" maar omdat je toch aan het wroeten bent.....)

Ik hoop dat ik niet de "Krull" of "Krul" personen nu kwaad maak en op de tenen zal trappen met het volgende dat ik na veel zoeken had gevonden.
De betekenis van de naam is:
-een niemand
-een overblijfsel van houdschaafsel, niets, een "krul"
-geen naam of standing heeft
-op de kerkstoep achtergelaten - vondeling - basterd

Dus de naam in het Nederlands wordt gedegradeerd als een scheldwoord, een sukkel.
En ik kan attest. Het is zeer merkwaardig, ik heb in Nederland gedurende mijn jonge jaren daar mee rondgelopen, en ben altijd uitgescholden, want ik was een "krulletje", tot grootste ergenis "Krullemie" etc. of het ergste, mijn naam in "Pig Latin". Totdat ik Nederland verlaatte, heb ik er nooit meer last van gehad!
Zoals je schrijft:
"Maar na wroeten in mijn herrinnering had hij toch een andere achternaam!!"
Waarschijnlijk werd deze persoon achterbaks uitgescholden: "Hé krul"!!

Groeten,

Lex in Canada.

Loes Kuijkens

Gaatjes branden.

Hallo Alex.
Ik had vroeger een vriendje bij de Amsterdamse reddings brigade en ik
dacht dat hij Krull van zijn achternaam heette.
Maar na wroeten in mijn herrinnering had hij toch een andere achternaam!!
Groetjes Loes.

Alex Krull

Gaatjes Branden

Hallo Loes,
Mijn Vader heette Anton Bernard Martin.
Die stak geen vuurtjes aan, alleen zijn sigaretjes.
De naam "Henk" komt niet voor in mijn "Krull" Stamboom. Zover ik weet, is mijn Stamboom enigste in Amsterdam.
Hoe zo Henk?
Groeten.

Loes Kuijkens

Gaatjes branden

Ja Alex dat was ik al vergeten maar de veters brandde ook heel goed!!
Een vraagje heet jou vader soms Henk? Loes.

Alex Krull

Gaatjes Branden

Dat zwarte celluloid geval landde mij nog eens een woendagmiddag visite op het politie bureau Elandsgracht. Ik moest een opstel schrijven over het stelen van "Fiets Stuur Celluloid". Toen het opstel klaar was moest ik het voor de tweede keer doen, want het was niet goed genoeg. Daarna een modelinge verklaring, enz, enz.
Een andere keer ook eens in gestrafd door hoofd onderwijzer Dhr. Van Bavel van de Ten Kate School.

Wat ook een aardige stinkerij bracht, was shoenveters die met een vergrootglas werd aangestoken.

Niet te vergeten de foto negatieven die dan dicht in kranten papier werden gewikkeld en aangestoken met een vergrootglas. Dat ging prachtig, want het bracht een kleine explosie, die je niet uit kon stampen.

Gek hé hoe je die dingen nooit vergeet.

Groeten
Lex Krull.

Piet Veenboer

GAATJES BRANDEN

Ik kan me nog herinneren, dat wij met een vergrootglas ook andere materialen lieten verbranden. Wij-als jongens- waren niet zozeer met poppen bezig, maar wij hadden iets anders ontdekt.
In het najaar waren de slootkanten van alle sloten in de buurt van Amsterdam- West voorzien van vele rietsoorten en dit riet groeit dan uit tot 'n soort bruine sigaar. Als je deze afknipt of afknapt kan je met een vergrootglas deze sigaar aan het branden brengen. Dit ging dan gepaard met een stank van jewelste.
Je kon hetzelfde doen met lucifers. Dat was in een mum van tijd gebeurd, dus verbrande vingers hoorde toen tot een van de mogelijkheden. Het huilen stond je toen nader als het lachen, maar ach.....