Zomaar een zondag in de vijftiger jaren, deel 1

Auteur: Fons Buis
Spaarndammerbuurt, Amsterdam-West

De monumentale hoofdingang van de RK Maria Magdalenakerk wie, wat, wanneer, waar Foto: circa 1957, Jan Wiebenga Door: Jan van Zijp

De verhalen van Simon Stammis onder de kop Een stem uit het verleden roepen bij mij herinneringen op aan de regelmatige wandelingen met mijn vader op zomerse zondagmiddagen eind jaren 40 en begin jaren 50 van de vorige eeuw.
Dit is deel 1 van 3 delen.

De zondag was een speciale dag in de week. Iedere zondagmorgen gingen wij eerst naar de Maria Magdalenakerk. Moeder meestal al om half acht en mijn vader was een trouwe bezoeker van de zondagse hoogmis om 9 uur. Omdat wij voor de communie nuchter moesten blijven, was er na de hoogmis van 9 uur meestal een gemeenschappelijk ontbijt van de hele familie. Als we uit de kerk kwamen had moeder de tafel gedekt met het zondagse tafellaken (doordeweeks gebruikten wij een zeiltje) met daarop de boterhambordjes en schalen met brood en beleg. Ook was er een verse pot thee. Na het eten werd er eerst koffie gedronken en daarna gingen we, als het goed weer was, meestal een wandeling maken. Er waren verschillende routes denkbaar en meestal gaf vader aan, welke kant we opgingen.

Eén van de routes voerde ons langs de Spaarndammerdijk richting Sloterdijk en dan weer terug. Na het lezen van de verhalen van Simon Stammis en het kijken in de beeldbank van het stadsarchief Amsterdam kan ik de verleiding niet weerstaan een beschrijving te geven van deze wandeling.

Begin van de wandeling

Wij vertrokken van uit de Houtrijkstraat meestal door de Assendelftstraat naar de Zaanstraat en liepen dan langs de spoordijk richting Spaarndammerdijk. Ter hoogte van de onderdoorgang naar het Zaanhof begon een driehoekig stuk land met woeste begroeiing. Aan het eind van de zaanstraat sloegen wij links de Spaarndammerdijk op. Onder aan de dijk voor de spoorwegovergang lagen de door Simon Stammis beschreven aftandse gebouwtjes en loodsen.

Lees hier andere verhalen van Fons Buis.

Lees hier deel 2

Fred

Maria Magdalenakerk

Dat komt even binnen , de foto van de Maria Magdalenakerk. De trap waar mijn overgrootvader , Wilhelmus Werneke, begin vorige eeuw een misstap op de trap maakte en als gevolg daarvan kwam te overlijden. Heb de goede man natuurlijk nooit gekend , ben van 1950, maar als ik deze foto zie dan doet me dat wel even wat.

Ferry

KEGELS

Hoe is mijn relatie met de Fam Kegels en tante Marie? Ik ben een zoon van Johan Posthuma die weer een zoon is van Dickie Kegels en zij een zus van tante Marie. De man van jullie tante Dickie was mijn opa Willem Posthuma. Ik herinner mij goed als kind de bezoekjes aan mijn tante Marie; zij woonde aan het spoor in de Spaarndammerbuurt. Er staat een stamboom op myheritage.com waaruit meer te halen is, maar aanvulling is altijd welkom. Ook de tak naar IJmuiden heb ik daar deels ingevuld. Zoek daar maar eens en dan hebben we verder contact.

tvan genne

RE:Kegels

En we heffen het glas en we doen een plas en gaan gewoon door zoals het was.(weer 2 herhalingen)

Henk van Dijk

Re: Re: re:Kegels

Channah van Straaten:
T van Genne:wat heeft het voor nut om steeds dezelfde verhalen te herhalen?????De servers stromen vol met nutteloze informatie1 x re en uw verhaal is genoeg.Dank u.
Het gebeurt wel vaker dat mensen die voor het eerst op Het Geheugen komen niet precies weten hoe dat reageren op onderwerpen werkt. Ik heb geen idee wat ze dan doen, maar het valt me wel op dat er dan alleen gequote wordt, waardoor bij nieuwe pogingen een aantal keren dezelfde verhalen geplaatst worden zonder de reactie van degene die had willen reageren.
U ergert zich daaraan, maar dat ergeren is natuurlijk ook niet erg nuttig. Wellicht kunt u uw ergernis inzetten door iets bedenken dat het reageren wat duidelijker is voor mensen die niet zo handig zijn als u. Daar zal de webmaster van Het Geheugen vast ook heel blij mee zijn.
Succes, en groeten van Channah

Dit vreemde verschijnsel doet zich ook wel eens voor op de website van AT5. Het toeval (?) wil dat beide websites gemaakt zijn door dezelfde webdesigner.
Een andere mogelijkheid zou kunnen zijn dat de server traag reageert, waardoor mensen ongeduldig worden en meerdere malen op de 'ok' knop gaan drukken.

Channah van Straaten

Re: re:Kegels

T van Genne:
wat heeft het voor nut om steeds dezelfde verhalen te herhalen?????
De servers stromen vol met nutteloze informatie
1 x re en uw verhaal is genoeg.
Dank u.

T van Genne

re:Kegels

Dank u.

sil

Re: Re: Re: spaardammerstraat

sylvia nieland:
sil:sil:die tante mariemarie waar jullie het over hebben die bij het viaduct woonden heet zei van haar meisjes naam geisterfer /jansen

sylvia

sylvia nieland:
mijn oma de tante marie waar jullie het over hebben is mijn oma

en mij moeder is haar dochter maria catharina roepnaam ria
en de ome joop jansen hier is mijn ome

sylvia

Re: Re: Re: Re: fam. Kegels

sylvia nieland:
Ferry Posthuma:joop jansen 32:Hallo Wilma,Inderdaad zijn wij zijdelinks familie van elkaar.De jongste broer van mijn tante heette Dik en zijn vrouw heette geloof ik Dikkie en vond ik,als knaap van 13 a14 jaar een flinke knappe vrouw.Dan had je een ome Jan en had ,als ik mij nog herinner een invalide vrouw welke tante EmmaEmma heette en woonde aan de spoordijk.Tante Katrien met een ome Willem,die scheepsklinker was en voor de oorlog al een motor had.Tante Fie met ome Simon,die bij de gemeente reiniging werkte en haar jongste dochter heet Fieni.Mijn nicht Rietje,is weduwe en een maand ouder dan mijn persoon,woontin IJmuiden en haar broer Adri,heet inmiddels Arie,woont in Amsterdam.Mijn ouders hebben met deze fam.Kegels omgegaan en zodoende weet ik vrijveel over deze ,dus die van jou, familie te vertellen.Rietje en mijn persoon zijn in 1932 geboren,dus reken maar uit ,hoe oud wij nu zijn. groetjes Joop Jansen 32Hoi JoopBen naar de begrafenis van tante Marie geweet in 1985 of 1986 en zag daarome Dirk die precies op me vader leek.Dat was schrikken was pas 8 dat me vader stierf ik heb nog een halfbroer zoon van me vader uit zijn eerste huwelijk de oudste dick is overleden een goeie vriend van Arie.Tante Marie en ome Arie gingen we vaak heen heb nog fotosfotos ons en hun in st Maartenzee>Dick heeft bij tante Marie en ome Arie gewoont e zou nu 74 geweest zijn>Een aantal jarn geleden zijn Rietje en Arie nog bij me gweest heb tot drie jaar terug Arie nog veel gesproken aan de foon>Geloof niet dat de Kegels erg familie band heeft>Ik weet zo weinig tante BetBet Ome Bram ome piettante Katrie tante MIna Tante Dickie was getrouwd met ome Willem en woonde toen in Den Haag.Tante Fien ik was het knuffeltje van de famile.Maar toen me vader stierf was alles weg opeens.Vandaar mijn constante nieuwsgierigheid naar de familie zal wel nieuwsgierigheid zijn of gewoon de 50 hebben gehaald ik weet het niet .Ik vind dit zo leuk zolang geleden>Heel veel groetjes van Wilma KegelsDag Wilma,Jouw tante Dickie en Ome Willem uit Den Haag zijn mijn oma en opa Posthuma. MarieMarie is mijn tante uit de Spaarndammerbuurt? Ben zelf bezig met de stamboom en ben geinteresseerd in hoe dat in Amsterdam met de familie Kegels in elkaar zat. Weet ook dat Kegels uit Moerbeke komt. Zou leuk zijn om eens uit te zoeken. Stamboom staat opinternet. Mail me anders op fprcs@telfort.nlGroetjes,FerryFerry Posthuma
hoi mijn oma marie geisterfer is overleden in 1983

Dave Schuit

Re: Re: mooi verhaal uit de Spaarndammerbuurt

Piet Wierstra uit de Nova Zemblastraat. Ik ben al een tijdje naar je opzoek!
Ik ben Dave Schuit, de zoon van Ruud Schuit uit de houtrijkstraat.
Zou je als je dit leest contact met me op willen nemen?
mijn email is daveschuit@hotmail.com

Alvast bedankt

>p.wierstra:

Peter van Zwam:Weer zo`n mooi verhaal uit de verlogen jaren ,Alleen jammer dat er zo weinig over de suikerfabriek wordt geschrevenwaar ik als jochie van 4, 5, na schooltijd , en de eetzaal in de Nova Zemblastraat begin jaren 50 , stroop uit de gele tonnen likte en suiker voor thuis werd meegenomen . Ook de pop achter de etalage ruit op de hoekvan Spaarndammerstraat/ suikerfabriek vergeet je ook nooit, die tikte tegen het raam als je er langs liep ik dacht dat het een soort Blokker wasmet huishoudelijke spullen , of een drogisterij dat weet ik na 60 jaar ook niet meer. Tegen sinterklaas kersttijd werd de etalage pop dan een sinterklaas en een kerstman.Ja dat waren leuke dingen voor de mens !
ja,dit ken ik dit verhaal
die stroop potten is een algemeen begrip.jij likte alleen maar en nam suiker mee
wij likte alleen maar,maar pppp ste naderhand in de tonnen.aso,s
die speelgoed winkel komt me bekend voor
zat aan de kant van de spaarndammerstr. in het keldergedeelte een duitse herder,klopt dat???
het was een zg van alles winkel,speelgoed-huishoud artikelen,enz
de febo kan ik ook,wilbrano de fietsenstalling,ome ab met zijn rommelwinkeltje
ook het winkeltje waar je steps kon huren
daar stonden s'avonds ook de slagroomkarren,dus snap je t wel
hoor t nog wel 's van je
peet

Dave Schuit

Re: ouwe stomp 1948 uit de spaarndammerbuurt

Alvast bedankt

piet wierstra:
ben er geboren en getogen,vanaf 1948 in de novazemblastraat 56
als ik al die verhaaltjes lees zit er wel wrang bij
tuurlijk was het niet zoals nu,maar de vergelijking met 1950 was ook anders met 1850
ik heb ook bij de wester stroop gelikt,alleen piste naderhand in de ton,voor de concurrentie
bij de melkboer gooide we carbied van de carbied fabriek in zin melk bakken
ook het westerpark bood veel vertier,alsook de houthaven
uren,en uren vertoefd
woon nu al ruim 40 jaar in brabant (helmond)
maar het gekke is dat ze daar ook dezelfde arbeiders mentaliteit hebben als bij ons
hier zegge ze
RUWE BOLSTER,BLANKE PIT
dus mokummer,kijk maar of dit met onze bloedgroep strookt
hoor de reacties wel
pietje wierstra uit de novazembla straat

sylvia nieland

Re: Re: Re: fam. Kegels

Ferry Posthuma:
Dag Wilma,
Groetjes,
FerryFerry Posthuma

hoi mijn oma marie geisterfer is overleden in 1984

sylvia nieland

Re: Re: Re: Kegels

Ferry posthuma:
Hallo,
Mijn oma is Dirkje Kegels, zus van MarieMarie Rosina Kegels die getrouwd is geweest met Arie Kneulman; alle overleden! Ik heb op myheritage.com een stamboom staan met een fors gedeetle van de Kegels tot ver in de 18e eeuw. Misschien biedt dat wat aanknopingspunten? Kan mij Tante Marie herinneren woonende aan het spoor.. Zaanstraat?
Groet,
Ferry Posyhuma

hoi de tante marie waar u het over heeft is mijn oma en mijn moeder is de zus van joop jansen

sylvia nieland

Re: Re: spaardammerstraat

sil:
sil:die tante mariemarie waar jullie het over hebben die bij het viaduct woonden heet zei van haar meisjes naam geisterfer /jansen ?wilmadaar voor woonden zei in de assendelfstraat 10 /2 hoogklopt datgroetjes sil

dat klopt die heet marie geisterfer van haar meisjes naam en jansen was van haar mans naam

joop jansen 32

Re: Re: Re: Kegels

Ferry posthuma:
Hallo,
Mijn oma is Dirkje Kegels, zus van Marie Rosina Kegels die getrouwd is geweest met Arie Kneulman; alle overleden! Ik heb op myheritage.com een stamboom staan met een fors gedeetle van de Kegels tot ver in de 18e eeuw. Misschien biedt dat wat aanknopingspunten? Kan mij Tante Marie herinneren woonende aan het spoor.. Zaanstraat?
Groet,
Ferry Posyhuma

Beste Ferry,
Ondanks dat ik je niet ken,weet ik van de fam. kneulman ,Kegels,Stam welke tante van jou,Marie,getrouwd was met genoemde kneulman.
Haar zoon woont nog in het ouderlijk huis te amsterdam,de dochter,inmiddels weduwe in IJmuiden.
Ik zelf ben een zoon waarvan mijn moeder Kneulman heet en getrouwd was met Jansen,ook deze zijn beide overleden.
Ik zelf ,de jongste van het gezin Jansen van vier kinderen, ben 81 jaar
Mocht je verder intresse hebben in de Kegels of Stam,dan lees ik dat op deze site.
joop jansen 32

Joop Hilbrink

Re: nooit geen spaarndammerbuurt meer!!

willem.v.L:
Helaas stond mijn wieg in de houtrijkstraat,maar voor mij had het nooit gehoeven. bedomde trappen dat als er iemand begraven moest worden de kist uit het raam moest. het badhuies waar je eeuwig moest wachten en maar tien minuten kon douchen omdat de halve buurt er zat.
Er was voor mij maar een moment geluk,op de hoek had je de warme bakker t.o kolenbedrijf de haan.
Als je naar school ging rook je de lucht van warm brood door de straat.
Om de hoek woonde (nou...wonnde een schoenen maker met zakken voor zijn ramen, Hij verstond zijn vak goed en iedereen dacht dat ie straat arm was. Toen hij overleed vonden ze in zin matras en achter het behang duizenden guldens!!!wat hij potte alles op.
De buurt kreeg er lucht van en binnen de kortste tijd struinde iedereen door die woning ,maar de politie 5x8 had alles al door zocht.
Ik wist toen al dat ik als ik oud genoeg was snel de buurt en amsterdam uit wilde.
De stinkende fabrieken en houthavens de ruzie,s van de buren en vooral het gehouwehoer over elkaar beviel me niet.
Toen de maria kerk werd afgebroken trok iedereen het lood en zink uit de goten want dat was geld.!! ik voelde me helemaaal geen buurtmens en woonde liver inde natuur waar ik nu al jaren woon in het Gooi verweg van al die culturen en talen met zijn namaak pizzahutten en shoarma kliek.
Ik kom niet eens meer in Amsterdam. laat staan in de buurt daar.

Hééé is dat niet Willem? Willem de discjockie? We hebben nog samen gedraaid in clubhuis de schroef.Stappen in Hilversum en radio Veronica natuurlijk met Ome Bull en zijn scheepje. Leuk en verrassend om nog iets van je te kunnen lezen.

sil

Re: spaardammerstraat

sil:
die tante marie waar jullie het over hebben die bij het viaduct woonden heet zei van haar meisjes naam geisterfer /jansen ?
wilma
daar voor woonden zei in de assendelfstraat 10 /2 hoog
klopt dat
groetjes sil

sil

spaardammerstraat

die tante marie waar jullie het over hebben die bij het viaduct woonden heet zijn van haar meisjes naam geisterfer /jansen ?
wilma
klopt dat
groetjes sil

Ferry Posthuma

Re: Re: fam. Kegels

joop jansen 32:Hallo Wilma,Inderdaad zijn wij zijdelinks familie van elkaar.De jongste broer van mijn tante heette Dik en zijn vrouw heette geloof ik Dikkie en vond ik,als knaap van 13 a14 jaar een flinke knappe vrouw.Dan had je een ome Jan en had ,als ik mij nog herinner een invalide vrouw welke tante Emma heette en woonde aan de spoordijk.Tante Katrien met een ome Willem,die scheepsklinker was en voor de oorlog al een motor had.Tante Fie met ome Simon,die bij de gemeente reiniging werkte en haar jongste dochter heet Fieni.Mijn nicht Rietje,is weduwe en een maand ouder dan mijn persoon,woontin IJmuiden en haar broer Adri,heet inmiddels Arie,woont in Amsterdam.Mijn ouders hebben met deze fam.Kegels omgegaan en zodoende weet ik vrijveel over deze ,dus die van jou, familie te vertellen.Rietje en mijn persoon zijn in 1932 geboren,dus reken maar uit ,hoe oud wij nu zijn. groetjes Joop Jansen 32
Hoi Joop
Ben naar de begrafenis van tante Marie geweet in 1985 of 1986 en zag daar
ome Dirk die precies op me vader leek.
Tante Marie en ome Arie gingen we vaak heen heb nog fotos ons en hun in st Maartenzee>
Dick heeft bij tante Marie en ome Arie gewoont e zou nu 74 geweest zijn>
Geloof niet dat de Kegels erg familie band heeft>
Ik weet zo weinig tante Bet Ome Bram ome piet
tante Katrie tante MIna Tante Dickie was getrouwd met ome Willem en woonde toen in Den Haag.
Tante Fien ik was het knuffeltje van de famile.
Maar toen me vader stierf was alles weg opeens.
Ik vind dit zo leuk zolang geleden>
Heel veel groetjes van Wilma Kegels

Dag Wilma,

Jouw tante Dickie en Ome Willem uit Den Haag zijn mijn oma en opa Posthuma. Marie is mijn tante uit de Spaarndammerbuurt? Ben zelf bezig met de stamboom en ben geinteresseerd in hoe dat in Amsterdam met de familie Kegels in elkaar zat. Weet ook dat Kegels uit Moerbeke komt. Zou leuk zijn om eens uit te zoeken. Stamboom staat opinternet. Mail me anders op fprcs@telfort.nl

Groetjes,
Ferry Posthuma