Vrouw en Vaart trekt de Buurt in

Verteller: Joke Kop
7 Fans

Ontwikkelingscentrum Vrouw en Vaart start in buurt 5 (rondom het Confuciusplein) bewegingsactiviteiten voor vrouwen. Doel is de deelname van vrouwen aan de samenleving met activiteiten als wandelen, fietsen en hardlopen te vergroten.

Vrouw & Vaart  <p>Foto: van de website <a href="http://www.vrouwenvaart.nl/">http://www.vrouwenvaart.nl/</a></p>

Vrouw & Vaart

In beweging

Die deelname (participatie) aan de samenleving is in Buurt 5 erg klein, blijkt uit onderzoek. Een oplossing is sport en beweging. Immers dan komen vrouwen op straat en met elkaar en andere buurtbewoners in contact. “Het gaat om goedkope groepsactiviteiten die ook van nut kunnen zijn in het dagelijks leven,” aldus Joke Kop van Vrouw en Vaart in Osdorp. Zij kreeg de opdracht van corporatie Ymere, stadsdeel Nieuw-West, DMO (Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling), GGD en de Hogeschool van Amsterdam. De activiteiten zijn nodig, zegt Joke. “Er is in Buurt 5 weinig of geen aanbod en er is daar een grote groep vrouwen nauwelijks of niet actief. Vrouwen voelen zich hierdoor geïsoleerd en hebben daardoor vaak fysieke en psychosomatische klachten. Door in beweging te komen, samen met andere vrouwen, zullen zij al snel merken dat beweging goed is voor hun lichaam en hun sociale contacten en zullen ze zich beter gaan voelen.”

Ambities

In januari gaat de eerste groep vrouwen van start. Zij zullen onder begeleiding van professionals en goed opgeleide vrijwilligers van Vrouw en Vaart in de buurt gaan wandelen of fietsen. Aan het Immanuel Kanthof zal ieder dinsdag- en donderdagochtend van negen tot twaalf uur gelegenheid zijn om elkaar in de buurtontmoetingsruimte te ontmoeten. Hier zullen ook informatieochtenden gehouden worden in het kader van de sportlessen en is er gelegenheid om samen koffie te drinken. En daar blijft het niet bij. Joke: “In de eerste vier weken maken de begeleiders en deelnemers kennis met elkaar. In die periode kunnen de zogenoemde voorbeeldvrouwen de nieuwe deelnemers informeren over het aanbod. Daarna gaan we kijken welke ambities en realiseerbare doelen de vrouwen ieder hebben en wordt een Persoonlijk Ontwikkelingsplan opgesteld. Dat kan een heel eenvoudig plan zijn waarbij bijvoorbeeld afvallen het doel is, met twee keer per week wandelen en de hulp van een diëtiste als middel. Bij anderen kan bijvoorbeeld conversatieles een middel zijn om doelen te bereiken. En weer anderen kan een (EVC)training worden voorgesteld waarbij deelnemers ontdekken wat hun eerder verworven competenties zijn.”

Wie zich voor de bewegingsactiviteiten wil aanmelden – wellicht als goed voornemen - kan terecht bij de inloopochtenden aan het Immanuel Kanthof. De bijdrage voor deelname bedraagt 1 euro per keer. Voor meer informatie kunt u bellen met Vrouw en Vaart tel 020 410 0452 (vragen naar Hanneke, Hamida, Nursel of Drifa).