Oliebollen voor Afrika

Auteur: Fons Wegman
7 Fans

De preek die pater Sjaak van Helden in het kader van Wereldmissiedag in de Geuzenveldse Zeven Smartenkerk in 1970 hield was het startpunt voor vele activiteiten ten behoeve van Ethiopië van Jongerenbeweging Ambassade.

In het Worsthuis: Ko Berndsen Frans van Straaten en Fons Wegman Foto: collectie Fons Wegman, december 1970

Een van deze activiteiten was de verkoop van Oliebollen en appelflappen in 1974. Familie, vrienden, kerkgenoten, buurtjes, iedereen werd aangespoord om de Oliebollen en appelflappen voor oud- en nieuw bij ons te bestellen. Uiteindelijk werden er maar liefst 8000 oliebollen en bijna 4000 appelflappen besteld.
Verkopen is één maar het maken van zo’n immense hoeveelheid is andere koek. De ouders van Jan en Dolf Tol hadden een slagerij en een broodjeszaak in de Sint Luciensteeg in de Amsterdamse binnenstad. Die broodjeszaak mochten wij vanaf zaterdagavond 6 uur 24 uur lang voor de productie van de bollen en flappen gebruiken.

Nadat we de benodigde ingrediënten hadden ingekocht leek het een goed idee om eerst met een kleine groep proef te draaien. We deden dat in de woning van Mieke van Damme en Wil Kraan in Amstetveen. Ko Berndsen en ikzelf hadden op zolder nog een plunjebaal liggen van het leger. De werkkleding was dus duidelijk. Na een middagje bakken hadden we het goede gevoel gekregen en waren we klaar voor het grote werk.

Direct na sluitingstijd stonden we met een grote club mensen klaar bij de broodjeszaak. Het werk werd verdeeld: een beslaggroep, een appelschilploeg en een bakgroep. De tijd was beperkt. We konden geen minuut missen. Om de tijd maximaal te gebruiken werd er een continu rooster opgesteld. Op de zolder van de broodjeszaak kon je even slapen voor je weer aan je volgende dienst begon.

Anky Vogel  Wil Kraan en Ria Willemse hebben al aardig wat appels geschild Foto: collectie Fons Wegman, december 1970

Anky Vogel Wil Kraan en Ria Willemse hebben al aardig wat appels geschild Foto: collectie Fons Wegman, december 1970

De schilploeg moest een kleine duizend appels schillen en in plakken snijden en het beslag werd in dusdanige grote hoeveelheden gemaakt dat het niet mogelijk bleek om hierin met een lepel te roeren. Dus de mouwen werden opgestroopt om met de hele arm het beslag te roeren.
Vader Haastrecht schiet te hulp Foto: collectie Fons Wegman, december 1970

Het olieverbruik viel ons niet mee, winkels waren niet meer open dus moesten we het doen met hetgeen we ingekocht hadden. Uiteindelijk besloten we zondag vader Van Haastrecht als bakker te raadplegen. Deze kwam direct helpen maar eerlijk gezegd heeft dat het olieverbruik niet verminderd Maar ondanks de te vette bollen hebben we het gered.
Het eindresultaat: 12.000 'vette meelballen' Foto: collectie Fons Wegman, december 1970

Na ruim 24 uur continue bakken waren we klaar. Alles werd ingepakt en naar de kerk gebracht. De volgende dag moesten de zakjes met bollen en flappen nog bezorgen. Regelmatig hoorde je bij het verlaten van de portiek de balkondeur opengaan en de klep van vuilnisbak open en dicht gaan. Maar het was allemaal voor het goed doel. Een opbrengst van 6000 gulden en een geweldige leuke ervaring.

Fons

Re: Mislukte oliebollen

Toos van Straaten:
Even over de mislukte oliebollen, volgens mij zijn er twee opeenvolgende jaren oliebollen gebakken en verkocht ten bate van Ethiopië. Ik weet niet meer welk jaar de oliebollen mislukt waren maar weet wel dat heel veel ouders, de mijne inclusief, zijn gaan bakken om de boel te redden.
Groet, Toos

Toos, Ik kon het mijn niet meer herinneren maar je blijkt gelijk te hebben. Ik kwam een Ambassadeblad tegen uit 1977 en daar in stond dat er ook in 1975 een oliebollen actie geweest is. Bij deze actie ben ik zelf niet betrokken geweest vandaar dat ik deze waarschijnlijk niet meer in mijn mind heb. En in het artikel stond ook dat de actie bijna in het water was gevallen door de grote hoeveelheid mislukte bollen.

rob wiggan

Re: Kerkelijke oliebollen

In de Hoeksteen zelf herinner ik mij zelf nog oliebollen gebakken te hebben voor een goed doel. Alle vluchten van de KlM hadden onze oliebollen aan boord.
Ik was lid van de Famos en de leiding had destijds ene heer Stigter
m.shouten@chello.nl

evert van bunnik

Kerkelijke oliebollen

Met alle respect voor de pater@Fons, zó origineel was het idee nou ook weer niet.
Ik herinner me dat ooit de vicaris van de Hervormde Gemeente(thans: PKN) te
Slotermeer, een zekere ds. Griffioen, ook zo'n aktie deed. De opbrengst was bestemd voor de bouw van De Hoeksteen aan de Louis Couperusstraat in
Slotermeer.
Na zijn vicariaat werd ds.Grifffioen legerpedikant te Assen (42e PantserInfanteriebataljon) in de rang van majoor.
Nog iemand die zich ds.Griffioen(inmiddels lang geleden overleden)herinnert?

Toos van Straaten

Mislukte oliebollen

Groet, Toos

Channah van Straaten

Re: Re: Mooie herinneringen

Fons:
Channah van Straaten:Hoi Fons,Heel erg leuk geschreven, Fons, mijn complimenten! En ook leuk om een voor mij onbekende foto te zien waar mijn broer Frans - en Ko Berndsen - op staat. Ieder jaar op 31 december denk ik aan die oliebollenbakkerij voor Ethiopië van jullie, en vaak vertel ik het verhaal in december aan collega's of vrienden v/m die het nog niet kennen.Ik kan me ook herinneren dat er een jaar was dat het bakken mislukte. De oorzaak weet ik niet meer, maar wel dat alle vaders, moeders etc. van de actievoerders ingezet werden om de bestelde duizenden oliebollen en appelflappen te kunnen leveren. Pa en Jo (mijn ouders) konden geen oliebol of appelflap meer zien! ;-)Leuke tijd! Mooie herinneringen!Prettige jaarwisseling, en alle goeds voor 2011, en de jaren daarna natuurlijk!En groeten, ChannahWe hebben de actie maar 1 keer gedaan en ik heb nooit geweten dat ouders nog extra hebben gebakken. Ik heb het van meerdere kanten gehoord dus zal het wel kloppen. Je broer Frans heeft alleen zaterdag mee gedaan omdat hij zondags niet kon. Ik meen dat hij toen nog op zondag scheidrechter was.Hierdoor had hij het debacle van de al maar vetter wordende bollen en flappen gemist. Frans kwam zondag naar de kerk toe om te helpen bij de verdeling. Je broer overzag het resultaat . Hij reageerde zoals alleen Frans kon reageren. Ik denk dat je zijn reactie wel herkend . Eerst liep hij rood aan, vervolgens werden zijn ogen groter en ten slotte begon hij wild te slaan met de buitenkant van zijn ene hand in de binnenkant van zijn andere hand en riep “DIT KAN IK NIET VERKOPEN”, “DIT KAN IK NIET VERKOPEN”.Kennelijk heeft hij later toch wat mensen , waaronder zijn ouders gemobiliseerd om wat nieuwe bollen/flappen te bakken om zo de vetste exemplaren te vervangen.Op http://www.capzles.com/#/f0f56688-185a-48cc-b5bc-e6b94386f538/ staan nog wat meer foto's .Wanneer je op de foto dubbelklikt en in het menubalkje “show details” selecteert wordt wat aanvullende info getoondFijne jaarwisseling en alvast de beste wensenGroet,Fons

Best mogelijk dat het zo is gegaan, Fons. Ik woonde in die tijd al niet meer thuis, dat wil zeggen: niet meer bij mijn ouders, dus ik heb het allemaal 'van horen zeggen'. Maar de reactie van Frans beschrijf je uiterst treffend! :-) Ik zie het zo voor me.
Ik ga zo even de foto's bekijken, onder het genot van........ een oliebol! :D

Prettige avond, een heel goed jaar (en alle hopelijk vele jaren daarna) toegewenst, en wie weet tot ziens!

Groeten van Channah

Fons

Re: Mooie herinneringen

Channah van Straaten:

Fijne jaarwisseling en alvast de beste wensen
Groet,
Fons

Fons

Re: Oliebollen

Toos van Straaten:
Dag Fons,Wat een leuk verhaal! IK herinner het mij nog goed, mijn broer Frans had het er erg druk mee. Mijn ouders hadden natuurlijk ook oliebollen besteld, gelukkig had mijn vader ook zelf oliebollen gebakken ;-). Jullie hadden er wel veel geld voor Ethiopië mee verdiend !Rob en ik zijn, trouwens begin jaren zeventig , nog bij de gespreksgroep van jouw ouders geweest, het was er altijd heel gezellig!Groet, Toos

Leuk weer eens iets van je te horen Toos. Uiteraard herinner ik me de gespreksgroepavonden nog bij ons thuis. Ik moest praten als brugman om mijn ouders zover te krijgen hier aan mee te doen. Spijt heb ik er nooit van gehad. Het was voor mijn ouders net dat duwtje dat zij nodig hadden. Vanaf dat moment namen zij actief deel aan Geuzenveldse gemeenschap. Mijn vader is al een tijdje overleden maar mijn moeder is op haar 93e nog steeds actief als vrijwilliger.
Door de gesprekavonden heb ik een ook andere band met mijn ouders gekregen. We spraken ook over politiek. Tijdens de verkiezingen, ik denk van 1974, werd de kamer vol gehangen met verkiezingposters en keken we gezamenlijk naar de verkiezingsuitslag. Volgens mij was jij daar niet bij aanwezig maar Rob in ieder geval wel.

Groet, Fons

Mooie herinneringen