Als er een streep door je huis stond moest je weg

Auteur: Peter Koghee
Spaarndammerbuurt

Herinneringen aan de renovatie en herinrichting van de Spaarndammerbuurt

Kapsalon Polanenstraat 18 met Peter Koghee Foto: Peter Koghee

Geen goudmijn

Op m’n 22e in 1966 nam ik een kapsalon in de Polanenstraat over, recht tegenover de kruidenierswinkel van Tante Greet en een handel in vodden en oud papier. Via de eigenaar van het pand kreeg ik de halve voorwoning op de 1e verdieping in huur en ging daar met mijn aanstaande echtgenote wonen. 1976 trouwden we en juni 1969 werd onze dochter geboren. Weliswaar was de kapperszaak geen goudmijn, maar we konden er normaal van leven.

De dochter van oud DWS speler Willem Failé, Cora aan het (kap)werk Foto's: Peter Koghee

Kruis erdoor

Als een donderslag bij heldere hemel kwam dan ook het bericht in Het Parool dat de Spaarndammerbuurt nodig op de schop moest en er op de voorpagina een luchtfoto van de wijk stond met een kruis door de straat waar ik m’n zaak en woning had. Het gevolg was dat m’n omzet van de een op andere dag sterk achteruit liep, simpelweg omdat m’n klanten dachten dat het laatste uur voor de salon al geslagen had. Over het wel en wee daarvan heeft later nog een reportage van anderhalve pagina in het kerstnummer van 1971 in Vrij Nederland gestaan.

Aankondiging sanering/sluiting Lompenhandel Polanenstraat Foto: Peter Koghee

Ook voor de andere bedrijven en bedrijfjes was de lol er vlot af en ook zij kwijnden langzaam weg en gaven zich over aan de naderende sanering. En voor dat u denkt 'oh maar daar stond een vergoeding van de gemeente tegenover', dan heeft u het mis.

Werkgroep

Omdat de buurt mij erg aan het hart ging stortte ik me samen met onder andere Harry en Emmy van de sigarenwinkel in de Houtrijkstraat en vele anderen op de inspraak voor de herinrichting van de buurt. De vergaderingen in het Polanentheater werden door mij en m’n mede insprekers druk bezocht en resulteerde in de oprichting van de werkgroep Spaarndammerplantsoen. Een werkgroep die zich bezig hield met de herinrichting van genoemd plantsoen. Iets wat ook later daadwerkelijk van de grond is gekomen.

Een inspraakavond Foto: Peter Koghee

Om de bewoners van de Spaarndammerbuurt meer en meer bij de inspraak en de renovatieplannen van de gemeente op de hoogte te brengen werd op de hoek van de Spaarndammerstraat, daar waar de kerk had gestaan een informatiemarkt neergezet waar een ieder die info over de renovatie kon vinden die hij/zij dacht nodig te hebben.

Nep

Als grap, ik verklap nu een geheim, hadden Harry (van de Sigarenwinkel) en ik een paar dagen te voor aan de infomarkt een nep werkgroep met de naam: “Sloop het Zooitje” opgericht en de buurt vol geplakt met posters met teksten als: Smallere straten, bredere stoep, meer ruimte voor de hondenpoep en nog meer nonsens.
Dat we echter zo serieus genomen zouden worden door de heren politici, beleidsbepalers en consorten, nee, dat hadden we zelfs in onze stoutste dromen nooit gedacht. Het was zelfs zo dat op de info-markt er een aparte stand voor onze nep-klup was gereserveerd. We hebben daar toen, in alle vroegte om niet te verraden wie er achter dat clubje zat, een toiletpot neer gezet waar klachten voor bouw en woningtoezicht in gedeponeerd konden worden.

De infomarkt in de Spaarndammerstraat Foto: Peter Koghee

Na de sloop van de Polanenstraat en mijn kapsalon heb ik nog een poosje bij de Kapsalon van Anton Arts in de Spaarndammerstraat gewerkt.
Het wonen en werken in de Spaarndammerbuurt heeft bij mij voor een warm plekje gezorgd. En ik heb er veel, heel veel leuke en vriendelijke (ondanks de kreet: Moord & Brandbuurt) leren kennen.

thea

polanenstraat

ik kan mij van de polannenstraat mijn zus en zwager van kerkwijk hadden daar hun eerste halvekamerwoning later de de fam.zadelhoff aan die andere helft de naam hulshoff is het enege wat ik nog weet ze toen mijn zus en zwager en hun de kinderen ginen verhuizen ging daar de fam.brouwer daar wonen om hun gezinsuitbreiding ik weet nog wel dat mijn jongere zus gingen oppassen en dat ze inslaap zijn gevallen en dat mijn zus en zwager het bovenstegedeelte wegggmoesten slopen inbreken in eigenhuis ik weet nog wel dat ze aan mij vroeger bij wie het liefste was toen ze gingen trouwen huurden klapstoelen oja en dat we marktmeester gingen zoeken voor die trouw auto's natuurlijk en dat wij met een gewone auto gingen naar het stadhuis ik weet nog wel dat ik heel veel zoute drop had

Fred

Trouwen

Het was niet mijn overgrootvader Wilhelmus die op 15.7.1914 trouwde maar zijn zoon Hendricus.

Fred

2e Spaarndammerstraat/Houtrijkstraat 9 hs

Overigens had mijn overgrootvader aan de
2e Spaarndammerstraat/Houtrijkstraat 9hs een waterstokerij met kruidenierswaren. Hij is ook kleermaker geweest maar of dat op dit adres was weet ik helaas niet.

Fred

2e spaarndammerstraat/Houtrijkstraat

Ik ben erg blij met de foto Houtrijkstraat 9,11,13,15,17.
Mijn overgrootvader, Wilhelmus Werneke , woonde met zijn gezin aan de 2e Spaarndammerstraat no 9 (heb nog een enveloppe met deze adresaanduiding erop). Op zijn trouwkaart van 15 juli 1914 heet deze straat Houtrijkstraat. Dit geeft inderdaad aan dat de straat begin jaren 1900 een andere naam kreeg.

fons buis

1ste/2de Spaarndammerstraat - Houtrijkstraat

Wellicht kan ik enig licht brengen in de duisternis omtrent de namen van de straten in de Spaarndammerbuurt. Oorspronkelijk was de Spaarndammerstraat, de 1ste Spaarndammerstraat. De Houtrijkstraat was de 2de Houtrijkstrsaat en de Polanenstraat heette 3de Spaarndammerstraat.
De dwarsstraten (nu Zaandijkstraat, Assendelftstraat en Knollendamstraat) heetten toen ook 1ste, 2de en derde Spaarndammerdwarsstraat.
E.e.a. wordt onderbouwd door de originele bouwtekening van de panden Houtrijkstraat 13 en 15 in de Beeldbank van het Archief van de Gemeente Amsterdam, waarop gesproken wordt van twee woonhuizen aan de tweede Spaarndammerstraat. Van deze panden heb ik een origineel eigendomsbewijs van 25 november 1912 waarin gesproken wordt van de verkoop van woonhuizen en erven aan de 2de Spaarndammerstraat no. 13 en 15.
Bij de aankoop van deze panden in 1920 door mijn grootvader is sprake van Houtrijkstraat. De namen moeten dus gewijzigd zijn tussen 1912 en 1920.
Mijn vader (geboren 1900) sprak in zijn verhalen over zijn jeugd wel over Houtrijkstraat en Polanenstraat, maar de dwarsstraten werden nog steeds aangteduid als 1ste, 2de, en 3de Spaarndammerdwarsastraat. Als hij mijn onbegrip opmerkte, verbeterde hij zich met Zaandijkstraat, Assendelft en Knollendamstraat.

houtrijkstraat 9,11,13,15,17 Deze foto zou stammen uit 1925 en mijn grootmoeder en grootvader zouden staan bij het woonhuis 13, dat oorspronkelijk een café zou zijn geweest. Door: fons buis

houtrijkstraat 13,15,17 Een foto van rond 1960

houtrijkstraat 13,15,17 Een foto van rond 1960 Door: fons buis

houtrijkstraat 13 Hier staat mijn moeder met mijn zus en dochter in de deuropening van nummer 13. De bovenwoningen zijn al dicht gespijkerd voor de afbraak. Mijn vader en moeder zouden kort daarna vertrekken naar de Houtmankade.

afbraak Eind jaren 60 werden de panden gesloopt. Nadat de Polanenstraat even zijde gedeeltelijk was weggebroken keek men op de achterzijde van de woningen Houtrijkstraat 13, 15 en 17 met veranda's

L.Klijn

Re: Re: Sloop

L.Klijn:
> Joop:> De Houtrijkstraat heette vroeger toch 2e Spaarndammerdwarsstraat?Ik zou graag willen weten of iemand foto's van die 2e heeft en of iemand weet wanneer die ouwe huizen nou eigenlijk gesloppt zijn.

De Houtrijk straat is altijd de huitrijk straat geweest.De tweede Spaarndammer straat is er nooit geweest.De aanduiding met eerste en tweede en derde straat is gekomen door de tussenligende straten.De eerste straat b.v de Polannen straat (daar ben ik geboren op nr 20 naast de kapper van Bosma in 1945) begon te tellen vanaf de kerk. Dus de eerste Polannen str t/m de Assendelft straat en daarna de tweede en derde .
Maar alles bij elkaar in een lengte is gewoon de Polannen straat maar de bewoners duiden dit op deze manier aan voor het gemak.Ik ben daar opgegroeid en heb er tot 1960 mijn jeugd door gebracht

L.Klijn

Re: Sloop

> Joop:

L.Klijn

Re: Sloop

> Joop:

Joop

Waterkokerij

In de 2e Spaarndammerstraat zat eind 1800 begin 1900 een waterkokerij is iemand daar mee bekend?

Joop

Uitleg

Dit is wat er op internet te vinden is over de straatnamen.

In 1880 werd voor de geplande buurt een voorlopig stratenplan
ontworpen met heel andere straatnamen dan er daadwerkelijk
zijn gekomen. De 2e Spaarndammerstraat werd uiteindelijk
Houtrijkstraat, de dwarsstraten 1e, 2e en 3e
Spaarndammerdwarsstraat respectievelijk Zaandijk-, Assendelft- en Knollendamstraat.

Joop

2e Spaarndammerdwarsstraat

BestePeter, het gaat ook niet om de 2e Spaarndammerstraat maar om de
2e Spaardammerdwarsstraat.

Peter K.

reactie op sloop

Beste Joop, volgens het gemeente archief heeft de 2e Spaarndammerstraat nooit bestaan maar altijd Houtrijkstraat geheten. Waarschijnlijk is de naam 2e Spaarndammerstraat door de bewoners zelf bedacht en is het zo een eigen leven gaan leiden. Je kunt verder op de site van het gemeente archief foto's en info over de sloop en renovatie van de Spaarndammerbuurt vinden.
Joop veel succes.

Joop