Zomaar een zaterdag in de vijftiger jaren (1)

Auteur: Fons Buis
Spaarndammerbuurt
De Maria Magdalenakerk Foto: van beeldbank van het Stadsarchief

Het is al weer 60 jaar geleden en wellicht dat mijn herinneringen wat vermengd zijn met latere indrukken en gedachten, maar toch wil een normale zaterdag in ons gezin beschrijven.
Een verhaal in meerdere delen, vandaag deel 1

Wij woonden in de Houtrijkstraat en onderscheidden ons geenszins van de overige buurtbewoners, alhoewel mijn vader als grossier in azijn, mosterd en specerijen wel een afwijkend beroep uitoefende. (zie ook de verhalen paard in de gang).
’s morgens werd ik door moeder uit bed geroepen en nadat ik mij had gewassen en was aangekleed, werd ik naar de schoolmis in de Maria Magdalena gestuurd.

Wij waren tenslotte, zoals men toen zei: ‘van goede katholieke huize’. Ik zat in de tweede klas van de lagere school. Omdat ik in de eerste klas al mijn eerste Heilige Communie gedaan, werd ik geacht tijdens de schoolmis ook ter communie te gaan.
In die tijd moesten wij daarvoor nuchter blijvenen daarom had moeder de boterhammen, besmeerd met boter en bruine suiker in een papier gewikkeld. Als drinken kreeg ik mee een medicijnflesje gevuld met warme thee. Om die thee ook warm te houden, werd het flesje in een laag krantenpapier gewikkeld.
In de kerk moesten de kinderen in het achterste gedeelte plaatsnemen; de jongens links en de meisjes rechts. Op de eerste rijen de kinderen van de eerste klas en vervolgens zo verder tot de zesde klassers.

Als ‘orde in Gods huis’ fungeerde bij de jongens een aantal onderwijzers en onderwijzeressen van de lagere school en aan de kant van de meisjes namen natuurlijk de zusters van J.M.J. (die ook de meisjesschool runden) deze taak op zich.
Na de mis haastten wij ons naar school, de meisjes naar de St. Leo-school voor meisjes in de Spaarndammerstraat en de jongens naar de katholieke lagere school voor jongens, de St. Alphonusschool in de Westzaanstraat. Dan snel de klas in om je brood op te eten en je thee op te drinken.

Om 9 uur begon de school en er werd er tot ongeveer half twaalf les gegeven. Op zaterdagmorgen werd de schoolweek afgesloten met een half uurtje voorlezen door de juffrouw of meester. Om 12 uur ging de school uit en dan haastte ik mij huiswaarts.
Als ik thuis kwam, had moeder de tafel gedekt en stond het brood voor mij klaar. Alleen op zaterdag middag bestond het beleg uit vleeswaren. Lever met spekjes, rosbief, pekelvlees e.d. Doordeweeks bestond het beleg uit bruine suiker of stroop.

Wordt vervolgd.
Klik hier voor alle verhalen van Fons Buis.

St. Alphonusschool in de Westzaanstraat Foto: www.emielros.nl

Ben Wolff

Re: Familie van Zuylen-Grobben

fons buis:
Hallo Karel van Zuylen. volgens mij ben je naar je grootvader vernoemd: Karel Grobben. Jos en Riek van Zuylen ken ik inderdaad. Riek van Zuylen is een volle nicht van mij, van moeders' kant. Haar moeder Jo Truyman en mijn moeder Annie Truyman waren zusters. Ik ben echter de jongste van het gezin en scheel dus wel een paar jaar met Riek, die volgens mij de oudste of een van de oudste was. Jos van Zuylen kende ik ook al van handballen en turnen. Ook hij was veel ouder. Ze hebben volgens mij gewoond in de Houtrijkstraat op nummer 15 3hoog achter. Mijn zuster woonde toen op drie hoog voor.

Ja dat is zo wij heben daar gewoond toen met 5 pers, Karel ik ben de middelste van de drie toen wolffjes, Ben Wolff

nel bakker-zwarts

Re: Snackbar Tony

Carla Hobijn:
Wat leuk om dit allemaal te lezen!
Ikzelf ben op nr 100 geboren maar al snel verhuist naar de Spaarndammerstraat 115-2 hoog.
Mijn oom en tante hebben heel lang een snackbar gehad, richiting de Hembrugstraat (geen idee meer welk nummer). Snackbar Tony van Rietje en Tony Ekkelboom.

Ik toen nel zwarts heb nog gewerkt bij snacbar tonny ik was toen 15 jaar ben nu 59 was een hele leuke tyd.

Carla Hobijn

Snackbar Tony

Fons Buis

Re: Winkel van Minderman

Beste Marcel.
De winkel van Minderman is mij niet onbekend. Het was voor mijn gevoel nu een vrij grote winkel met de ingang in de Hoputrijkstraat, Er waren grote etalage ruiten. In de Assendelftstraart was naast de hoeketalage nog een extra etalageraam. Ik heb daar in de vijftiger jaren voor mijn vader en moeder de bekende koffiekopjes met opschrift voor moeder en voor vader gekocht ter gelegenheid van hun verjaardag. Toen ik in 1963 trouwde kreeg van broers en zusters een tegoed bon voor Minderman en hier kon ik de Zilmeta schalen kopen, die wij graag wilden hebben. Ze zijn nu nog in gebruik. Wat betreft foto´s kan ik je verwijzen naar de Beeldbank van de gemeente Amsterdam. Hier vind je wel wat foto´s van de winkel, maar ze zijn vrij veraf geniomen.

Marcel Fiehler

Winkel van Minderman

Ik ben een als klein kind vanaf 1971 een beetje op gegroeit waar ik vaak bij mijn oma was, die heel wat jaartjes daarvoor een winkel hebben gehad in de spaandammersbuurt, die Minderman heten, kan iemand dat nog herinderen of heeft daar nog foto's van? Groetjes Marcel.....

karel van zuylen

fam. van zuylen-Grobben

Hallo fons
Dank je voor je reaktie.
Alles is helemaal correct weergegeven.
Jos van Zuylen is inmiddels 5 jaar geleden overleden, en Riek woont momenteel in friesland, waar ze nu geniet van haar oude dag.
Vriendelijke groeten
Karel van Zuylen

fons buis

Familie van Zuylen-Grobben

karel van zuijlen

spaarndammerbuurt houtrijkstraat

hallo Fons,
ken jij toevallig ook jos en riek van zuijlen uit de houtrijkstraat?
ik ben er een zoon van een lees graag de verhalen van het geheugen van west.

fons buis

Beste Piet Veenboer
Dit is inderdaad de school die getroffen werd door een vliegtuig. Het verhaal vind je op www.emielros.nl

fons buis

Re: Hoofdonderwijzer

Peter van Zwam:

Het hoofd der school heette Meester Keepers, hij woonde op de Houtmankade.

Piet Veenboer

Leuke herinneringen lezen we altijd bij Geheugen van West. Ditmaal zie ik ineens weer een foto(de onderste) van een school, waar ik ooit toelatingsexamen heb gedaan voor het St.Nicolaaslyceum. In de jaren 50 was dit lyceum daar gevestigd. Het examen was veel zwaarder dan voor de Mulo, maar ja..mijn vader had eea al beslist. Ik ben daar voor geslaagd, ben in een dependance van dat lyceum 3 maanden in de van Beuningenstraat op school geweest. Ik was nog veel te jong voor het lyceum en ben uiteindelijk terecht gekomen op de St.Dominicusmulo in de Marco Polostraat bij de broeders van Maastricht.
Is dit misschien ook dezelfde school, waar tijdens de bezetting een vliegtuig op het dak terecht is gekomen?

Peter van Zwam

Hoofdonderwijzer

Prachtig verhaal Fons , heb er zegge en schrijve 1 jaar opgezeten na de kleuterschool in de zaanstraat. maar wie was toch de hoofdonderwijzer uit de zesde klas??????? 1949 / 50 , was dat niet meneer Schepers????????
kan me heel veel herinneren uit die tijd, heb daar al eens een stukje over geschreven zie, van Hogendorpschool 1 .