Een treurwilg voor Hans

Geëerd met ‘eigen’ boom

Hans Staphorsius bij zijn eigen, geadopteerde boom Foto: Shirley Brandeis, 5 november 2010

Een boom met een bordje (met je naam) erbij is de waarderingsprijs - besloot het voormalige stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer - voor zowel vrijwilligers (ieder jaar gekozen uit aanmeldingen), voor hen die een heldendaad verricht hebben en voor raadsleden die afzwaaien: ‘een boom van verdienste’. Vrijdag 5 november was het de beurt aan oud-raadsvoorzitters Hans Staphorsius en Peter Moerman.

‘Zijn’ boom

Voor Hans Staphorsius (GroenLinks) was de keus snel gemaakt, adoptie van een al lang geleden geplante boom. De treurwilg op de grens tussen Slotermeer en Geuzenveld, tussen de Antonie Moddermanstraat en de Ruys de Beerenbrouckstraat. Vlak naast zijn ouderlijk huis, waar hij niet alleen opgroeide, maar ook zijn eigen gezin stichtte met vrouw Irma en waar zij nog altijd wonen. Voor zijn verdiensten tussen 1993 en 2010 voor het voormalige stadsdeel mag hij vanaf nu deze treurwilg als ‘zijn’ boom beschouwen, al was dat ook voor afgelopen vrijdag al het geval. Immers, kleine Hans, die in de jaren vijftig in Geuzenveld kwam wonen, kent de boom al zolang hij er woont. Kaal en triest in de winter, prachtig in de zomer. In het park erachter en ertegenover speelde hij cowboy en indiaantje, bouwde hij hutten en kreeg hij zijn eerste zoen, van een buurmeisje. Hij voetbalde vlakbij de boom en schaatste er langs. “De boom en ik zijn samen opgegroeid.” Hij hoopt later aan de kleinkinderen (waarvan er nog een boel moeten worden gemaakt) te kunnen vertellen waarom dit opa’s boom is.

Stevig

Huidig raadsvoorzitter Edward Vos (PvdA) vind de boom goed bij Staphorsius passen. “Niet omdat het een treurwilg is, want ik ken jou als altijd vrolijk en vol met humor. Maar omdat het een grote boom is die stevig met zijn wortels in de Geuzenveldse grond staat en in elk jaargetijde duidelijk aanwezig is.” En zo kennen de inwoners van het stadsdeel en de collega´s in de politiek Staphorsius: groot, stevig, duidelijk aanwezig en een echte volksvertegenwoordiger, sinds 1993 in de stadsdeelpolitiek en nog niet van het politieke toneel verdwenen.

Groener

En zo werden twee oud-raadsleden van het oude stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer ondanks het bewolkte, regenachtige weer deze dag in het zonnetje gezet. En werd de groenste wijk van Amsterdam ogenschijnlijk weer een stukje groener.

Hans Staphorsius wie, wat, waar, wanneer