Paleis van de Verdraagzaamheid

Verteller: Erik Bobeldijk
1 Fan

De stichting Paleis van de Verdraagzaamheid wil alle uitingen van dit begrip (verdraagzaamheid dus) koesteren en zichtbaar maken. Praat mee op 13 september 2010.

Een echt paleis moet er komen. Op de lange termijn dan. De stichting Paleis van de Verdraagzaamheid wil nu eerst alle uitingen van dit begrip (verdraagzaamheid dus) koesteren en zichtbaar maken. Want er gebeuren gelukkig genoeg verdraagzame dingen in de wereld. Maar meer is welkom. Erik Bobeldijk, een van de initiatiefnemers van het Paleis, vertelt.

Een echt paleis?

"Dat is wel het einddoel, ja. Een monumentaal gebouw dat qua uitstraling symbool zal staan voor Verdraagzaamheid Een gebouw als museum en als infomatiepunt over zaken rondom verdraagzaamheid.

Waarom verdraagzaamheid?

"Nederland staat al eeuwen bekend om haar tolerantie en verdraagzaamheid. Bijvoorbeeld ten opzichte van andere religies en seksuele geaardheid. En nog steeds is het een belangrijk onderwerp. Kijk bijvoorbeeld naar initiatieven als de voetbalwedstrijd tussen Joodse en Marokkaanse teams. Dat gaat allemaal om verdraagzaamheid."

Waarom dan nog een initiatief, zoals het paleis?

"Omdat ik nog een monument voor onze verdraagzaamheid mis. En omdat het handig is om alle bestaande initiatieven zichtbaar te maken. Dat willen we nu in eerste instantie doen. Laten zien wat er allemaal gebeurt op dit gebied. Juist nu, want we verliezen dat verdraagzame af en toe een beetje. Kijk maar naar stichting SIRE die een campagne over korte lontjes heeft gehouden."

Kwam je daardoor op dit idee?

"Het idee kwam zo maar opzetten. Ik fietste op een zonnige dag langs het August Allebéplein en kreeg een vakantiegevoel. Al die verschillende winkels en bevolkingsgroepen, alsof ik in eigen land op vakantie was. Alleen miste ik iets. Iets in de architectuur dat naar die achtergrond van de mensen daar verwijst. Later, op vakantie in Dresden, kwam ik een gebouw tegen waarbij ik dat gevoel weer kreeg. Het was een oude sigarettenfabriek in Oosterse stijl, Yenidze genaamd. Zoiets moet het zijn, dacht ik. Een gebouw ook als gebaar naar de nieuwe Nederlanders. In een wijk à la Chinatown of Little Italy."

En hoe gaat dat er ooit komen?
"Als we maar genoeg mensen hebben die ons idee ondersteunen. Dat is een eerste vereiste. Sinds de oprichting van de stichting in 2007 hebben we al 180 supporters. De honderdste hadden we zelfs al binnen drie maanden! Draagvlak is er dus zeker.
Dat merk ik als ik met mensen hierover praat. Men vindt het een charmant idee. En dus moet het lukken om nog meer supporters te werven. Op naar de vijfhonderd is het volgende doel. Vandaar op maandagavond 13 september een bijeenkomst waar we willen praten over de toekomst van het Paleis van de Verdraagzaamheid, in de Van Eesterenzaal aan de Jan Tooropstraat."

En daarna: het paleis bouwen!

"Nee, zo snel zal dat zeker niet gaan Het is de afgelopen jaren ook een proces van veel vallen en opstaan geweest. De volgende stap is nu nog meer supporters werven – je kunt je heel eenvoudig aanmelden via de website – en de organisatorische capaciteit vergroten."

Wie zitten er nog meer in de organisatie?

"In 2009 trok ik de kar samen met Dick Glastra van Loon en Jan van Zijp. Graag zou ik nog wat meer mensen erbij willen. En dus ook supporters."

En dan het paleis bouwen?

"Zoals ik al zei, dat zal nog even duren. Er moet ook draagvlak vanuit de overheid zijn. Daar vanuit is al een initiatief geweest, het Huis van de culturele dialoog, dat flink overlapt met het idee voor het paleis. Er is in Amsterdam uiteindelijk niets concreets uit voortgekomen Hopelijk lukt ons dat wel."

En hoe ziet dat paleis er uit?

"Een mooi gebouw met uitstraling. Het liefst op het Allebéplein, waar het idee is ontstaan. Het moet qua architectuur ook verdraagzaamheid uitstralen. Het zou bijvoorbeeld mooi zijn als het van de ene kant op een christelijke kerk lijkt, van de andere kant op een synagoge en van nog een andere kant op een moskee. Dat is een mooi voorbeeld van verdraagzaamheid."

De bijeenkomst over de toekomst van verdraagzaamheid is op maandag 13 september.
Vanaf 20 uur kunt u meepraten over het Paleis van de Verdraagzaamheid.