Lobbes 1

Auteur: Paul Kok
Oud-West

De ene winkel was een ijzerwarenwinkel en de andere was een winkel voor huishoudelijke artikelen

Ik ben geboren in 1956 in de Wilhelminastraat in Oud-West. Vroeger zei ik altijd: “Kinkerbuurt” maar sinds de invoering van de stadsdelen werd ik daarbij regelmatig gecorrigeerd: “Oh, je bedoelt Oud-West!

Ik heb mijn jeugd tot mijn 20ste gewoond in deze buurt. Wij woonden in het eerste stuk vanaf het WG-terrein, dat toen als ziekenhuis alleen via het poortgebouw in de 1e Helmerstraat of de slagboom in de 2e Constantijnhuijgensstraat toegankelijk was. Maar je wilde daar niet zijn: nee dan was er iets mis met je. Overigens: wel altijd een geruststellende gedachte dat je binnen 5 minuten op de Eerste hulp was!

Boodschappen deden we in de Jan Pieter Heijestraat. In bijna elk stukje Jan-Pieter Heijestraat tussen de dwarsstraten (Brederodestraat, Wilhelminastraat, Kanaalstraat) zat een bakker, een slager en een groenteboer. Op sommige van die stukjes van (pak `m beet) 12 panden zaten soms 2 slagers! Keuze te over! In het stukje tussen de Wilhelminastraat en de Kanaalstraat aan de even kant zat dat wat anders. Daar had je Langeler (de juwelier/horlogemaker) op het ene eind en Tamara (ja toen al!) op het andere.

Daar tussenin zaten - naast een bijkantoor van het Parool, gerund door mijnheer en mevrouw Jansen - twee winkels met de naam “Lobbes”. De ene winkel was een ijzerwarenwinkel en de andere was een winkel voor huishoudelijke artikelen. Een soort mini-Blokker, zeg maar. In de winkel voor huishoudelijke artikelen stond een wat verzuurde man met zijn zoon. Wij vergeleken hen altijd met Geelman en Jozef uit “Pietje Bell”. Die jongen, een vroege twintiger, viel wel mee maar zijn vader was echt niet aardig. En voor zover ik me herinner hadden ze altijd van alles maar nooit waar je voor kwam! Dan maar weer naar de Hema of Blokker in de Kinkerstraat.

Hoe anders was het bij de andere Lobbes!
Wilt u dat weten? In Lobbes 2 vertelt Paul Kok verder.

Max Ramali

Kinkerbuurt

In 1956 kwam ik ter wereld in het WG. De eerste twee jaar woonden we op de zolderkamer bij de ouders van mijn moeder in de Kanaalstraat 108. Dat was toen zo. Daarna kregen ze een eigen etage op de Jacob v. Lennepkade schuin boven de fietsenwinkel. Na enkele jaren verhuisden we naar de overkant op nr. 346-2. Boven de garage van ome Kees. Die garage is er trouwens nog steeds. Op de hoek van de Lootsstraat zat Oosterhout, een levensmiddelenzaak waar mijn moeder elke week het boodschappenboekje inleverde. Op de hoek Lootsstraat/v. Lennepstraat "tante Bets" voor kolen en olie. En bijna bij de Overtoom bakker Bakker. In de Pieter Langedijkstraat zaten ook veel buurtwinkels. Ik weet nog Kruiswijk melkhandel, Spar hoek Kanaalstraat en een slagerij. ook waren er vele bakkers en  drogisterijen. Ook in de Kanaalstraat de (kleine) snoepwinkel Bolle naast drogist Klaar.

Spelen deden we vaak op het Staringplein. Daar had je nog enigszins ruimte. Daar was ook kapper Bas waar ik altijd kwam. Mijn beide tantes zijn daar nog korte tijd leerling-kapster geweest. En een pianozaak. Smeenk meen ik. Later naar de Overtoom.

Schuin t.o. ons huis de fraaie St. Vincentiuskerk. IJkpunt in de hele omgeving. Eind jaren '80 was men zo dom deze af te breken en er een afschuwelijk appartementencomplex voor in de plaats gezet. De skyline van de wide omgeving is definitief verwoest.

Van de winkel is de JP Heijestraat weet ik nog Max kaashandel vlak bij de brug, de Gruyter op de hoek van de Kanaalstraat, Tamara aan de andere kant toen nog. Was toen een pijpela. Ook de Clerq voor radio's en grammofoons, v. Vianen voor plaatjes. En de eerder genoemde Langeler.

December 1967 verhuisden we naar een nieuwbouwwoning in Hoorn. We waren inmiddels met z'n zessen, dus het werd wat krap. Ik zat op de Savornin Lohmanschool tot in klas 4. Voor klas 5 en 6 moest je naar de Wilhelminaschool  in de Brederodestraat.

In 1974 keerden we terug naar Amsterdam. Naar de Rivierenbuurt. Mijn ouders wonen daar nog. Ik sinds 1997 in Duivendrecht en daarvoor o.a. St. Olofspoort (1012 gebied).

Tot zover.

Henk Beerendonk

Palingboer

Wij woonden op nummer 5, zijn ook in 1976 verhuisd.

Ik herinner me vooral de palingboer op de hoek van de jp en wilhelmina tegenover slagerij Lubeck, die man gooide er om de 5 minuten een kreet uit, in de 10 jaar dat ik die kreet heb gehoord heb ik nooit kunnen verstaan wat hij zij.

J.Reijnder

bekende slagersvrouw

Hallo,

Ik ken mevrouw Volker die jarenlang een slagerij heeft gerund samen met haar man en schoonfamilie in de Jan Pieter heijestraat. Ze vindt het vast leuk om hierover te praten dus misschien dat iemand iets weet????

H van Dijk

Kinkerbuurt

Even een opmerking over het taalgebruik: Waarom zou je geen Kinkerbuurt mogen zeggen? Benamingen van buurten en wijken blijven altijd bestaan, ongeacht het stadsdeel waar zij deel van uitmaken. Denk aan de Indische Buurt (stadsdeel Oost), IJburg (stadsdeel Oost), Staatsliedenbuurt (stadsdeel West) enz.