Bladenman

Auteur: Fred Fontijn
Bos en Lommer, Landlust

In mijn jeugd passeerden er op straat nogal wat mensen, die we tegenwoordig niet meer zien. De man van het ‘dooie’ fonds, van de verzekering, de huur ophaler, noem maar op. Zo was er ook de bladenman.

Oude week- en maandbladen wie, wat, wanneer, waar Bron: www.junior-antiquariaat.nl

Oude week- en maandbladen wie, wat, wanneer, waar Bron: www.junior-antiquariaat.nl Door: Jan van Zijp

De bladenman

Een rijzige man, golvend achterover gekamd blond, zo hier en daar al een plukje grijs, haar en een bril op. Voor op zijn fiets torste hij een grote mand, vol met bladen. Libelle, Margriet, Panorama en de Revue, allemaal in die rietenmand op zijn voorwiel. Bladen die bij ons thuis, op De Rijpgracht, niet gelezen werden. Mijn moeder las de ‘Goed Nieuws’, jaren later omgedoopt tot ‘Rosita’, mijn vader las het ook, een mannen blad was er waarschijnlijk nog niet.

Week in week uit, duwde onze vriendelijke bladenman zijn fiets van portiek naar portiek. Zomers luchtig gekleed, in de winter maanden met een dikke jas aan en wollen handschoenen, waarvan de vingers voor een groot deel afgeknipt waren. Dit omdat hij ze anders telkens uit moest trekken om de contante betaling in ontvangst te nemen. Geld dat vervolgens naar de tas ging die om zijn nek en schouder hing. Ziek was hij nooit. Tegen Sinterklaas bracht hij, zonder dat ik het wist, het Sjors en Sjimmie album, dat ik op Sinterklaasavond vanuit de wastobbe kreeg uitgedeeld. Vijf of zes van die albums heb ik wel gekregen. Sjors en Sjimmie in Afrika, bij de Arabieren en bij de cowboys, waar het geweldige ponyruiters bleken te zijn. Tenslotte waren het maar een gewoon stel jongetjes. Hoewel Sjimmie de eerste donker gekleurde mens was die ik leerde kennen, zo gewoon was het dus ook weer niet.

Tijdens één van de weinige keren dat ik ziek was, mazelen of waterpokken, abonneerde mijn moeder mij op het weekblad ‘Sjors en Sjimmie’, mijn twee helden speelden daarin een bijrol. Dit blad heb ik nog jaren gelezen, later werd het nog ‘Eppo’ en ‘Pep’. De verhaaltjes over Sjors en Sjimmie sloeg ik toen al over en toen ze uiteindelijk werden gerestyled, zegde ik het abonnement op.

Wat er met de bladenman is gebeurd weet ik niet. De post nam het bezorgen over en het betalen ging in het vervolg per giro. De moderne tijd stond voor de deur. Zal dit nu weer het geval zijn, nu de postbodes eruit worden gebonjourd?

hennyvan breene

Re: Re: Re: kerstmis

Jopie:
Jopie:henny van breene:ook gebeurde het vaak als je opstond op kerstochtend dat het leger des heils bij de gracht kerst liedjes stonden te zingen.dan stonden we met z'n alle in pyama voor het raam en daarna een broodje eten. in mijn gedachten was er ook vaak sneeuw maar dat zal alleen wel in mijn gedachten zo zijn.in elk geval is de Rijpgracht een geweldige herinnering
Hoi Hennie ben jij toevallig een zus van Tinie en Dorie zo ja ik kwam vroeger bij jullie over huis want Tinie zat bij mij in de klas.Jij was nog heel klein als ik mij goed herinner.Misschien hoor ik het van je Jopie
Groetjes Jopie

Jopie

Re: Re: kerstmis

Jopie:

Groetjes Jopie

Henk de Pauw

Blademan

De blaseman was bij mij bekend als ome Henk
Hij had een winkel in de 2e Hugo de Grootstraat
daar liep ik vaak heen want hij deed niet moeilijk
als ik in "blote baadjes"zat te neuzen.
In mijn straat de Jan Haringstraat mocht ik de leesmap afgeven en zo verdiende ik enige dubbeltjes.

Henk

sieds

aarrappelemaan!!!

schrijf ook maar wat, ik zat op de querido net als nog een zus en broertje. we woonden eerst op 136 in de zeven provinciën, schuin tegenover de school en de Mansveldt natuurlijk.
In de oorlog verhuisden we naar 120 dat doodlopende straatje.
De mannen aan de deur ken ik dus ook, die 'dooiefons' man ook en de aardappelenman, die konden allebei een keel opzette ! Beide hadden ze de gewoonte om met hun vlakke handen tegelijk op acht bellen te drukken en als ze dan binnen waren brulden ze om het hardst.
De aardappelenman kwam aan de deur met paard en wagen ik mocht dat beest dan altijd te drinken geven.
De bladenman was ook een bekende natuurlijk.
Wat ik altijd gezellig vond was die mosselenboer met z'n gaslichtlantaarn en de zuurboer met 26 soorten zure bommen en worsten.
"UItjes in de wijnazijn" hoor ik nog zo; en daar waren natuurlijk spreekkoren op hè.
En wat dachten jullie van Jamin "ÏJSSIE PRIMA" !!! kreeg je al naar gelang je zakgeld een dikke of dunne plak tussen twee ronde wafels.
De schilleman kwam ook met paard en we hadden nog een melkboer uit de "ouwe buurt" die reed met zo'n Tempo driewieler. Later kwam die jongen uit de reinaerdt de vos met z'n melkbus en schenkkan.
Met die paarden in de buurt waren de buren met volkstuintjes blij, die verzamelden de vijgen als mest, hadden we altijd schone straten hè.
De 'koleboer' zie ik ook nog gebukt de kelder in lopen als de kolenkist op de waranda vol was, overal kranten op de vloer eerst!
Haal de boel een beetje door elkaar d'r komt zoveel boven borrelen :-)
Bij bakker Westerhuis werkte een hulpbakker, Jan die had wat met z'n been, weet niet wat maar hij liep mank.
Die bezorgde brood met z'n bakfiets, daar ben ik een tijdje bij "in dienst" geweest, tussen de middag bracht ik dan de broden naar drie hoog, bij ons en rondom de speeltuin. Scherpe tijden neer gezet met een volle broodmand, er waren moeders die me wat extra's gaven omdat ze met me te doen hadden.
Ik had nergens last van zo fit als een hoentje; dat leverde me elke dag een cano op en aan het eind van de week een GULDE !

henny van breene

kerstmis

in elk geval is de Rijpgracht een geweldige herinnering

Yvonne

Straatventers

Ik ben wat jonger dan de meeste hier (1962) maar hou wel van de oude tijd.
Ik ken niemand hier maar vind de verhalen heerlijk om te lezen want ook 'mijn'speeltuin' zag er zo uit en ook ik speelde die spelletjes.
Wat erg leuk om te zien is zijn de straatventers in de Bestevâerstraat, google gewoon straatventers en je ziet het meteen. Zeer kort maar erg leuk.

Bert Klop

melboer

de melkboer bracht melk lang, niet in flessen of pakken, maar in je pannetje wat je de trap af en weer op moest sjouwen. Ik liep het Parool en moest iedere vrijdag bij de weekbetalers langs omdat die contant betaalden of vooral NIET betaalden. Kom morgen maar terug en overmorgen..

En verder kwamen bij mn ouders regelmatig zwartgekleden heren langs van de kerk om over het geloof te praten en centjes te innen.

En inderdaad de wekelijkse Sjors via de bladenman

Ron de Wit

Stripbladen "uitdeelbus"

Of mijn stukje / vraag nu thuis hoort in Fred zijn artikel is de vraag (niet).
Maar zo rond de jaren 1970 kwam er 1x misschien 2x per jaar een auto-bus langs die bij onze lagere school de Israel Querido- en Herman Gorter school stopte en dan van allerlei stripboeken begon uit te delen.
Ik weet nog goed dat ik met (qua grootte) een A3 Tarzan stripboek thuiskwam wat ± 2 cm dik was. Ook gewoon de Donald Duck hoor maar veel echte stripboeken deelde deze persoon uit.
Geen idee waarom ik dit erbij denk (onbewust) maar er zat een "aktie" aanvast in Marcanti!!!!!!
Kan iemand zich dit ook herinneren en weet wat dit was?