Sluizen in Nieuw-West op afstand bediend

7 Fans

Om met bootjes van en naar de Sloterplas te kunnen varen moet men altijd een van de drie sluizen in Amsterdam-West passeren.

De eerste bootjes, waaronder een boot van de Dienst Binnenwaterbeheer (BBA), gaan door de op afstand bediende Cramergrachtsluis wie, wat, wanneer, waar Foto: Erik Swierstra, 19 juni 2010

In Amsterdam Nieuw-West bevinden zich drie schutsluizen die de op polderpeil gelegen wateren in dit deel van de stad verbinden met het hoger gelegen buitenwater. Bij de sluis in de Burgemeester Cramergracht en die langs de Heemstedestraat bij de Westlandgracht is er een peilverschil van 1,70 meter tussen het stadspeil van de Amsterdamse grachten (NAP -0.40) en het polderpeil van de Westelijke Tuinsteden (NAP -2.10), waarvan de Sloterplas het middelpunt vormt. De Akersluis, nabij de Molen van Sloten, vormt de verbinding met het water van de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder, boezemwater van het hoogheemraadschap van Rijnland (NAP -0.60). Het peilverschil bedraagt hier 1,50 meter.

Om met bootjes van en naar de Sloterplas te kunnen varen moet men altijd een van deze drie sluizen passeren. Tot vorig jaar waren de tijden waarop de sluizen geschut werden slechts zeer beperkt, alleen op zondagen in het zomerseizoen en daarbuiten op aanvraag. Omdat er telkens een sluiswachter vanuit de binnenstad hierheen moest komen was dit een omslachtige manier van werken. De Amsterdamse dienst die tegenwoordig over de sluizen gaat is de Dienst Binnenwaterbeheer (BBA). Al langer bestond de wens om tot uitbreiding van de bedieningstijden van deze, en ook andere, sluizen in Amsterdam te komen. Dit was ook een wens van de drie stadsdelen die onlangs zijn samengegaan in Nieuw-West.

In juni 2010 ging eindelijk deze langgekoesterde wens in vervulling. De Dienst Binnenwaterbeheer (BBA) heeft twee van de drie sluizen, de Cramergrachtsluis en de Akersluis, op afstand bedienbaar gemaakt. De sluisdeuren zijn elektrisch beweegbaar geworden en worden vanuit de havengeldpost Nieuwe Meersluis in Amsterdam-Zuid bediend. Als een boot door de sluis wil, dan behoeft men slechts per mobiele telefoon contact op te nemen met de bedieningspost en vervolgens wordt de sluis in werking gesteld.

Op zaterdag 19 juni 2010 werd 's ochtends de nieuwe afstandsbediening bij de Cramergrachtsluis feestelijk in gebruik genomen door Carolien Gehrels, wethouder Waterbeheer van de Centrale Stad, samen met Paulus de Wildt, portefeuillehouder Nieuw-West voor de Sloterplas. Na enkele toespraken en een telefonische oproep werd de sluis in werking gesteld en konden een boot van Binnenwaterbeheer, alsmede enkele recreantenbootjes op de nieuwe wijze door de sluis varen.

Er behoeft er zich nu geen sluismeester meer ter plaatse te begeven en de sluizen kunnen in principe onbeperkt gebruikt worden. Dit betekent een grote uitbreiding voor de vaarmogelijkheden van en naar de Sloterplas en omgeving. Ook is er in de verbinding tussen de Ringvaart van de Haarlemmermeer en de Kostverlorenvaart, die normaal gesproken via het Nieuwe Meer en de Nieuwe Meersluis en de Schinkel loopt, nu een alternatieve route via de Akersluis, de Sloterplas, de Cramergrachtsluis en de Erasmusgracht en Admiralengracht naar de Kostverlorenvaart. Ook kan op deze wijze nu een rondje gevaren worden, een aardige mogelijkheid voor waterrecreanten in dit deel van Amsterdam. Ook biedt deze mogelijkheid perspectieven om in de toekomst met elektrisch aangedreven bootjes vaartochtjes door Amsterdam-West te maken. Als ook de sluis bij de Heemstedestraat nog van deze op afstand bedienbaar wordt, dan zouden er nog meer mogelijkheden ontstaan, ook voor een kleinere ronde, namelijk via de Slotervaart, Westlandgracht en Postjeswetering naar de bovengenoemde wateren. Dit is ook een wens van het stadsdeel Nieuw-West en hopelijk zal degelijk mogelijkheid er in de toekomst nog komen, zodat er een aardig vaaralternatief voor de drukke Amsterdamse grachten ontstaat door rustige en door groen omgeven wateren in de Westelijke Tuinsteden. De Sloterplas is nu onderdeel van de 4,5 uur durende Plassentocht door het groen van Amsterdam.

Zie ook: Dienst Binnenwaterbeheer