Veilig naar ‘t Koggeschip

7 Fans

Maandag 17 mei onthulde Ronald Mauer, wethouder Verkeer en Vervoer, een Octopuspaal bij basisschool ’t Koggeschip. De school heeft meegedaan aan het Octopusplan en verbetert daarmee – als eerste school in Nieuw-West - de verkeersveiligheid rondom de school.

Enthousiaste kinderen (en wethouder) tellen af wie, wat, wanneer, waar Foto: Shirley Brandeis, 17 mei 2010 Door: Jan van Zijp

Smakkerd

Wegmarkeringen met het woord ‘schoolzone’, een aangepaste kiss ’n ridestrook, een extra zebrapad, hekken in de bosschages en drie zogenoemde Octopuspalen. Alles is of wordt binnenkort geregeld om de omgeving van basisschool ’t Koggeschip veiliger te maken. Of de leerlingen weten wat ‘kiss and ride’ betekent, vroeg de kersverse wethouder Ronald Mauer maandagochtend aan de honderden kinderen op het schoolplein. Nee. En dus de uitleg: “Dan zetten je papa of mama je met de auto af bij school, geef je snel – smak – een kusje en dan rijden zij snel weer weg.”

Samen veiliger maken

Basisschool ’t Koggeschip is de eerste school in Nieuw-West die een Octopusplan heeft afgerond. Dit plan bestaat uit acht stappen die uiteindelijk leiden tot een grotere verkeersveiligheid rondom een school en op schoolroutes. Het stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer (nu Nieuw-West) gaf voor het doorlopen van het gehele stappenplan de Octopuspalen en andere verkeersmaatregelen bij de school als blijk van waardering voor alle inspanningen. In een eerder convenant met de school en de politie werd dat afgesproken. Ieder draagt zijn steentje bij. De school vooral door haar leerlingen te onderwijzen op het gebied van verkeersveiligheid en het aanstellen van verkeersouders, vertelde directeur Suzan Baldinger. “Wij doen het educatieve deel. Het stadsdeel regelt de benodigde aanpassingen op straat en de politie ziet toe of er netjes wordt gereden.”

Sportieve wethouder

Meteen na de officiële onthulling van één van de Octopuspalen (grote, kleurrijke palen met een octopus erop om de weggebruikers te attenderen op een gebied waar veel scholieren zijn) mochten de leerlingen allemaal een ballon met naamkaartje eraan oplaten. Voor de winnaar – de eigenaar van de ballon die het verst komt – staat een fiets klaar, jubelde de wethouder, die zich vlak na het oplaten van zijn sportieve kant liet zien door hoog in een vlaggenmast te klimmen om zo twee gestrande ballonnen weer hun weg omhoog te laten gaan. Mauer is ook wethouder Sportzaken, vandaar.

Voor meer informatie over het Octopusplan: www.octopusplan.nl

Daar gaan ze: wethouder Mauer en directeur Baldinger kijken de ballonnen na; links een Octopuspaal wie, wat, wanneer, waar Foto: Shirley Brandeis, 17 mei 2010 Door: Jan van Zijp