De SierMarkt is van start!

Vandaag, woensdag 19 mei, om elf uur was het zo ver

De siermarkt is gestart wie, wat, wanneer, waar Foto: Shirley Brandeis, 19 mei 2010

De siermarkt is gestart wie, wat, wanneer, waar Foto: Shirley Brandeis, 19 mei 2010 Door: Jan van Zijp

Wethouder Paulus de Wilt sneed de eerste kilo biologische kaas af en daarmee ging de SierMarkt van start. Slotervaarts eerste eigen weekmarkt, iedere woensdag op – u raadt het al – het Sierplein. Een markt nieuwe stijl is het, zestig kramen groot. En wat voor kramen!

Wethouder Paulus de Wilt snijdt de eerste kilo biologische kaas af wie, wat, wanneer, waar Foto: Shirley Brandeis, 19 mei 2010 Door: Jan van Zijp

Proeven & Genieten, Mens & Mode en Wonen & Leven

Het zijn de drie thema's waarin de SierMarkt is verdeeld. Drie thema's die staan voor eten, modeaccessoires, speelgoed, huishoudelijk textiel en nog veel meer. Onder andere marktkoopman Hans de Groot staat wekelijks op deze nieuwe markt. Met tassen – in verschillende soorten, maten en prijsklassen – en met (zomer)schoenen. “De opzet van de markt sprak me vooral erg aan,” aldus De Groot.
Ook marktkoopman Roland Koppes, die sieraden verkoopt, juicht het nieuwe concept toe. “Hierdoor weet je als bezoeker dat er iedere woensdag een markt is en dat je favoriete kramen er dus zijn.” Koppes ziet het ook wel zitten op deze locatie, in Slotervaart. “Ik sta al op de Westerstraat, de Lindengracht, Tussen Meer, Purmerend en verschillende braderieën. Dit neem ik er graag bij!”

Nieuwe stijl

De SierMarkt is een markt-nieuwe-stijl. Niet meer, zoals normaal, in handen van de gemeente, maar gerund door de ondernemers zelf. En deze andere aansturing moet de markt aantrekkelijker maken voor consumenten én ondernemers. De markt als ware een retailformule als de HEMA of de Shoperade. Hiervoor is de Stichting Siermarkt opgericht die verantwoordelijk is voor de aansturing van de markt en waarin onder andere de marktondernemers, het stadsdeel en de winkeliersvereniging Sierplein plaatsnemen. Uit hun midden zal binnenkort een marktmanager worden aangesteld die verantwoordelijk is voor de leiding en de marketing- en promotieactiviteiten.

Leuk idee

En dat alles heeft volgens de deelnemers alleen maar voordelen. De Groot: “Bezoekers van een markt willen diversiteit. Dat krijgen ze hier, want wij vormen een geheel en stemmen alles op elkaar af. Alleen maar tassen of kleding, wat je op andere markten wel eens ziet, dat zal hier niet gebeuren.” Ook de uitstraling van de markt komt het volgens De Groot ten goede. “We hebben daar afspraken over gemaakt. Allemaal dezelfde kleur zeil bijvoorbeeld. En ook je naam op je kraam. Mensen moeten toch weten, net als in een winkel, bij wie ze wat kopen.” De Groot is benieuwd hoe het de markt-nieuwe-stijl zal vergaan. “Het is een ontzettend leuk idee en ik wil daar graag aan meedoen!”

Wat anders

Ook marktkoopman Michel Langereis (handdoeken, strandlakens, badjassen en meer) juicht de nieuwe marktvorm toe. “Het is weer eens wat anders.” Langereis heeft al dertig jaar marktervaring, onder andere op de Ten Katemarkt en de dagmarkt op Tussen Meer. “Elk jaar krijg je weer een dik boek met alle regels. Dat geeft me niet het idee eigen baas te zijn. Wij hebben hier ook afspraken, maar toch anders. Hier zijn we meer een team als marktkooplieden.”

Sfeer

“De betrokkenheid van de ondernemers is veel groter,” vertelt retailmanager Marcel Jansen, die aan de wieg van de SierMarkt stond. “Je staat er met je eigen waar, maar niet alleen voor jezelf. Samen ben je als het ware een winkelformule, dus zomaar wegblijven is geen optie. Dat komt de sfeer op de markt ten goede. Het assortiment wordt dankzij een bedrijfsplan goed afgestemd op de doelgroep – in dit geval zal dat dan om betaalbare producten van goede kwaliteit zijn. Tien kramen met hetzelfde komt hiermee niet meer voor.”

Flexplekken

Naast dit alles is er op de SierMarkt ook plek voor standwerkers en zijn er flexplekken, iedere week ingevuld door een andere ondernemer. Jansen: “Dat kan een winkelier van het plein zijn of een organisatie, vereniging of school uit de buurt. Tijdens deze eerste marktdag vandaag
zal restaurant The Colour Kitchen met hun jonge ‘Colour Your Dream’ koks een kraam runnen.” Diversiteit is het woord. En activiteit. Deze woensdag 19 mei kunnen kinderen worden geschminkt door medewerkers van UK Kinderdagverblijven, over twee weken kunnen kinderen op de SierMarkt een Vaderdagcadeau maken. Jansen: “De Siermarkt moet echt een markt van de wijk worden!”

Een kleurrijke markt wie, wat, wanneer, waar Foto: Shirley Brandeis, 19 mei 2010

Een kleurrijke markt wie, wat, wanneer, waar Foto: Shirley Brandeis, 19 mei 2010 Door: Jan van Zijp