Terugblik op Westerkwartier

Auteur: Henk Schmidt
Westerpark, Staatsliedenbuurt

Je moet de juiste taal spreken tegen de jeugd

Westerkwartier, Van Beuningenplein 3a wie, wat, wanneer, waar Foto: archief Henk Schmidt

Westerkwartier, Van Beuningenplein 3a wie, wat, wanneer, waar Foto: archief Henk Schmidt Door: Jan van Zijp

Speeltuinverening Westerkwartier heeft in zijn 100-jarig bestaan heel wat bestuurs- en commissieleden gehad. Vele duizenden kinderen hebben hun jeugdjaren op het speelterrein gespeeld, gekorfbald, vakanties doorgebracht en club-avonden bezocht. Een bioscoopvoorstelling bijgewoond in school no. 156, gymnastiek gedaan in school no. 119 in de Wittenstraat 156 en feestavonden meegemaakt in de Wendelaschool op nr 98. En al het andere clubwerk in een school in de Bentinckstraat en sinds 1933 hadden wij een eigen clubhuis aan het Van Beuningenplein. De clubleiding bestond toch uit de meest handige mannen en vrouwen uit het dagelijkse leven, zonder enige vorm een sociaal-pedagogische opleiding en begeleiding. Later jaren kwam er voor de leiding ook een cursus, aangeboden via het ASV; het belangrijkste was dat men om kon gaan met iedereen in de Staatsliedenbuurt en dat men ook de juiste taal sprak om van de jeugd van toen (die toen ook geen lieverdjes waren) de nodige discipline en vaardigheden bij te brengen.
Oud Minster Suurhof is hier een mooi voorbeeld van. Bij recepties en jubileums was hij een graag geziene gast. Veel van de oud-leden, die nu ongeveer 60-65 jaar oud zijn zullen heel wat bekenden op de groepsfoto herkennen. Ik neem de aftrap: in het midden een foto van Erelid Cor Boekel van Rederij Boekel, van de veerbootjes bij de Haarlemmerpoort.

Jubileum Westerkwartier wie, wat, wanneer, waar Foto: archief Henk Schmidt

Jubileum Westerkwartier wie, wat, wanneer, waar Foto: archief Henk Schmidt Door: Jan van Zijp

Om een indruk te geven wat er zoal leefde bij de clubleiding heb ik uit het archief een stukje van Tante Jet Thiry gedigitaliseerd, wat zij in de jaren 50/60 heeft geschreven voor het jubileumnummer.

Het verhaal van tante Jet Thiry,

In 1950/1951 ben ik toegetreden als medewerkster bij Westerkwartier, bij de handwerkclub, wat toen een van de grootste clubs was (er waren toen ongeveer 8o à 90 meisjes). Ik begon daar echter niet met het geijkte handwerk zoals borduren of breien, maar met heel iets nieuws : namelijk het werken met vilt. Eerst met kleine dingen zoals bloemen, vogeltjes, het bekleden van doosjes enzovoort, maar al snel werden de werkstukken groter:kussens, wandkleden, tafelkleden met applicatie etcetera. De werkstukken werden steeds groter en mooier doordat de meisjes er gewoon heel veel plezier in hadden. Als er een tentoonstelling kwam, maar er niet genoeg tijd was om de werkstukken af te krijgen, kwamen de meisjes ‘s avonds bij mij thuis om het toch nog voor die tijd af te maken. Meestal werd het dan behoorlijk laat, mijn man (oom Ed) bracht ze dan veilig persoonlijk naar huis. Ja, dat is een tijd waar ik echt met heel veel plezier aan terugdenk. Maar zoals de tijden veranderen, veranderen de meisjes ook: ze werden pubers en kregen belangstelling voor andere dingen. Ikzelf was een cursus gaan volgen in pitriet vlechten, alweer eens wat nieuws. Dat ging wel goed, maar helaas werden de clubs kleiner. Ook werd de wandelclub opgericht, waarin ook onze huidige voorzitter mee heeft gelopen. In het begin werd er in gewone kleding gelopen, maar onder leiding van de heer Brink, bijgestaan door familie Daam en als bagagedrager de heer de Bruin, groeide de club uit en moesten er uniformen aan te pas komen: lange broeken voor de jongens en plooirokken voor de meisjes. Mevrouw Mank, ook medewerkster, maakte de rokken, ikzelf de broeken; het geheel was een fantastisch gezicht, tot in de puntjes verzorgd. Nieuwe uniformen, nieuwe vlag, ik heb er foto’s van, maar ook dat is weer een club die ter ziele is gegaan. Maar doorgaan deden we! Ko Schmidt begon een tegeltjesclub, weer een succes, waarbij ik hem ook heb geholpen. Niet voor lang, want hij kon het beter dan ik, dus weer iets anders zoeken. Vrij expressie: geen succes. Sieraden maken: geen succes . Opeens met glas werken: ja, dat bleek het goede idee! Het kinderaantal was al gedaald tot zeer laag, maar dit idee sloeg wel aan; er kwamen weer nieuwe kinderen bij. Het resultaatwas erg leuk, maar helaas, het duurde ook niet al te lang. Ik was inmiddels verhuisd en er waren nog maar 2 kinderen, dus toen ben ik er mee gestopt. Jammer maar waar! Toch hoop ik voor het Westerkwartier dat er nog vele jaren zullen komen!
Tante Jet

Klik hier voor nog veel meer foto's van westerkwartier.

Westerkwartier deed natuurlijk mee met de Avondvierdaagse wie, wat, wanneer, waar Foto: archief Henk Schmidt Door: Jan van Zijp

Patrick

Van Zutphen-lieshout

Mijn vader heeft daar gewoond iemand bekend met fam van Zutphen?

Emiel

bestuursleden

Geheel rechts op de foto herken ik een bestuurslid,zijn naam weet ik niet meer,ik weet wel dat hij in de Kempenaerstraat woonde en bij de PTT als postbode werkzaam was,hij had een dochter.Zijn dochter ging in 1954 mee naar zomerkamp te Ermelo bij boer Hamstra (ik was toen 8 jr.),ik kreeg van haar mijn nachtzoen voor het slapen gaan, Wel vergat de leiding mij in de nacht op te nemen voor het bed plassen,waardoor al snel mijn ondergoeg en pyamas opgebruikt werden.Een paar jaar later bij een fietstocht naar Ermelo overkwam het mij weer.Rond mijn 13 was ik pas zindelijk,erg laat.In militaire dienst overkwam mij dit weer,wellicht door stress van de eerste opkomstdagen.Geen reden voor de militair arts mij hier op af te keuren.

Henk Schmidt

Namen op de foto

Ko Schmidt jr.-Ko Schmidt sr.-To Schmidt Eikelhof-Joop Veerman-Wim Veerman-Frits Gunther-Jan Gunther-Wim Buitendijk-Wil Buitendijk-Dick Frens-Mevr.de Bruin-Dick de Bruin-Hr en mevr.Daam-Bart Heuders-Gerrit de Keijzer- Ali Jongkind-Marrie de Groot- Hr. Nijsen- Hr.Vellinga-Jet Thiry-Hr.Bout-Mevr.Soethout,
ik mis er nog 5 uit mijn geheugen, wie het weet mag het zeggen,

Henk Schmidt

Willij Jansma

Tante Jet

Ja ja Tante Jeteen heel mooie verzorgde vrouw die bij de meisjes altijd iets moois uit hun zelf maar ook uit de handjes wist tehalen. Ik keek altijd met bewondering naar haar. Ze had mooie bruine ogen en een mooi gezicht. Haar haar was altijd perfect naar achteren ik dacht in een knotje. Ze had mooie handen dat zag je als ze je hielp met je boorduurwerkje. Een vrouw waar ik veel van geleerd heb

Ria de keijzer

Bedankt voor de foto's

Hallo Henk,

Bedankt voor de vele foto's. Ik kijk nog steeds met veel plezier terug naar de tijd dat ik in Westerkwartier kwam.
Er zijn verschillende foto's waar ik zelf op sta.
Ik zal in mijn fotoalbum kijken of ik nog wat aanvulling heb voor je.