Oh wonderschone Sloterplas

Verteller: Erik Swierstra
7 Fans

Mocht het te koud zijn om de fraaie Sloterplas te bewonderen, dan kunt u zondag 17 januari binnen terecht in de Van Eesterenzaal aan de Jan Tooropstraat 6 in Slotervaart

Meest recente foto rondom de Sloterplas van Erik Swierstra wie, wat, wanneer, waar Oostoever, 6 januari 2010 Door: Jan van Zijp

Voorafgaand aan de nieuwjaarsreceptie van de Vereniging Vrienden van de Sloterplas (V.V.S.) zal Erik Swierstra zijn mooiste foto’s van de Sloterplas en van enkele V.V.S.-excursies door de jaren heen tonen en daarbij vertellen.

Fotograaf Erik

Honderden foto’s maakte hij door de jaren heen. “Sinds 2005 digitaal, dus vanaf dat jaartal zal ik vertonen.” Van het digitaliseren van de analoge collectie is het nog niet gekomen. Een klus voor het nieuwe decennium. Maar met het enthousiasme waarmee Erik Swierstra fotografeert kan met gemak een middagje worden gevuld. Positieve reacties op eerdere lezingen en fotowerk spoorden hem aan de Nieuwjaarsreceptie van de Vereniging Vrienden van de Sloterplas, waar hij sinds de oprichting in juni 2003 bij betrokken is, te omlijsten met een presentatie.

Parels

Naast de Sloterplas in alle jaargetijden en onder verschillende weersomstandigheden, toont Swierstra aanstaande zondag ook beeldmateriaal van de verschillende excursies die de V.V.S. de afgelopen jaren heeft gehouden. Vele parken, natuurgebieden en andere parels in Osdorp, Slotervaart en Geuzenveld-Slotermeer werd door een groep Nieuw-West-liefhebbers bezocht. Onder andere de Heemtuin in het Sloterpark, de Brettenzone, de Vrije Geer, het Siegerpark, verschillende volkstuinparken, de Oeverlanden, het bijenpark en natuurlijk de Sloterplas ging men gezamenlijk – meestal per fiets - langs. Natuurkenners als Henk Smit, Pieter Boekschoten, Ruud van Kempen en William Frohn ontvingen en leidden de groep rond. Swierstra: “Het leuke aan deze excursies is dat je vaak weer nieuwe dingen ontdekt in je eigen omgeving. Neem de Brettenzone. Daar kwamen we af en toe op onontgonnen paadjes die ik nog niet kende. In de Vrije Geer mochten we een keer voorbij de hekafzetting een kijkje nemen!”

Verteller en 'historicus' Erik

Een kant-en-klaar verhaal heeft Swierstra, die vaker fotolezingen geeft, niet. “Ik vertel over wat ik zie en kan daarbij informatie geven over achtergrond en geschiedenis.” Hij belooft mooie foto’s van flora en fauna op en rond de plas. Van het rijp op de bomen tot aan de dikke pakken sneeuw. Van de zwoele zomers tot aan de stormachtige herfst. Ook recreatie, kunst, sport (onder andere de triatlon en de open dag van het Watersportcentrum) en cultuur – zoals het vorig jaar gehouden Sloterplasfestival en de opening van de Sloterplasfontein door Sinterklaas – komen voorbij.

Excursies

Volledigheid pretendeert hij niet, maar Swierstra’s collectie is groot, heel groot. “Ik fiets er regelmatig omheen en als ik wat moois zie, maak ik een foto,” verklaart hij simpelweg de omvang. De meest actuele foto’s zijn van de Nieuwjaarsduik op 1 januari en de pakken sneeuw rond de plas. Maar wie weet. “Als ik van de week nog iets moois zie, zal ik meteen weer een foto maken.” Dit jaar zijn er zeker weer vele fotomomenten. De V.V.S. gaat regelmatig op pad. Swierstra, verantwoordelijk voor het excursieprogramma: “We willen graag weer naar volkstuinenpark Ons Buiten waar we eerder in de herfst op bezoek waren. Hier staan de meeste monumentale bomen van Slotervaart. De schooltuinen zullen ook vast aan bod komen, in het voorjaar de Oude Molen die dan gerestaureerd en in gebruik genomen is, datzelfde geldt voor het Gerbrandypark dat nu opgeknapt wordt en een vogelexcursie in mei lijkt me een goed idee. En we gaan dit jaar naar het Rembrandtpark. Voor het eerst; Nieuw-West is groot, we hebben nog niet alles ontdekt!”

Na afloop van de fotolezing houdt de V.V.S. een Nieuwjaarsborrel. De gehele bijeenkomst is van 14 tot 17 uur in de van Eesterenzaal bij Eigenwijks, Jan Tooropstraat 6, 1062 BM Amsterdam (nabij Station Lelylaan). De zaal is open om 13.30 uur. Toegangsprijs: drie euro (inclusief koffie of thee). Voor leden van de V.V.S. is de toegang gratis. Lid worden kan aan de kassa voor slechts 5 euro per jaar. Reserveren is niet nodig, maar kan wel op post@vriendenvandesloterplas.nl.