De organist van Vredenhof

Auteur: Lex Bol
Westerpark

Simon Goede jzn kon geweldig preluderen en iemand vertelde mij laatst nog hoe geweldig het orgelspel van hem was.

Simon Goede jzn achter het orgel van Vredenhof wie, wat, wanneer, waar Foto: collectie Lex Bol

Simon Goede jzn

Simon Goede jzn werd geboren te Landsmeer op 14 juli 1893, zoon van Jacob Goede en Jantje Koel. Zijn grootvader Simon Goede bewoonde het Grote Huis- Huize Emergo- aan de Dorpsstraat te Landsmeer, thans in gebruik als gezondheidscentrum. Hij huwde op 26 juni 1919 met Maartje Dil geboren te Landsmeer op 29 juli 1899, dochter van Piet Dil en Anna Maria van Loenen. Simon Goede jzn, was van oorsprong gereformeerd, maar trad na zijn huwelijk met de hervormde Maartje toe, tot de Hervormde Kerk. Jarenlang was hij organist van de Hervormde Kerk te Landsmeer. Het echtpaar kreeg twee kinderen, Johanna Maria Goede (getrouwd met Simon Bol) en Anna Maria Goede, die huwde met Cor van Elven. Hun zoon Maurice van Elven is thans te Amsterdam nog steeds organist.

Naar Amsterdam

In 1928 verliet het gezin Goede Landsmeer en zij gingen wonen in de Pieter Van der Doesstraat 9 bel-etage.

Pieter van der Doesstraat 9 wie, wat, wanneer, waar Foto: Lex Bol

Pieter van der Doesstraat 9 wie, wat, wanneer, waar Foto: Lex Bol Door: Jan van Zijp

Simon Goede jzn, werkte onder andere voor de firma Goezinne en Goldschmeding en was organist in Westerwijk en gedurende 35 jaar op de begraafplaats Vredenhof aan de Haarlemmerweg. Simon Goede jzn, heeft zijn opleiding tot organist genoten van ondermeer de in die jaren erg bekende organist Cor Kee. Simon Goede jzn kon geweldig preluderen en onderlaatst, bij een bezoek aan het graf van mijn grootouders, vertelde iemand mij nog, hoe geweldig het orgelspel van hem was. Hij speelde thuis ook regelmatig op het Mannborg harmonium, dat nog steeds in mijn bezit is. Simon Goede jzn heeft een aantal grammofoonplaten gemaakt - voor kinderen en kleinkinderen - die begin 2000 op CD zijn overgezet.

Eeuwigdurend graf

Hij stierf op 22 januari 1969 en zijn kleinzoon Maurice van Elven speelde op zijn uitvaart. De directie van Vredenhof, heeft hem en zijn vrouw een eeuwigdurend graf geschonken, waar naast hunner namen op vermeld staat: “Gedurende 35 jaar organist dezer begraafplaats”.

Graf Vredenhof wie, wat, wanneer, waar Foto: Lex Bol

Hij had hele goede contacten met de firma Pothoff en de Haan, later opgegaan in de coöperatie. Directeuren van Vredenhof waren onder andere de heer de Vries en later de heer Kooiker, een ver familielid van de heer de Vries, die nadat hij de aanstelling op Vredenhof kreeg, al gauw zijn vrouw Nelly Kooiker – Salentijn moest missen. Ook zij ligt op Vredenhof begraven.
Saillant detail- mijn grootouders woonden te Landsmeer in Huis Heijdeman, uiteindelijk kwam dat pand na jaren in handen van de heer Plemp, die het ombouwde tot supermarkt. De heer Plemp werd de opvolger van mijn grootvader. Na zijn afscheid als organist van Vredenhof is het orgel gesloopt.

Eerste plaatopname op Vredenhof wie, wat, wanneer, waar v.l.n.r. Maartje Goede-Dil, Simon Goede jzn, dochter Anna Maria Van Elven-Goede - moeder van de Amsterdamse organist Maurice van Elven.

Het orgel op Vredenhof, met het loze pijpenfront wie, wat, wanneer, waar Foto: collectie Lex Bol

Het orgelfront nu wie, wat, wanneer, waar Foto: Lex Bol

Het orgelfront nu wie, wat, wanneer, waar Foto: Lex Bol Door: Jan van Zijp

Channah van Straaten

Afkortingen

Dank!

Groeten van Channah van Straaten jdr

Jan Rutgers Jzn

Afkortingen

Afkortingen zijn verwijzingen naar de voornaam van de vader.

Jzn = Janszoon
Pzn = Pieterszoon
Dzn = Dirkszoon

Heel gebruikelijk tot in het begin van de 20e eeuw is het nu vrij zeldzaam.

Afkortingen

Indrukwekkend verhaal. Maar waar staan de afkortingen jzn en szn voor?

Pieter

Nog nooit gezien maar heel bijzonder.

Hoi Opa, ik ben je achterkalin zoon Pieter. We hebben elkaar nog nooit gezien maar in m'n hart voel ik een band. Gelukkig hebben we nog mmoie foto's en Muziek van U. Rust Zacht Was getekend Pieter Bol

simone bol

Waardevol

Heel blij ben ik met dit waardevolle document,helaas heb ik de beste man nooit persoonlijk gekend,maar door de verhalen blijven mensen voort leven.
Voor onze 4 kinderen is het heel fijn dat ze hun roots altijd kunnen vinden.

Hartelijke groeten,
Simone Bol,echtgenote van zijn kleinzoon Willem.

lex bol genaamd goede

ontroerend

Met ontroering, heb ik het verhaal over mijn grootouders gelezen. Blij dat een stuk historie bewaard kan blijven.
Complimenten en een hartelijke groet uit dalfsen, van zijn kleinzoon
Lex Bol -genaamd Goede- szn