Winkels in Bos en Lommer (deel 2)

Auteur: Alex Krull
Bos en Lommer

Alex (Lex) Krull laat vanuit het verre Canada zijn geheugen kraken om ons deelgenoot te maken van zijn herinneringen aan de winkels in zijn jeugd. Vandaag deel 2.

Obbes, de groente boer Bos & Lommerweg:

Wij kwamen daar niet, te duur, behalve voor de zuurkool, want daar was hij lekker goedkoop mee. Bovendien, de zuurkool kwam uit het vat, had weinig water, en veel zwarte pepers. ‘s Woensdags had moe meestal maar Fl. 1,50 over. Dus zuurkool voor het avondeten. Eén Gulden voor de worst, en dan ik werd dus naar Obbes gestuurd om één pond zuurkool te kopen voor 50 cent. Op de weg naar huis, at ik al een kwart op. Moe was woest. “Is dat alles dat je kreeg, die kerel is een afzetter”. Ik was het met haar eens. “Ja mam, je hebt gelijk hoor, die kerel is een afzetter”.
Als tribuut eet onze (mijn) familie nog steeds “Zuurkool met Worst”, met kaantjes natuurlijk, als iets speciaals voor het avond eten.

Agema, de groenteboer, Reinaard de Vos:

Heel aardige en grote kerel, die een grote bouvier had, genaamd Blackie.
Eens per week kwam het draaiorgel G. Perlee voorbij die daar opzettelijk een nummertje deed. De hond begon dan vreselijk te janken, totdat Agema hun een gulden toegooide met de boodschap om “op te hoepelen”.

Van der Heiden bakkerij, Theophilusstraat:

Wij kochten daar niets, omdat die op een bijzondere manier het handelswaar buiten op de stoep liet afkoelen. Ook was die te duur.

Schoenmaker zonder naam, hoek Esmoreitstraat:

Vele kinderen had hij, moe mocht hem niet. Maar de enige schoenmakerij in de buurt, dus hadden we geen keuze en brachten onze schoenen toch daar.
Zolen en hakken, zoals moe haar order was. Veertien gulden' in die tijd veel geld.
Bovendien wist die man goed schaatsen te slijpen, verkocht ook riemen en banden.

Stam chocolade winkel, Bos & Lommer:

Altijd prachtige etalages, gedurende Pasen en Sinterklaas. Speelgoed zoals Dinky Toys was met chocolade versiert, en een strik er op. Het winkelraam zat altijd besmeurd met neusafdrukken en ademhalings-overblijfselen.

Elektrische Huishoudelijke dingen, Bos & Lommer tegenover Theophilusstraat:

Toen de T.V. uitkwam zette de man een sofa in de winkel met de rug tegen het raam en daar tegenover een T.V. De hele buurt kwam uitgelopen om geluidloos T.V. op straat te genieten. Linke Pik. Het bracht zeker later de klandizie binnen, want die wilde T.V. mét geluid thuis hebben.

Schildersbedrijf Heere, Theophilusstraat:

Die had een 1959 Chevrolet Bel Air. Zwart, met rood van binnen, heel mooi.
Een knappe jonge vrouw achter de toonbank, die altijd sigaretten nodig had. Dus stuurde zij mij naar de sigarenwinkel om een pakje te halen. Voor de gedane moeite kreeg ik altijd een grote zak droppies.

Lees ook deel 1, klik hier en deel 3, klik hier.
Morgen het derde en laatste deel.

Willem Verbruggen

Re: Foto Kino Van Buuren

Willem Pieterse, 10-07-2012:
Hoi Edwaard Woldendorp,De fotozaak waar we het over hebben had in de helft jaren 60 de naam van Buren of het met 1 of 2 u's was weet ik niet meer. Ik heb daar n.l. nog gesolliciteerd helaas niet aangenomen !!Groeten, Willem Pieterse

In 'mijn' tijd, zeg omstreeks '71 - '75, zat er Foto Kino Van Buuren, later werd dit een filiaal van de Duitse groep Foto Quelle.

Willem Verbruggen

Re: Schoenmaker Cees Kromwijk

> Willem Pieterse, 10-07-2012:
> Hoi Alex,De naam van de schoenmaker was de heer Buur.Ik heb zelf in de Esmoreitstraat gewoond vanaf mijn geboorte in 1947 tot mijn trouwen in 1970 vandaar.Groeten, Willem Pieterse

Mogelijk waren er nog meer schoenmakers, en wordt een andere bedoeld, maar op de hoek van de Bos en Lommerweg en de Trouringhstraat heeft lang Cees Kromwijk z'n schoenmmakerij gehad.
Daarnaast, in de uitbouw, zat een stoffige sleutelwinkel.
Zelf heb ik een aantal jaren gewoond op de hoek van de Bos en Lommerweg (244) en het Gulden Winckelplantsoen. In de hoekwinkel zat toen Rijschool en Verfwinkel Dick de Wilde, later overgenomen door Engel. Mijn woning behoorde bij de uitbouw, waar vóór ons een wasserijdepot was gevestigd, en waar in 'mijn' tijd een filiaal van het reisbureau Eurotex (later Tourist Travel) en weer later een broodsjeszaak (naar ik meen van dochter van Engel op de hoek).

Willem Pieterse, 10-07-2012

Fotozaak naast de Gruyter.

Hoi Edwaard Woldendorp,
Groeten, Willem Pieterse

schoenmaker

Hoi Alex,
De naam van de schoenmaker was de heer Buur.

Edward Woldendorp

herinneringen Bos en Lommerweg

Hallo Alex,

Je hebt leuke stukjes geschreven.
Ik ben in 1939 in Amsterdam geboren en heb 11 jaar op de Bos en Lommerweg gewoond.
In 1950 verhuisden mijn ouders naar Haarlem.
Ik woon al tientallen jaren in Twente.
De meeste winkels, die je noemt, herinner ik mij wel.
De fotozaak naast de Gruyter heette volgens mij Amarant. Ik speelde veel met Egon Amarant. Wij woonden er schuin boven op 2 hoog.
Onderweg naar huis van de zuurkool eten heb ik ook gedaan.
Van de ten Kateschool herinner ik mij het hoofd meester Lanse, juffrouw Sorgdrager en meester Mastenbroek, die in een woedeaanval de aanwijsstok doormidden sloeg op zijn tafel.
Groeten,
Edward Woldendorp