Zilveren jubileum De Hippe Heks

De Hippe Heks is jarig en viert dat met een feest, met een reünie en een onthulling door de (mannelijke) wethouder.

Geschiedenis

De Hippe Heks werd in 1984 opgericht door een groepje vrouwen in de wijken Geuzenveld en Slotermeer. Het stadsdeel bestond toen nog niet. Buurthuizen in beide wijken konden niet voldoende ruimte en tijd vrij maken voor de wens van actieve vrouwen uit de buurt. Twee jaar overleg tussen deze vrouwen – waaronder Nancy Tanis, Loes van Berkel, Joke Vastenouw en Rita Weingarten – en de wijkorganen en vrouwenwerkster leidde uiteindelijk tot de oprichting (en een onderkomen aan het Confuciusplein) van de Hippe Heks, een verwijzing naar een verhaal van Suske en Wiske en in gebruik genomen als geuzennaam. Immers, heksen waren indertijd allemaal vooruitstrevende vrouwen, aldus de huidige Hippe Heksen.

Nieuw

De Hippe Heks is een VrouwenOntmoetingsCentrum waar men elkaar ontmoet en zich ontwikkelt; al wat er binnenkomt is alleen vrouw. “Af en toe een mannelijke bestuurder, dat wel,” vertelt Hippe Heks-bestuurder Ineke Van Schaik. “Maar we vragen altijd eerst of er een vrouw kan komen.” Vrouwelijke wethouders kent dit stadsdeel niet en dus mag Piet Dikken maandag 12 oktober toch op visite komen. Met een doel: het onthullen van de vernieuwde website van de Hippe Heks, inclusief nieuw logo. De Hippe Heks gaat met de tijd mee.

Ontmoeting

Vijfentwintig jaar van activiteiten, alle gericht op de ontwikkeling van de vrouw. Sociaal gezien, politiek gezien, fysiek gezien en noem maar op. Een greep uit het huidige aanbod: yoga, computercursus, taallessen, schilderles, feel-fit en gewoon ook de koffie-inloop. Ook zijn er themabijeenkomsten, gezamenlijke filmbezoeken en korte cursussen over bijvoorbeeld opvoeding en kunst. “De ontmoeting staat centraal, daarnaast de ontwikkeling,” vertelt Ineke van Schaik, sinds ruim zes jaar betrokken bij de Hippe Heks. Taaldocenten werden er gezocht en Van Schaiks meldde zich in 2003 aan. “Ik begon met één ochtend, het werden er uiteindelijk drie. De toeloop was enorm.” Bestuurslid is ze uit nood, zegt ze, maar met Jamila al Fahmi als coördinator - “een ontzettend lief, gedreven mens; dankzij haar bestaat de Hippe Heks nog”- is dat niet zo erg zoals ze het uitspreekt. Van Schaik is verknocht aan de Hippe Heks en dat geldt voor alle vrouwen die er vrijwillig de handen uit de mouwen steken en zeker voor zij die er op bezoek komen. Jong en ouder, van alle afkomsten kennen de weg naar hun plek in de buurt. Van Schaik: “Als je spreekt over laagdrempeligheid, dan zijn wij een schoolvoorbeeld.”

Verrijking

Gemiddeld komen 250 vrouwen iedere week langs. Veel van hen zagen Van Schaik en collega’s zich binnen de muren van de Hippe Heks ontwikkelen. “Ik heb ze hier zien opbloeien. Sommige vrouwen leerden, vanuit hun analfabetisme, de Nederlandse taal. Iemand was ooit zo blij dat ze niet alleen naar de Hema ging, maar eindelijk ook eens de letters herkende. Het woord kon lezen. Dan merk je weer: taal is zo belangrijk.” Ook Arabisch staat op het programma. Van Schaik: “Als vrouwen zelf de koran kunnen lezen, kunnen ze zelf bedenken wat ze ervan vinden. Jezelf kunnen informeren, dat is echt een verrijking.” En dat geldt ook voor de sportlessen. In een veilige omgeving durven de vrouwen wel zich in het zweet te werken. “Het leuke is dat er vriendschappen hier ontstaan. Dat mensen in de wijk elkaar tegenkomen en kennen, dat draagt bij aan het plezier in het leven.” Over de toekomst: “Het zou leuk zijn als we ons vijftigjarig jubileum halen, maar het zou beter zijn als we dan niet meer nodig zijn. En voor nu: we zouden graag weer een eetgroep willen hebben en we hebben erge behoefte aan creatieve bewustwordingsactiviteiten, zoals het huidige ‘Schilder wat je bezighoudt’. We hebben hier ruimte en tijd in het programma! Vrijwillige docenten zijn welkom.”

Feest

En dat wordt allemaal gevierd op maandag 12 oktober. Om één uur opent wethouder Piet Dikken de vernieuwde website en het nieuwe logo, van twee tot half vijf is er feest met muziek en eten. Op woensdag 14 oktober is er de reünie (voor wie ooit actief is geweest in de Hippe Heks) vanaf twee uur tot half vijf.

VrouwenOntmoetingsCentrum De Hippe Heks, Jan de Louterstraat 13, 1063 KX, Amsterdam, tel.: 020 611 22 68, e-mail: dehippeheks@xs4all.nl.

cuun haffmans

contact

Ik ben op zoek naar een ineke van schaik - zij moet in 1971 op het HBS Cartesius lyceum hebben gezeten.
dit in verband met materiaal dat wij van haar denken te hebben.

groet Cuun haffmans