Nieuwe koers voor het Geheugen van West

Amsterdam-West

Al vijf jaar bestaat het Geheugen van West! In 2004 is het deze website opgericht door stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer, in nauwe samenwerking met stichting De Brug. Cor van Drongelen, voorzitter van de Brug, was hierachter de drijvende kracht. Sinds de start van het project verzamelen en vertellen (oud)buurtbewoners verhalen over het leven in Amsterdam West. Dat wij op onze site het 1000e verhaal naderen, is een overtuigend bewijs voor het grote succes van het Geheugen van West!

Nu, na vijf jaar, is het tijd voor nieuwe kansen en mogelijkheden. Het Geheugen van West wil zich in de toekomst nog meer gaan richten op heel Nieuw West, een gebied dat zich ontwikkelt tot een groots en dynamisch deel van Amsterdam. Na jaren subsidie te hebben gekregen van stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer, is het Geheugen van West door Koers Nieuw West aangewezen als een innovatief en belangrijk project voor het westelijk deel van de stad. Daardoor krijgen wij nu de kans om uit te breiden, zodat iedereen, jong, oud, Amsterdammer of nieuwe Amsterdammer de kans krijgt om zijn of haar eigen persoonlijke geschiedenis toe te voegen aan de alsmaar groeiende verhalensite.

Concreet betekent dit dat wij via Koers Nieuw West een eigen projectleider hebben, Lotte Bekker, die het komende jaar samen met alle betrokkenen van het Geheugen van West het project in de stadsdelen Osdorp, Slotervaart, Bos en Lommer en uiteraard Geuzenveld-Slotermeer zal gaan uitbreiden. Er komen meer locaties waar schrijvers en vertellers terecht kunnen om als vrijwilliger aan de slag te gaan voor de website. Ook het onderwijs in Amsterdam West zal actief benaderd worden om binnen de school mee te werken aan de uitbreiding van het project. Via de website zullen wij regelmatig vertellen hoe ver we zijn, waar nieuwe locaties ontwikkeld worden en zullen oproepen voor nieuwe vrijwilligers en verhalen geplaatst worden. Dus hou de website de komende maanden goed in de gaten!

Bovendien, heeft u zelf een verhaal, wilt u graag aan de slag voor het Geheugen van West of heeft u misschien wel een locatie beschikbaar waar wij terecht kunnen, dan horen wij dat graag! Ons streven is dat eind 2010 bij alle bewoners van Amsterdam West het Geheugen van West in het geheugen geprent staat en dat wij een verhalenrijke toekomst tegemoet gaan met elkaar!
Wilt u meer informatie, heeft u vragen, mail dan naar Lotte Bekker: e-mail.

Joke Hilverda
Voorzitter stichting Geheugen van West
Lotte Bekker
Projectleider

Jan Hart

Re: getipt!

Beste Elly,

De site bestaat nog steeds, dit jaar zelfs 10 jaar, dus blijf ons volgen op www.geheugenvanwest.nl, er staan talloze verhalen over Amsterdam West en Nieuw-West. Reacties en verhalen zijn altijd welkom.

Met vriendelijke groet,
De webredactie

Elly Visser

Getipt!

Hallo, ik ben getipt door een oude schoolvriendin
Ik heb vroeger (ongeveer 1950) in
de Guldenwinkelstraat 31hs gewoond.
Ik zie op deze site 2009 staan....?
Bestaat deze site nog wel en wat kan ik als oud
Amsterdam West bewoonster verwachten?
Met vriendelijke groet, Elly M. Visser

Martin

lotte bekker

Hallo, !
Waar kan ik de verhalen van Lotte lezen ?
Of is zij geen projectleider meer ?

Jan van Zijp

Verhalen opsturen

Nee hoor, Marie-Anja,

Gewoon opsturen naar redactie@stichtinggeheugenvanwest.nl of naar geheugenvanwest@planet.nl

Dus bedankt voor het bedanken, maar we gaan gewoon op de oude voet verder.

Marie-Anja Seitz-Warmerdam

verhaaltjes

Hallo Jan van Zijp

Ik heb begrepen dat de verhaaltjes nu naar Lotte gestuurd worden.

Ik wil je bij deze heel hartelijk bedanken voor alle verhalen die jij tot nu toe op de site hebt gezet en bij veel van deze stukjes nog leuke foto's hebt geplaatst.

Groetekes van Marie-Anja

Jan van Zijp

Oud en Nieuw West

Beste Jan,

We blijven het Het Geheugen van West en dus ook een platform voor verhalen uit Oud-West! De 'nieuwe koers' geeft ons - met geld van de stadsdelen van Nieuw-West (via Koers Nieuw West) - de kans om te groeien en in de toekomst meer schrijvers te hebben, meer verhalen en wellicht ook een uitgroei naar een extra schrijversgroep in Westerpark en andere delen van Oud-West.

Groet,
de webredactie

Jan Rutgers

Geheugen van (nieuw) west?

De nieuwe koers gaart richting nieuw west en met name genoemde wijken. Moet ik hieruit begrijpen, dat oud west geen actieve benadering meer zal kennen? Juist het oude west dreigt aan de vernieuwingsdrang ten onder te gaan. In de Staatsliedenbuurt zijn al hele huizenblokken vervangen en de families naar elders vertrokken. Hier dreigt de geschiedenis ook verloren te gaan. Alstublieft vergeet de wijken van oud west niet.