Zomer aan de Oever

7 Fans

De hele zomer kun je aan de oever van de Sloterplas langs Meer en Vaart kunst maken, bekijken en sportief bezig zijn.

Leo Berger beschildert een van de bouwketen Foto: Shirley Brandeis, juli 2009

‘Zomer aan de Oever’ heet het zomerse programma dat bestaat uit Kunst aan de Oever en Sport aan de Oever. Vanaf deze week zijn er kanolessen te volgen van een wereldkampioen, kun je er kano’s en skates huren en is er kunst (om te kijken en te maken) in en rond de vrolijk beschilderde schaftketen tegenover de Meervaart.

Kunst op de keet

“Klaar!” Leo Berger kijkt tevreden naar de schildering op de schaftkeet. Met de Sloterplas in zijn rug heeft hij een Toscaans landschap geschilderd. De Osdorpse plas zal hij op doek maken, belooft hij. Drie jaar geleden nam hij de kwast ter hand. Inmiddels heeft hij al geëxposeerd, schilderijen verkocht en staat hij nu aan de oever, samen met andere kunstenaars. De keten worden door hen opgeknapt, voor toekomstig gebruik klaargemaakt. Beginnend deze zomer.

Wall of Fame

Kunst aan de Oever, georganiseerd door KIO (Kunst in Osdorp) en het stadsdeel, geeft kunstenaars de gelegenheid iedere doordeweekse middag van twaalf tot vijf uur te schilderijen, boetseren, beeldhouwen of mozaïek te leggen vanuit en rond twee bouwketen. Bezoekers kunnen meekijken en meedoen (zo zit bewoonster Rita Kuiper haast iedere dag, behalve op haar verjaardag deze week, met zicht op de plas te schilderen). Ook lessen en workshops worden er gehouden. “We hopen er een blijvende herinnering in de openbare ruimte aan over te houden,” vertelt coördinator Kim Nathalia. “Een geheel van mozaïektegels met portretten van kunstenaars en deelnemers. Misschien wel hier aan de oever op de grond, als een soort Wall of Fame!”

Genieten

Zomer aan de Oever heeft ook een sportieve tak: Sport aan de Oever. Echte zomersporten als skaten en kanoën staan hierbij centraal op en rond de Sloterplas. Kanokampioen Rick Daman is deze week begonnen met kanolessen op dinsdagavond en zal dat nog tot en met augustus doen. “Als je op het water zit, ziet de wereld er heel anders uit!” aldus Daman, twee jaar geleden nog wereldkampioen bij de Masters. “In een kano zit je heel dicht op het water. Het is recreëren en sporten tegelijk. En in een tempo dat je ook nog om je heen kunt kijken, kunt genieten en een gesprek kunt voeren.”

Veel te vertellen

Daman zag veel van de wereld per kano, maar kan nog altijd genieten van de Sloterplas. “Het is hier hartstikke mooi. Rondom de plas heb je verborgen strandjes, smalle slootjes. Er is veel meer dan je denkt.” In een straal van enkele kilometers wordt er op dinsdagavond van half acht tot negen gevaren. “Mensen hoeven alleen lekker zittende kleding aan te trekken en een legitimatiebewijs mee te nemen. Zwemvesten en boten heb ik.” Tijdens de tocht worden stops gemaakt. “Dan geef ik uitleg over goede houding, over stabiliteit, het gebruik van de verschillende spiergroepen. Er is genoeg te vertellen.”

Een les kost tien euro. Huur van de kano 7,50 euro. U kunt zich aanmelden bij Rick Daman op 06 22 40 23 05. In het weekend - bij mooi weer - worden er tussen tien en zes uur skates en kano´s aan de oever verhuurd. Op dinsdag van zes tot negen uur ´s avonds. Kosten 7 euro per uur plus legitimatie. Zie voor het programma:

Kunst aan de oever van de Sloterplas Foto: Shirley Brandeis, juli 2009

willemijn