Voorzitter gezocht bij Nisa for Nisa

Slotervaart

Vorig jaar werd ze uitgeroepen tot Vrijwilliger van het Jaar in stadsdeel Slotervaart. Trots is Renée de Zwart, tijdelijk voorzitter van Nisa for Nisa, vooral op die enorme beker (“groter dan de tennisbekers van mijn man”). Blij zou ze nog meer zijn als Nisa for Nisa de waardering en financiering krijgt die het toekomt. En een nieuwe voorzitter.

Renée de Zwart (links) en Fatima Sabbah met kleinkind Noa Foto: Shirley Brandeis, maart 2009

Haar hart ligt in dit werk

Officieel is ze secretaris van het bestuur. Maar in de praktijk betekent dat meer. Van notuleren en jaarverslagen maken tot boodschappen doen, plannen schrijven, contacten met andere organisaties en gemeente onderhouden en ook nog – je bent docent beeldende vorming of niet – een workshop fotografie voor de vrouwen leiden. Sinds het vertrek van de voorzitter heeft ze ook diens takenpakket op zich genomen. “Het is een fulltime vrijwilligersbaan,” zegt Renée de Zwart. “Haar hart ligt in dit werk,” vult Fatima Sabbah, oprichtster van Nisa for Nisa en genomineerd als Amsterdammer van het Jaar in 2007, aan. Maar al die nominaties en prijzen hebben nog niet opgeleverd wat ze zo graag voor hun vrouwen in Slotervaart zouden willen: een vaste, veilige plek in de buurt om bijeen te komen, om te praten, lessen te volgen, zich te ontwikkelen en om verder te komen in de maatschappij.

Tweede huis

Waar Fatima Sabbah, nu in dienst bij haar eigen stichting, nog altijd het gezicht is van Nisa for Nisa, is Renée de Zwart (sinds 2001 betrokken) nu samen met haar de drijvende kracht. Mooi vindt ze het, de ontwikkeling die ze veel vrouwen heeft zien maken de afgelopen jaren. Aan de telefoon, tussendoor, spreekt ze met een bezoekster. Iets over een tas die ze zoekt en of deze nog bij Nisa ligt. Alles in vloeiend Nederlands. “Die sprak een paar jaar geleden nog geen woord,” legt De Zwart trots uit. “Ook ben ik apentrots als ik een van ‘onze vrouwen’ buiten zie fietsen. Allemaal hier geleerd.” Nisa for Nisa is ook voor haar, autochtoon, een tweede huis geworden. “Ik ben geen moslim, maar de vrouwen geven me het gevoel dat ik hier thuis ben. Ik leer van hun hartelijkheid en gastvrijheid, zoals die van mijn Brabantse schoonmoeder, maar met een schepje er bovenop. En over de Nederlandse regelgeving die niet altijd erg zinvol is.”

De eerste stap

Voor vrouwen die geïsoleerd leven, de taal amper spreken, is Nisa for Nisa een eerste stap om in contact met de maatschappij te komen. Daarom moet de stichting blijven bestaan, zegt De Zwart. “Wij weten vrouwen te bereiken, te verbinden en te activeren waar dat geen enkele andere organisatie lukt.” Er wordt gewerkt vanuit de gedachte ‘als je de vrouw schoolt, school je het hele gezin’. Immers, vrouwen zijn de sleutel tot de ontwikkeling van het gezin. Vandaar alle inspanningen. En met succes. “Wij laten de vrouwen merken dat we het menen met ze,” zegt Fatima Sabbah.

Heeft u belangstelling voor het werk als voorzitter? Neem contact op met Nisa for Nisa op telefoonnummer 020-4111603 of stuur een e-mail naar info@stichtingnisafornisa.nl.

An van Batum

kom ons helpen

Ik zou een iedereen (die nu nog twijfelt) op willen roepen, om als je de tijd hebt en dit zou kunnen doen, om eens langs te komen en te praten met Renée en Fatima over het hoe en wat van Nisa for Nisa (vrouwen voor vrouwen).
Ik zelf ben 6 jaar geleden bij Nisa for Nisa gekomen en heb daar nog geen dag spijt van, sterker nog het heeft mijn leven verrijkt.
Anne van Batum