Culturele Club van Sportpark de Ruyter (1)

Auteur: Fred Fontijn
Bos en Lommer

Sportpark de Ruyter was een speeltuinvereniging. Er was dus een speeltuin en daarnaast werden er in het clubgebouw, op de hoek van de Karel Doormanstraat en de Jan de Haenstraat, activiteiten georganiseerd voor de jeugd uit de buurt.

De Hot Rod Rockers met Ramon Sterker (saxofonist), Joop rijnink en Jan Paques Foto: Ramon Sterker, 12 mei 1962

Tot 12 jaar

Zelf was ik onder andere lid van de Kampclub, iedere donderdagavond in de wintermaanden, kwamen we bij elkaar ter voorbereiding op een week vakantie in de zomer, soms vertrokken er dan wel zes bussen vol kinderen met leiding naar Vierhouten, Lunteren of Blaricum. Verder was er een tekenclub waar mijn talent nooit tot bloei is gekomen, wel bouwde ik er een zweefvliegtuig en zat op de filmclub. Anderen gingen naar Ritmischdansen of de Operetteclub. Op de laatste twee kon je waarschijnlijk nog wel tot na je twaalfde blijven maar bij de meeste clubs was het einde oefening na je twaalfde jaar.

Rijpere jeugd

Tijdens de laatste twee jaar van mijn Kampclub lidmaatschap werd er een ‘Rijpere Jeugdclub’ opgericht. Dit was een soort vervolg op de Kampclub, later werd dit de ‘Culturele club’. Het duurde een paar jaar voordat ik daar lid van werd, ik vond het wat elitair. De leden gingen naar concerten van het Kunstmaandorkest, onder leiding van Anton Kersjes en dat was niet echt mijn ‘ding’. Toen ik, ongeveer veertien, ontdekte dat er een aantal van mijn vriendjes op die club zaten, die er enthousiaste verhalen over vertelden, werd ik toch maar lid. De clubavonden werden om en om op zaterdag en zondag gehouden, door lid te worden ontworstelde ik mij voor het eerst, al puberend, aan het ouderlijke gezag. Ome Thijs van der Berg was de grote inspirator en tante Stien van de Biessebosch, hield op de clubavonden een oogje in het zeil. De leden zelf bestuurden de club en stelden het programma samen. Na mijn eerste kennismakingsjaar werd ik gevraagd om ook bestuurslid te worden, ik deed het.

Overleg

Sportpark de Ruyter was aangesloten bij het Amsterdams Speeltuin Verbond (ASV), dit verbond coördineerde en initieerde een aantal zaken voor aangesloten speeltuinverenigingen. Zo was er bijvoorbeeld periodiek overleg tussen vergelijkbare clubs, die dan afspraken om wat dingen samen te doen. Daardoor vooral kregen we cultuur voorgeschoteld ...

Lees ook Culturele Club deel 2.

En meer lezen over deze buurt? Klik hier voor 'Landlust', een deel van Bos en Lommer.

Gepubliceerd: 3 maart 2009

Fred Fontijn

Fred de Jong

Hallo Fred,
Ondanks dat we niet zo dik bevriend waren, herinner ik me jou nog goed. Leuk om een reactie van je te lezen. Eerst even wat recht zetten, 'Het Geheugen van West' is niet mijn website, ik heb een aantal stukjes aangeleverd, die allemaal een plek op deze site kregen. Ik heb er zelfs een eigen pagina aan overgehouden. Zoek die maar op, je zult er een heleboel van herkennen, denk ik. 'Ga zo door', schrijf je. Enige tijd geleden heb ik echter besloten, dat ik me niets interessant meer wist te herinneren. Toevallig vorige week leverde ik echter een nieuw item in. Zie de homepage. Sinds er in 2000 ongeveer, een nostalgische ader bij mij opensprong en me realiseerde wat een geweldige jeugd ik heb gehad, schreef ik over mijn jeugdjaren. Ook zocht ik weer vrienden van vroeger op, zo ontmoet ik een paar keer per jaar Jan P. en Joop R. weer. Net als toen is het steeds weer lachen, gieren en brullen, onze echtgenotes zien het vertederd aan. Ook de door jou genoemde Peter en Dick, heb ik contact gehad en via de social media, horen we nog wel wat van elkaar. Jou herinner ik me als een plezierige druktemaker, die in de haven werkte. We hebben het nog wel eens over je, als lid van de club die zich verzamelde in de Karel Doormanstraat, hoek Bestevaerstraat. Ramon S. meent je zelfs te herkennen op een foto van de Kampclub. Volgens mij ben je daar echter nooit lid van geweest. Maar zo zie je. Mijn email adres is: fred@fontijn.nl, dat is makkelijker converseren dan via deze website, ik woon al bijna veertig jaar in Drenthe. De redactie van deze site heeft jouw reactie ook gebruikt om nog maar eens reclame er voor te maken.
Groet

Fred de Jong

culturele club

Hallo Fred ik werd attend gemaakt over jou site.Mijn naam is Fred de Jong 26-10-1946. over die tijd staat nog een hoop op mijn netvlies.mijn vrienden waren o.a Jan paques,Peter mulder,Dick sax.Gewldige tijd.Ook de periode Herman Gorter school De speeltuin,Basketbal,korfbal enz. Fred ik kom er nog weleens op terug.Ontzettend leuk om te lezen Ga zo door

Fred van der Horst

Re: Rijpere Jeugdclub

Fred Fontijn:
Ton van Walen reageerde kort geleden op de Rijpere Jeugdclub van Sportpark de Ruyter, hij was daar lid van geweest. Misschien ken ik hem van gezicht, inmiddels ook niet meer natuurlijk, zijn naam komt me niet bekend voor. Door mijn activiteiten op deze site, ben ik eerder al eens clubgenoten tegen gekomen, wellicht zeggen die Ton nog iets. Hier zijn ze: Henk Oosterling, Hannie Recourt, Fred van der Horst, Henk Denneboom, Tonnie Koopmans, Beppie van der Meijden, Coby Olivier (trouwde met Henk O.), Rennie Andriessen, Henk de Goede, Appie Heijnemans, Bertus Luttikhuis en Ansje Landgraaf.
Van oom Jan Plemper, bij wie ik een paar maanden geleden op bezoek was, kreeg ik wat foto’s en een hele stapel 8 mm films mee, over de Kampclub. Met beide ben ik van plan nog wat te gaan doen. Wordt dus vervolgt, hierbij een foto van de Rijpere Jeugdclub bij vertrek voor het clubhuis aan de Karel Doormanstraat, voor een fietstocht, zo te zien. Bertus Luttinkhuis en Henk Oosterling nemen de kop.

Hallo Fred,
Er staan heel wat bekende namen voor mij in dit artikel. Met verschillende van hen ben ik bevriend geweest, t.w.: Ton van Walen, Rennie Andriessen, dochter van een beroemde voetballer van Ajax, Henk Oosterling en Coby, Bertus Luttinkhuis en Henk de Goede (schoolkameraden van de Jacques Perkschool die in de klas hebben gezeten bij Juffrouw Sanders en meester van Doorn). Ook ik was lid van de Rijpere Jeugdclub en heb daar een hele leuke tijd gehad. Ik zou het leuk vinden als ik nog eens in contact zou kunnen komen met deze mensen.
Hartelijke groeten,
Fred van der Horst

Fred Fontijn

Rijpere Jeugdclub

1955 Door: Fred Fontijn

ton van walen

kampclub-rijpere jeugdclub.

We praten nu over de tijd van Ome Henk en tante Cor Oosterling,ome Huib en Ome Jan Plemper.Zijn zoon Henk zat ook op de de club.Coby Olivier en Rennie Andriessen.Zondags gingen we op de fiets naar IJmuiden,visje eten,of wijk aan zee,Bergen aan Zee.Dit was de tijd dat de lucht nog schoon was en sex vies!!!!

mieke huijsen-alberding

Re: Operette & Ballet Club

Ine Scott, 3 mrt 09, 15:13
Ja.. die kan ik me nog herinneren, oefenen, en dan een

Fred Fontijn (fred@fontijn.nl)

Jonger

Dag Guus,
Je had al eerder gereageerd op één van mijn stukjes. Ik was het even kwijt, je schreef toen dat je zus was getrouwd met een speler van Landlust. Met jou scheel ik net zoveel jaar als met mijn zus, acht jaar. Ik vroeg haar of jullie bij elkaar in de klas hadden gezeten, maar dat was niet het geval. Je zat bij mijn buurmeisje Hennie Bulder in de klas en deelden daarom meester Hendriks met elkaar. Dat 'geluk' is mij ook overkomen. Omdat ik van '44 ben, heb ik zelf geen oorlogsverhalen. Ik werk momenteel wel aan een bijdrage, waarin ome Huib en zijn saxofoon een rol speelt. Henk Melisse moet je trouwens ook kennen, die woont in Canada, naar aanleiding van mijn aanwezigheid op 'Het geheugen', heb ik die een paar weken geleden, twee keer ontmoet. Zijn moeder en die van mij, stonden jaren geleden samen in de kantine van Landlust en rouleerden als koppel. Zo ontstond er natuurlijk wel een band. Groet, Fred

Guus Huizinga

Vervolg tekenclub

Hallo Fred,
Geen probleem je vraagt maar.Ik zat op de Jacques Perkschool en woonde in de gerardcallenburgstraat 47-2.Ik heb dus de moffen meegemaakt in onze speeltuin en na de bevrijding de Canadezen samen met de Schotse militairen.Ik weet nog dat op het speelveld 2 schuilkelders stonden en voor de poort naar de speeltuin stond een duitse schildwacht met 2 van die handgranaten tussen z,n koppel In mijn herinnering zie ik onder luid gejoel van de moffen een engels vliegtuig brandend overkomen die is neer gestort op een huis in de van bossestraat.Inderdaat we zijn zo.n beetje van de zelfde lichting
Ik word as nov. 73 jr.waar blijft de tijd? En ja ome Huib die kan ik me goed voor me halen.Gr. Guus

Klaver

Hallo Guus,
De zweefvliegtuigclub stond onder leiding van meneer Klaver, volgens mij. Hij kwam elke dinsdagavond vanuit Amstelveen of de Amstelveenseweg naar de Karel Doormanstraat, op zijn brommer, om ons in de 'garderobe' te onderrichten in het werken met Balsahout. Rinus de Groot en Maarten Hodde, twee van mijn klasgenoten, zaten er ook op. Wanneer dat dezelfde club was, dan zijn we waarschijnlijk van dezelfde leeftijd. Maar ik weet niet meer wie je bent, waar woonde je en op welke school zat je. Sorry hoor, ik ben misschien iets te nieuwsgierig, maar daarom kan ik wel de stukjes schrijven voor deze site. Je mag het ook mailen, mijn mail adres is hier wel te vinden. Ome Huib, de saxefonist, komt in mijn volgende verhaal voor.

Guus Huizinga

Tekenclub

Guus Huizinga, 7 Oct 2009, 20:48
Hallo Fred, leuk die oude verhalen. Ook ik kan me
de tekenclub goed herinneren.De tekenleraar was
Mr. Plemper aardige man .En dan de bootjesclub we
maakten dan een botter die nooit af kwam ?En dan
de vacantie,s naar Vierhouten er ging altijd
iemand mee (leider)met een saxofoon.En niet te
vergeten de zweefvliegtuigclub volgens mij was de
leider dezelfde man vande bootjesclub.We maakten
daar de SPIN ook deze heeft nooit gevlogen. Fred
ga zo door met deze leuke verhalen.

Guus Huizinga

Tekenclub

Hallo Fred, leuk die oude verhalen. Ook ik kan me de tekenclub goed herinneren.De tekenleraar was Mr. Plemper aardige man .En dan de bootjesclub we maakten dan een botter die nooit af kwam ?En dan de vacantie,s naar Vierhouten er ging altijd iemand mee (leider)met een saxofoon.En niet te vergeten de zweefvliegtuigclub volgens mij was de leider dezelfde man vande bootjesclub.We maakten daar de SPIN ook deze heeft nooit gevlogen. Fred ga zo door met deze leuke verhalen.

olga van roode-peterson

wat enig om te zien

hoi fred sinds 1 week internet en al zo een plezier er mee.wat een leuke site heb je gemaakt op dat hobbelpaard in de tuin zie ik de ramen van men ouderlijk huis enig.en over het klim rek en de zandbank ik zit alleen maar o en o en o en het jan v galen bad.daarachter de boerderij van vd broek.m
nu heb ik een vriendin die 25 jaar naast zen zoon heeft gewoont in aerdenhoutdat is toch allemaal geweldig.gr olga

marianna luttikhuis

culturele club

leuk die verhalen was zelf te jong ervoor maar voor mijn broer is nostalgie ga zo door leuk om te lezen

Jan Paques

culturele club.